Školarci Škola 10. svibnja 2018.

Zašto moramo učiti djecu da kritički razmišljaju o medijima?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Medijska pismenost jedna je od temeljnih vrsta pismenosti 21. stoljeća. Izloženost medijima utječe i na dječje raspoloženje, oblikovanje njihovog identiteta, na način kako provode svoje slobodno vrijeme i kako procesuiraju informacije

Od 19. do 21. travnja u Hrvatskoj su se obilježavali Dani medijske pismenosti, no zbog iznimne važnosti ove teme, radionice se diljem Hrvatske nastavljaju do sredine svibnja.

Čarobna formula za odgoj uspješnog djeteta

Pismenost 21. stoljeća

Trebaju li samo novinari biti medijski pismeni ili je medijska pismenost nešto što treba svakom pojedincu, a napose djeci u osjetljivim godinama? 

Medijska pismenost jedna je od temeljnih vrsta pismenosti 21. stoljeća. Danas više nije dovoljno samo čitati i pisati da bismo bili pismeni, nego se definicija pismenosti znatno proširuje i na druga polja, a jedno od njih su i mediji. Medijska pismenost podrazumijeva skup vještina, znanja i spoznaja koje su nužne za razumijevanje sadržaja medija, ali i za njihovu kritičku analizu. Biti medijski pismen znači da će djeca moći shvatiti prirodu sadržaja u medijima i promišljati o njima, ali i sami moći koristiti široku lepezu usluga koje nude mediji, napose novi mediji.

medijska pismenost Možda te zanima... Djeca su izložena snažnim medijskim utjecajima, naučite ih kritički razmišljati Školarci

Shvaćanje uloge medija u društvu 

Izloženost medijima utječe i na dječje raspoloženje, oblikovanje njihovog identiteta, na način kako provode svoje slobodno vrijeme i kako procesuiraju informacije. Upravo je zato važno da već od rane dobi budu upoznati s ulogom medija. Medije im treba predstaviti kao posrednike u komunikaciji njih samih i svijeta koji ih okružuje, kao i upoznati ih s pojmom masovnih medija koji služe informiranju javnosti.

Možda te zanima... Zarađuju na djeci: U dječjim filmovima sve je više nasilja i aluzija na seks Vrtić

Treba ih upoznati s temeljnim novinskim vrstama i njihovom namjenom. Obrazovne emisije pomoći će im u shvaćanju toga da mediji imaju i obrazovnu ulogu, dok će opuštanje uz primjereni film (obratite pozornost na oznaku dobi na svakom pojedinom filmu) ili časopis za njihovu dobi pokazati i onu ležerniju stranu medija. Kako bivaju starija, potrebno ih je upoznati i s vijestima (što nipošto ne znači da moraju gledati informativne emisije, nego da trebaju biti svjesni njihove uloge).

Krene li se s medijskim opismenjavanjem od rane dobi, djeca će ujedno uvidjeti i da oni sami mogu stvarati poruke i doprinijeti razviju društva u onim područjima koja ih zanimaju.

dijete, djevojčica Možda te zanima... Naučite dijete samostalno razmišljati Vrtić

Razvijanje kritičkog promišljanja

Međutim, danas su djeca okružena medijima možda i mnogo više nego što bismo mi to htjeli, pa je upravo zato iznimno važno upozoriti ih i na zamke medija. Naime, sve su češće pojave tzv. lažnih vijesti jer danas svatko, a ne samo novinari, može stvoriti sadržaj na internetu. U dječjoj je prirodi sve ono što piše na internetu shvatiti vrlo ozbiljno, posebno ako im Google kao alat kojem vjeruju podastre činjenice za koje su djeca uvjerena da su točne, te je upravo zato razvijanje medijske pismenosti izuzetno važno. 

Poteškoće pisanja kod djece: Kako prepoznati simptome?

Već od nižih razreda osnovne škole treba razgovarati s djecom o tome da ne treba vjerovati svemu što se pojavljuje bilo u klasičnim bilo u novim medijima. Dužnost roditelja i nastavnika je poticati kritičko promišljanje o svim medijskim sadržajima koji dopiru do nas. Najlakši put do toga je postavljanje pitanja. Djecu treba poučiti tome da si prilikom čitanja bilo koje novinske vrste postavljaju pitanja o tome kome je sadržaj namijenjen, je li možda nešto izostavljeno iz teksta, postoje li jasne snimke koje nešto potvrđuju, izgleda li poput članka čija je svrha samo da kliknemo na njega za nečiju zaradu, zvuči li predobro ili previše loše da bi bilo istinito. Osim toga, potrebno je obratiti pažnju i na moguća citiranja dionika, ali i na očite pravopisne i gramatičke pogreške u tekstu. Kombinacija svega toga jasno može pokazati je li riječ o lažnoj vijesti ili ne i dovesti nas korak bliže do medijskog opismenjavanja. 

djeca, televizija Možda te zanima... Likovi iz crtića djeci su uzori, odgojitelji i prijatelji Vrtić

Mališani mogu naučiti prve novinarske korake

"Mala škola novinarstva“ održat će se 12. svibnja u 11 sati u Megastoreu u Bogovićevoj 7 u Zagrebu. Profesorica hrvatskog jezika i književnosti, Tatjana Barat, provest će talentirane mališane kroz prve korake u području novinarstva. Mala novinarska pera doznat će što čini uspješnog novinara te kolika je uloga medija u svakodnevici i sve to u periodu kada cijela Hrvatska upozorava na važnost medijske pismenosti.

 | Author: Promo Foto: Promo

Ne samo da će se mali novinari putem edukativnih igara i zadataka upoznati s osnovama tradicionalnih i novih medija te se okušati u pisanju prave vijesti, nego će imati i priliku napisati pitanja za intervju s omiljenom hrvatskom književnicom za djecu na koja će ona kasnije dati svoje odgovore. Radionica je namijenjena djeci od 5. do 8. razreda. Kako bi vaše dijete bilo dio nove besplatne radionice, osigurajte mu mjesto.

djevojčica internet Možda te zanima... Uloga medija u razvoju djece Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.