Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 20. kolovoza 2019.

Učiteljica savjetuje kako pripremiti prvašića za školu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zajedno s djetetom obavite nabavku/kupnju školskih potrepština. Prije polaska u kupovinu napravite zajednički plan: što ćete kupovati i zašto. Provjerite  jeste li već pri upisu u školi dobili popis potrebnog školskog pribora i vodite se po njemu

Pišem ovaj tekst kao učiteljica budućih zagrebačkih drugašića koji su upravo prije godinu dana bili pred velikim životnim izazovom – početkom školovanja. 

Tijekom lipnja puno smo vremena proveli u prisjećanju našeg zajedničkog putovanja kroz prvi razred. Prisjetili smo se svih izleta, projekata, priredbi…. smiješnih situacija, igara, ali i problema koji smo zajedno rješavali. Zamolila sam ih da nabroje čega su se najviše bojali prije polaska u školu: nepoznate djece, stroge učiteljice, ocjena… Zapravo, kod dosta je učenika bio prisutan strah jer su bili pod dojmom „prenapuhanih“ priča druge djece ili starijih o njihovim iskustvima tijekom školovanja. 

Bila je to moja peta generacija prvašića i uvijek su bojazni koje se pojavljuju kod djece na početku školovanja iste. Upravo zato sastavila sam nekoliko savjeta roditeljima budućih prvašića kako bi kvalitetno, putem svakodnevnih zajedničkih aktivnosti, mogli odraditi ljetnu pripremu te utjecali na razvijanje pozitivnih stavova njihove djece prema školi i učenju. 

Možda te zanima... Djeca prvi dan škole pamte cijeli život: Savjeti koji roditeljima čine prvi dan lakšim Školarci

Posjetite školu s djetetom

Krajem kolovoza, prije samog početka nastave, posjetite školu zajedno s djetetom. Zamolite osoblje škole da vam dopuste polusatni „izlet razgledavanja škole“.  Bilo bi dobro da je s vama u pratnji i starije dijete koje već polazi školu i koje će budućem prvašiću pokazati sva važna mjesta u školi: zahod, garderobu, učionice, blagovaonice… Veliki dio stresa smanjit će se upravo činjenicom da se dijete snalazi u prostoru oko sebe. 

Zamolite članove obitelji da na ljetnom obiteljskom druženju podijele s djetetom svoja sjećanja i iskustva s početka školovanja. Unaprijed ih upozorite da ne pripovijedanju „lovačke priče o strogim učiteljima, lošim ocjenama, kaznama„  jer će to imati sasvim suprotan efekt. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Posudite u gradskoj knjižnici problemske slikovnice o polasku u školu. Nakon pročitanih slikovnica, razgovarajte s djetetom o događajima iz slikovnice. Potičite djecu da govore kako bi oni riješili problem o kojem govori slikovnica. Odglumite situacije iz priče/slikovnice. Igrajte se zamjene uloga. Neka dijete bude učitelji/učiteljica, a vi đak prvak.

škola Možda te zanima... Kako možete pomoći djetetu u prilagodbi na školu? Školarci

S djetetom obavite nabavku školske opreme

Zajedno s djetetom obavite nabavku/ kupnju školskih potrepština. Prije polaska u kupovinu napravite zajednički plan: što ćete kupovati i zašto. Provjerite  jeste li već pri upisu u školi dobili popis potrebnog školskog pribora i vodite se po njemu. Ukoliko niste dobili popis pribora, kupite sam  ono osnovno – torbu, pernicu, nekoliko crtančica, pisanki A i bilježnica za matematiku za 1. razred. Sve ostalo što je potrebno saznat ćete od učiteljice na prvom roditeljskom sastanku. Stoga isplanirajte još jednu kupovinu koju ćete morati obaviti tijekom prvog tjedna nastave. Objasnite djetetu čemu služe stvari koje kupujete. U tome vam mogu pomoću starija djeca koji su već učenici. 

škola, prvašić, školarka Možda te zanima... Oprema za prvašiće - što im stvarno treba, a što ne treba? Školarci

Razgovarajte s djetetom o odjeći koju će nositi u školu. Odjeća treba biti komotna i lako se oblačiti/ skidati. Puno je djece nervozno jer imaju problema  gumbima, kopčama i zatvaračima svaki put kad moraju na zahod ili na sat tjelesne i zdravstvene kulture u dvoranu. Naučite djecu vezati vezice na cipelama bez obzira što ste odabrali cipelice/ papučice na čičak. To je odlična vježba za prstiće. 

Provjerite je li školska torba koju namjeravate kupiti jednostavna za uporabu i može li ju dijete samostalno nositi i otvarati. Objasnite djetetu važnost pranja ruku i naučite ih kako se ispravno peru i suše ruke. Na taj ćete način spriječiti širenje dječjih viroza.

Odredite redovito vrijeme za obroke, odlazak na spavanje i buđenje

Potaknite djecu da razgovaraju s drugom djecom koju srećete u parku ili na plaži. Naučite ih kako će se prvog dana predstaviti i ispričati nešto o sebi novim prijateljima u razred. Upozorite ih da tijekom razgovora sugovornika gledaju u oči i budu nasmijani. Odglumite s djecom predstavljanje pred razredom.

školarci Možda te zanima... SOS vodič za roditelje školaraca Školarci

Potaknite djecu da svoje potrebe i probleme iskreno priznaju učitelju. Djeca se znaju uznemiriti zbog stvari koje se odraslima čine sitnicama: izgubljene olovke, zagubljenih papuča, prolivene vode na satu likovne kulture… Učiteljica će brzo riješiti problem ako točno zna o čemu je riječ.

mama, dijete, škola | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Odredite redovito vrijeme za odlazak na spavanje i buđenje. Ponovo uspostavite rutinu objedovanja. Obroke pripremite u otprilike isto vrijeme kao i u školi. Zajutrak prije 8 sati, doručak u 9:30, ručak oko 12 sati, užinu oko 14 i večeru do 19 sati. Prvašićima, koji nisu navikli doručkovati kod kuće, bit će teško dočekati vrijeme za školsku jutarnju užinu u 9 sati i 30 minuta.

Pripremite mjesto za školski kutak u vašem domu. Bit će to mjesto gdje je pospremljen školski pribor, gdje se uči i pišu domaće zadaće. Uredite školski kutak zajedno s djetetom. Pobrinite se da to bude mirno mjesto s puno svjetlosti. 

Potičite dijete da borave na zraku i smanjujte vrijeme pred ekranom

Postepeno smanjujte vrijeme koje dijete provodi pred televizorom ili računalom. Mnogo djece ljeti pretjeruju u gledanju televizije i igranju računalnih igrica. Potičite ih da igraju društvene igre ili da borave na svježem zraku uvježbavajući motorička gibanja: vozeći bicikl, igrajući igre loptom, preskačući vijaču ili im pokažite kako ste vi nekad s prijateljima igrali dobre stare igre poput „gumi – gumija“ i „školice“. 

djevojčica igra lopta Možda te zanima... Četiri igre za ljeto prije škole Školarci

I za kraj napravite okvirni plan izvanškolskih aktivnosti. Raspitajte se koji sportski ili umjetnički programi postoje za djecu u blizini škole ili vašeg doma. Razgovarajte s djetetom o tome kojim bi se sportom/umjetničkom aktivnosti želio/željela baviti te otiđite zajedno na ogledni sat. 

I na kraju, ne zaboravite, polazak u školu je normalan dio odrastanja svakog djeteta. Vi, kao roditelj, trebate preuzeti ulogu voditelja u procesu pripremanja vašeg djeteta za školu. Pokušajte to shvatiti kao vašu „ljetnu domaću zadaću“ i odradite je kroz igru i  zabavu. 

Nastavak: Noć prije polaska u prvi razred

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.