Školarci Škola 29. kolovoza 2018.

Što roditelji trebaju naučiti svoje prvašiće?

mama sin dječak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najdublji utjecaj na učenike ostavljaju roditelji i njihov odnos prema drugima. Roditelj je djetetu glavno mjerilo za razlikovanje dobra i zla, a svojim primjerom potiče dijete na slobodu i kreativno razmišljanje

Učenik koji kreće u školu, u prvi razred, donosi sa sobom slike svog doma, zajednice, vrtića i prijatelja s kojima se druži. Vidljivo je u razredu da je najdublji utjecaj na učenike ostavio roditelj, ili oba, i njihov odnos prema drugima. Roditelj je djetetu glavno mjerilo za razlikovanje dobra i zla. Roditelj kod djeteta svojim primjerom potiče dijete na slobodu i kreativno razmišljanje.

Na primjerima iz života uči ga tzv. logiku srca, donošenje odluka za osobno samovrednovanje, za procjenu postupaka i posljedice koje one donose. Dobro je ponekad i ne uspjeti dijete naučiti da život nije bajka. Roditelji pokazuju djetetu sva svoja raspoloženja i time dijete uči o snazi volje i izdržljivosti, što su sve krize i odricanje da bi dostigli neki cilj. Redovitom komunikacijom roditelj prenosi i optimistični životni stav, spremnost za otvoreno izražavanje osjećaja i poštivanje tuđeg mišljenja.

Možda te zanima... Učiteljica savjetuje kako pripremiti prvašića za školu Školarci

Nažalost, uočljivo je da današnja djeca nisu uspjela usvojiti te osnovne roditeljske poticaje pa u razredima novih generacija općenito uočavamo ovakvo stanje:

 • Djeca se slome pri najmanjem opterećenju
 • Nisu sposobna njegovati prijateljstvo
 • Nisu sposobna čekati na svoj red
 • Teško se odriču nečega (moje)
 • Ne žele davati, ali vrlo često žele uzimati
 • Zamaraju se sitnicama (zašto je on, ona, gdje idemo, zašto i zbog čega)

Priprema za školu

Škola na jednom mjestu okuplja različite individue (učenike) u jednom razredu. Učitelji se bore kako ostvariti sve zadane zadatke propisane Nastavnim planom i programom i prilagoditi ih učeniku. Ako je pripremljenost učenika za školu zanemarena u bilo kojem od navedenih segmenata, tada svi zajedno imamo problem.

škola, učenici, djeca Možda te zanima... 4 greške zbog kojih je djetetu škola 'tako teška' (a ne mora biti) Školarci

Evo što ja kao učiteljica prvog razreda predlažem i potičem u svom radu:

 • Izađite iz stana/kuće i hodajte po kiši, vodi, blatu (dozvolite da dijete bude dijete, ne priča iz priručnika o odgoju)
 • Slovkajte, stvarajte nemoguće priče koje će kod djeteta razviti smijeh, osjećaj zadovoljstva i sreće
 • Crtajte priče, olovke ili kreda neka budu u ruci, neka grafomotorika nađe mjesto u vašem svakodnevnom danu (dovoljni su i stari isprintani papiri koje možete donijeti s posla)
 • Stvarajte zagonetke, ali dopustite da i vaš đak bude učitelj, a vi budite đak, da vidite kako je ponekad teško biti đak  osam sati dnevno i da i posao đaka prvaka nije nimalo lagan
 • Učite te male glave da život nije crn ili bijel, da ponekad neće biti pravedan prema njima, ali da uvijek trebaju promisliti prije nego nešto naprave ili se požale

U razredu nas ima puno, puno više nego u roditeljskom domu i zato učitelju treba vrijeme za svakoga i treba se naučiti strpljenju, trebaju pomoći, a ne odmoći svom učitelju /učiteljici.

Možda te zanima... Djeca prvi dan škole pamte cijeli život: Savjeti koji roditeljima čine prvi dan lakšim Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.