Školarci Slobodne aktivnosti 25. siječnja 2017.

Što roditelji u Hrvatskoj misle o sigurnosti djece na Internetu?

dijete mobitel
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Alan Belak, dipl. inf., učitelj mentor informatike u OŠ Goričan i OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec, proveo je veliko nacionalno istraživanje i objasnio je na što roditelji trebaju obratiti pažnju kada je u pitanju sigurnost djece

U istraživanju o roditeljskom pogledu na sigurnost djece na internetu sudjelovalo je 1045 roditelja iz Hrvatske koji su time dali svoj bitan doprinos širenju svijesti o važnosti podizanja razine sigurnosti na internetu kako u našim obiteljima tako i u cjelokupnom društvu. Anketa je provedena od 21.10.2016. do 20.1.2017.

Odmah na početku ćemo usporediti podatke iz jedne druge ankete koju su ispunjavali učenici OŠ Goričan prošle godine, kako bismo dobili, uz roditeljsko viđenje, i dječji pogled na istu materiju. Zanimljivo je da 58 posto učenika tvrdi da je na internetu manje od 2 sata dnevno, dok to tvrdi samo 15 ili manje posto roditelja.

Kako prepoznati cyberbullying?

Najčešće opasnosti na Internetu

Dio današnjih opasnosti na internetu: virusi, trojanski konji, računalni crvi, krađa identiteta, cyberbullying, špijunski programi koji bez znanja korisnika mogu pratiti online aktivnosti i uzimati osobne podatke, adware može prikazivati korisniku neželjene reklame i bez našeg znanja prikupljati podatke o našim pretragama te ih slati u posebne baze podataka. Zatim su tu još pornografski i nasilni sadržaji. Postoje opasnosti koje su, zapravo, kombinacije nekih od već spomenutih i stalno se javljaju nove.

Bitno je naglasiti da je u onim slučajevima gdje su se djeca požalila puno puta na zlostavljanje putem interneta udio one djece koja su više od 5 sati dnevno prosječno na internetu veći od polovice. 

5 savjeta kako YouTube učiniti sigurnijim za djecu

U slučaju zlostavljanja moguće je obratiti se: Plavom telefonu, Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba (u okviru njih djeluje Hrabri telefon), u školama su to obično razrednici, pedagozi. Kontaktiranje policije je, također, opcija. Na društvenim mrežama, raznim forumima i sl. postoji opcija prijave zlostavljanja administratoru koji zatim poduzima odgovarajuće mjere. Telekomi imaju Abuse službe kojima se nemili događaji mogu prijaviti.

Savjeti za roditelje

Kako održavati sigurnost na računalu: 

  • redovno ažuriranje/osvježavanje operativnog sustava
  • imati i redovito osvježavati antivirusni program (ali i anti spyware i anti adware programe) te njime redovno čistiti računalo
  • uključiti Vatrozid (Firewall)
  • ne skidati sumnjive sadržaje na svoje računalo
  • ne ostavljati olako svoje osobne podatke po internetu
  • ne otvarati sumnjive poruke

Dovoljno vremena za učenje, spavanje, za tjelesne aktivnosti i za druženje s vršnjacima izvan virtualnog svijeta od velike je važnosti za pravilan razvoj djece te je važno da svaki roditelj obrati posebnu pažnju.

Trebaju li roditelji i djeca biti prijatelji na Facebooku?

Prekomjerno korištenje interneta za djecu nije dobro iz više razloga. S druge strane, pretjerano ograničavanje može biti kontraproduktivno. Recimo, ako netko svojoj kćeri ili sinu zabranjuje otvaranje računa na društvenoj mreži dok, istovremeno, svi njihovi prijatelji u razredu taj račun već imaju, pojavljuje se rizik tajnog otvaranja računa. Pri tom se nepovjerenje između roditelja i djece još više povećava.

U istraživanu su sudjelovali: Iva Naranđa, dipl. inf., učiteljica mentor informatike iz II. OŠ Čakovec i OŠ V. Nazora Pribislavec, Nataša Boj, mag. inf., učiteljica informatike, savjetnica iz III. OŠ Čakovec, Dario Šincek dipl. uč. iz OŠ Domašinec, anketa se ispunjavala i u OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec.

U OŠ Goričan prošle godine napravili su anketu o ovoj temi u kojoj je sudjelovalo 131 učenik, a rezultate ankete možete pročitati na ovoj stranici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.