Roditelji Sretna mama 09. kolovoza 2018.

Kako njegovati brak nakon što postanete roditelji?

par, muž, žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jutra ispunjena malim ritualima s partnerom, zajedničko ispijanje kave i planiranje uzbudljivog dana mnogim se parovima s djecom čine kao izblijedljela sjećanja iz prošlosti. Otresite prašinu s takvog razmišljanja i saznajte kako obnoviti bliskost s vašim partnerom!

Jednom kada djeca uđu u obitelj, lako je zanemariti odnos između partnera. Međutim, partnerstvo žene i muškarca nije nešto što je samo po sebi razumljivo; ono se razvija i gradi svakim trenutkom u danu. Partnerski odnos odgovornost je i muškarca i žene. Želja za njegovanjem i održavanjem odnosa s obiju strana, prvi su korak prema bliskosti i intimnosti žene i muškarca nakon rođenja djeteta.

Možda te zanima... Kad postaneš roditelj, ovih 10 prilika za seks se ne propušta Roditelji

Iskrenost i otvorenost dobar su temelj svakog odnosa. Svijest o vlastitim potrebama i preuzimanje odgovornosti da ih iskažemo i zadovoljimo, izuzetno je važna. Odgovornost za sebe, ali i svoj dio u partnerskom odnosu, nužna je nadogradnja. To na primjer znači da znamo i možemo reći "ne" stvarima koje ne želimo, da se sami pobrinemo da imamo vremena za sebe, ali i za partnera. To na primjer znači i da ne prihvaćamo ne sebe svu odgovornost i brigu o djeci i kućanskim poslovima, već da se angažiramo da se oni pravednije rasporede.

par Možda te zanima... U petoj godini braka počinju problemi? Roditelji

Ženama je teško prepoznati vlastite potrebe

No realnost je i ovdje drugačija. Mnogim ženama ne samo da je teško prepoznati vlastite potrebe, nego ako ih i prepoznaju teško si mogu dopustiti da ih izraze ili zadovolje. Još uvijek ima puno žena koje teško mogu izreći svoj stav ili potrebu ili se pobrinuti da ne rade sve same. Trebat će vjerojatno još neko vrijeme da ravnopravnost između žene i muškarca u potpunosti postane realnost.

Potrebe žene i muškarca u odnosu su drugačije. Svijest o tome pomaže nam da bolje razumijemo naš odnos i razmotrimo svoja očekivanja. Ženama treba više emocionalnog kontakta dok je muškarcima fizički kontakt izuzetno važan. Ta različitost ne bi trebala biti prepreka, iako većinom nije lako razumjeti drugu stranu i uistinu prihvatiti različitosti.

Možda te zanima... Tata osmero djece objasnio zašto brak treba biti prioritet Roditelji

Različita slika o tome kakav odnos treba biti

Način odrastanja, prošla iskustva i odnosi oblikuju načine kako u odnose ulazimo danas. Način na koji smo tijekom odrastanja naučili uspostavljati kontakt i biti u odnosu s drugima ponavljaju se i u novostvorenim odnosima i obitelji koju sami stvaramo. On oblikuje očekivanja prema sebi, ali i partneru kao i sliku o tome kakav odnos treba biti. Kako se slike od osobe do osobe sigurno razlikuju, ne treba dodatno napominjati da mogu biti izvor nesklada i sukoba među partnerima. Opet, svjesnost i spremnosti prihvaćanja različitosti pomaže nam u uspostavi kvalitetnog partnerstva.

Roditelji su odgovorni za atmosferu u obitelji, a njihov partnerski odnos važan je sastavni dio ozračja u kojem djeca odrastaju. Važno je da i majka i otac vode računa i o svom partnerskom odnosu, da ga njeguju i održavaju. Bivajući uz roditelje koji cijene i poštuju jedan drugog, dijete se uči međusobnom poštovanju i uvažavanju.

Možda te zanima... 5 parova otkriva tajnu dobrog seksa i strasti u dugom braku Roditelji

par, brak, muž, žena, svađa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

tata, sin, spavanje Možda te zanima... Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni? Roditelji

Iskrena želja da se posvetite jedno drugom

Kako dijete raste i postaje samostalnije, mijenja se i način na koji treba svoje roditelje. Neprospavane noći vremenom će nestati, dijete će spoznati da će se bliska osoba (majka, otac) koja na neko vrijeme ode, vratiti. Mogućnosti za odmor su veće, skrb o djetetu moguće je povremeno prepustiti drugoj odrasloj osobi koju dijete pozna.

Muškarac i žena tada dobivaju više vremena za sebe i mogućnost da se ponovo više posvete jedno drugome. Kako dijete raste vremena za intimnost i bliskost je sve više. No važno je napomenuti da je jedino iskrena želja partnera da se posvete jedno drugome "ispravan" motiv izgradnje intimnosti i bliskosti. Odnos neće napredovati ako imamo doživljaj da se moramo posvetiti partneru zato jer "to tako treba biti" ili netko drugi tako kaže.

par djeca razvod Možda te zanima... Održavanje nesretnog braka uči djecu pogrešnim modelima ljubavi Roditelji

Neki parovi osjećat će bliskost i povezanost cijelo vrijeme, dok će nekim parovima, nakon rođenja djeteta, trebati određeno vrijeme da ju ponovo uspostave. Prvi mjeseci nakon rođenja, većinom su posvećeni djetetu. Ono postaje središte zbivanja. Tako i treba biti! Naći vremena za partnerstvo tada je prilično teško. No, to nikako ne znači da i ti prvi mjeseci, kako i kasnije razdoblje, ne mogu biti ispunjeni bliskošću i međusobnom posvećenošću partnera jedno drugome.

Započnite svako jutro malim zajedničkim ritualima – probudite se desetak minuta ranije, isključite mobitele i posvetite se jedno drugome. Ispijanje jutarnje kave uvijek je zabavnije u dvoje!

Možda te zanima... 10 znakova da će tvoj partner biti dobar tata Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.