Roditelji Sretna mama 08. srpnja 2016.

Može li mi bivši partner oduzeti dijete?

mama kći beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mamu je živjela izvanbračnoj zajednici s ocem svog djeteta, koji joj sada prijeti da će joj oduzeti dijete i tražiti skrbništvo zbog njenih navodnih živčanih ispada, zanima ima koja su njegova prava

Živjela sam u izvanbračnoj zajednici s ocem svog djeteta, nedavno smo se rastali i prijeti mi da će mi oduzeti dijete i da će tražiti skrbništvo nad njom. U tužbi je naveo neke moje živčane ispade dok je dijete još bilo malo. To je sve bio trenutak slabosti jer sam rodila sa 17 godina. Sve moje prijateljice su bile vani, a ja u kući sa djetetom 24/7. Nitko mi nije pomogao, jedino on, i to baš kad je morao. Koja su njegova prava? Hoće li mi moći oduzeti dijete na osnovu svega toga? Rekao je da će dokazati da sam psihički nestabilna, što uopće nije istina, samo sam kao i sve mlade majke imala trenutke kada sam željela petnaest minuta za sebe.

Koliko mogu zaključiti iz vašeg upita, dijete sada živi s vama otkada ste se razdvojili od njenog oca i prekinuli izvanbračnu zajednicu. Prije svega je jako važno da pokrenete postupak radi povjeravanja djeteta vama u kojem postupku će se donijeti i odluka o terminima i trajanju viđanja i susreta vaše kćeri s njenim ocem. Predlažem da taj postupak pokrenete u što kraćem roku jer bez sudske odluke s kojim roditeljem će živjeti dijete ste ograničeni u mnogim njenim pravima, npr prilikom upisa u dječji vrtić, ishođenja osobne dokumentacije za kći i slično. U tom postupku će se ispitati sva važna pitanja za dobrobit djeteta, pred sudom ćete biti saslušani vi i otac djeteta, a nadležni Centar za socijalnu skrb će dati svoje stručno mišljenje na temelju saslušanja roditelja i eventualnog izvida na terenu radi utvrđivanja djetetovih stambenih i životnih uvjeta. Zatim slijedi postupak radi utvrđenja visine uzdržavanja koji ima plaćati za dijete onaj roditelj s kojim dijete ne živi, ali to je već tema za sebe. 

Ako neka od stranaka u postupku radi povjeravanja djeteta predlaže, Sud može odrediti i vještačenje po sudskom vještaku

mama kći beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

psihijatru, što je posebno često u slučajevima kada i jedan i drugi roditelj predlažu da se baš njemu /njoj dodijeli dijete da s njim / njom živi.  Vrlo je važna za Sud, a još više za dijete i činjenica da kći s vama živi neprestano od svog rođenja jer će uređujući sudac svakako cijeniti tu činjenicu. Svakako je životno i logično da se prednost dade roditelju koji se od djetetovog rođenja skrbi o njemu, pred onim roditeljem koji dijete povremeno viđa.

Čak i ako se otac djeteta bude pozivao na vašu navodnu nestabilnost glede ispada koje navodite u vašem upitu, sami njegovi navodi za sud neće biti od značaja ako se ne bi u stručnom vještačenju po vještaku psihijatru (bude li takvo vještačenje predloženo od strane djetetovog oca), službeno utvrdilo da na vašoj strani postoji kakva zdravstvena smetnja. Sama činjenica da to vaš suprug navodi sud neće previše uzeti uz obzir bez stručne potvrde, tako da o njegovim navodima ne morate previše brinuti. Napominjem da inače, kada se vrši vještačenje, vještače se obje stranke, dakle oba roditelja u ovom slučaju. 

Za to vrijeme, najtoplije vam da razvijate što prisniji i topliji odnos s vašom kćeri jer, iako ne znam koje je dobi, i ona jako emotivno proživljava novonastalu situaciju, ne razumije što se točno događa i više joj je nego nužna pažnja, igra i prije svega, osjećaj sigurnosti s roditeljem s kojim živi. Ne samo zbog sudskog postupka koji vam slijedi i u kojem je jako važno dokazati upravo vašu prisnost s djetetom i činjenicu da o njoj skrbite na adekvatan način koji je u djetetovom najboljem interesu, već što je još važnije zbog djetetovog osjećaja da ste uz nju u ovim teškim trenutcima, što je posebno bitno za djetetov emotivni razvoj. Želim vam puno sreće i nadam se da će postupak završiti pozitivno za vas i u najboljem interesu vašeg djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.