Trudnoća Planiranje trudnoće 04. veljače 2018.

Spol vaše djece ovisi o spolu partnerove braće i sestara?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedna mama podijelila je zabavno istraživanje koje je otkrilo kako muškarci od svojih očeva nasljeđuju sklonost imati više sinova ili kćeri i pritom usporedila rezultate istraživanja sa svojim iskustvom

"Moja mama je najstarija od svojih petero braće i sestara. Jedna od naših najdražih obiteljskih priča je kad je moj ujak, koji je rođen nakon četiri starije sestre, briznuo u plač nakon što su mu baka i djed priopćili da čekaju još jednu djevojčicu. Jadničak je samo htio još jednog brata, a onda je odrastao i sam imao dvije kćeri", podijelila je jedna mama na portalu Babycenter.com.

Možda te zanima... Nakon 137 godina rođena prva djevojčica u obitelji Roditelji

Muškarci s više braće imaju veće šanse za sinove, a s više sestara - kćeri

Nedavno istraživanje provedeno na Sveučilištu u Newcastleu, otkrilo je da muškarci nasljeđuju sklonost imati više sinova ili više kćeri, od svojih roditelja, posebno očeva

Istraživanje je proučavalo 927 obitelji i njihovih obiteljskih stabala čije su informacije sezale do 1600. godine i uključivale više od 550 000 ljudi. Oni su otkrili kako muškarci s puno braće imaju veće šanse imati sinove, odnosno da muškarci s više sestara imaju veće šanse imati kćeri

trudnica, spol Možda te zanima... Može li se utjecati na spol djeteta? Trudnoća

Uzorak je lakše vidjeti u većim obiteljima

Čini se kako muškarci imaju još neistražen gen koji kodira imaju li više Y spermija (spermiji koji stvaraju muški spol) ili X spermija (spermiji koji stvaraju ženski spol). 

Muškarci čiji su očevi imali gen koji je kodirao više Y spermija, više su prenosili taj gen svojim sinovima, a onda su njihovi sinovi imali veće šanse imati dječake nego djevojčice. I obratno. 

12 stvari za koje niste znali da djeca nasljeđuju od očeva

trudnica, treće dijete, obitelj, djeca | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

"I dok su moji baka i djed imali sreće što su dobili jednog dječaka uz svojih pet kćeri, nije bilo nikakvo iznenađenje što je moj ujak nastavio tu 'tradiciju' i dobio dvije kćeri. Jednostavno je rezultate ovog istraživanja primijeniti na braću i sestre moje mame, ali kad se radi o mojoj obitelji - nisam toliko sigurna u njih. Moj tata imao je četiri brata i jednu sestru, pa bi se po tome dalo zaključiti kako će moji roditelji imati više sinova, ali ja sam se rodila dvije godine nakon mog, jednog jedinog brata", objašnjava mama te postavlja pitanje vrijede li ova predviđanja kad su u pitanju samo brat i sestra.

trudnica trbuh spol djeteta Možda te zanima... Neobičan znak koji prije trudnoće predviđa spol djeteta Trudnoća

"Moj suprug je imao jednog brata i jednu sestru. Mi imamo dvojicu sinova, ali njegov brat ima jednog sina i dvije kćeri", kaže.

Naravno, rezultati su temeljeni na općoj populaciji i ne primjenjuju se na sve okolnosti i čini se da je lakše vidjeti uzorak u većim obiteljima. Ipak, zabavno je razmišljati o ovome i vidjeti koliko ta predviđanja vrijede u vašoj obitelji. 

Kakva je situacija kod vas? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.