Roditelji Sretna mama 27. lipnja 2020.

15 mama potpuno iskreno: Kako nas svekrve omalovažavaju

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za mnoge žene, svekrva je osoba na vrhu liste neželjenih savjeta, omalovažavanja i posramljivanja. Anonimne mame podijelile su svoja najgora iskustva sa svojim svekrvama

Istog trenutka kada žena postane majka, praktički se transformira u pokretnu metu za bezbroj neželjenih savjeta i/ili posramljivanja svake njezine roditeljske odluke. To nije nešto s čime se dobrovoljno odabiremo nositi, ali nažalost - u većini slučajeva to jednostavno dolazi s ulogom mame i nije nešto čega se tako lako možemo riješiti

I iako nam neželjeni savjeti i posramljivanje stranaca svima idu na živce, još gore je kada ti isti savjeti i posramljivanja dolaze od bliskih članova obitelji, naročito kad su u pitanju svekrve. Kad kritiku čuješ od partnerove 'druge' žene u životu, osjećaj je sličan zabijanju noža u leđa. 

Obitelj Možda te zanima... Vječni rat svekrva i snaha: 6 nevjerojatnih priča Roditelji

Svi znamo da svekrve ponekad mogu biti frustrirajuće. S jedne strane su obitelj i vole svoje snahe i unuke čak i kad to nije tako očito, a s druge strane - pasivno agresivni komentari i suptilno i nesuptilno omalovažavanje može dovesti do ludila. 

Stoga je 15 anonimnih mama na portalu Cafe Mom podijelilo svoje najgore trenutke posramljivanja sa svekrvama:

Posramljivanje oko odvikavanja od pelena

"Prema mojoj vještici od svekrve, moj sin se nikada neće odviknuti od pelena jer nisam dovoljno stroga. Draga gospođo, ostavite me na miru, ima samo dvije i pol godine."

'Dobronamjerno' posramljivanje

"Mislim da moja svekrva misli dobro, ali je jako pasivno agresivna. Posljednja situacija koja mi je digla tlak je što me konstantno bocka oko toga zašto nisam naučila sina voziti bicikl. Naime, ona stalno vozi bicikl. Hm, možda zato jer je još uvijek u vrtiću i ne zanima ga toliko vožnja bicikla?"

15 ponašanja zbog kojih svekrve doista zaslužuju šamar

Plastična bradavica

"Počela sam raditi pa kombiniram dojenje i formulu. Kad svekrva vidi mog sina s bočicom, uvijek se namršti i pita me osjećam li se zbilja dobro što mi dijete ima plastičnu bradavicu u ustima. Molim??"

Dvolična svekrva

"Moja svekrva uvijek mene krivi što su mi djeca izbirljiva oko hrane jer sam ja prepopustljiva. Onda oni odu k njoj za vikend i naravno, odbijaju jesti većinu hrane koju im skuha pa naruče pizzu. Toliko o tome!"

svekrva, baka, djeca Možda te zanima... Svekrva 'iz pakla' ili prijateljica? Roditelji

Ledene noge

"Znate kako postoje one stare bake koje uvijek govore kako je bebi hladno i trebaju joj čarapice bez obzira na temperaturu? Da, to je moja svekrva. Uvjerila me da će mi se beba smrznuti do smrti. P.s. Živim u Arizoni, u suptropsko pustinjskoj klimi. Moja beba je živa i bez čarapa."

Odgajanje mlakonja

"Moja svekrva me pokušava poniziti za sve stvari koje radim kad je u pitanju sigurnost i naziva me 'helikopter mamom'. Jedan od boljih primjera je da ona misli kako ja inzistiranjem nošenja kaciga za bicikl odgajam male mlakonje pa koluta očima svaki put kad mi djeca voze bicikl."

Čudna sam jer volim igru

"Imam svekrvu koja je u potpunosti 'starog kova', tradicionalna, konzervativna i najiskrenije mislim kako baš i ne voli djecu. Ona misli kako sam ja jako čudna što se želim igrati sa svojom djecom. Po njoj, djecu se ne bi trebalo ni vidjeti ni čuti."

baka djed unuci Možda te zanima... Što kada se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Roditelji

Najgore šišanje

"Odrezala je mom sinu kosu!!! Moja svekrva se miješa u sve i mislila je da smo ludi što dopuštamo sinu da ima dugu kosu pa je uzela stvar u svoje ruke i ošišala mu kosu bez da je nas ili njega išta pitala."

Ne znam kako hraniti djecu

"Posramljivanje zbog hrane me izluđuje. Moja svekrva misli kako je njezin posao konstantno me savjetovati oko toga kako hranim svoju djecu i zbilja ju više ne mogu slušati. Ne, moja djeca ne pate jer ih tjeram da jedu i povrće!"

'Razmaziš ako maziš'

"Prema muževoj mami, razmazit ću svoje dijete jer ju stalno umirujem kada plače. Ima tri mjeseca. Razmazit ću je svojom brigom?! Ne razmaziš ako maziš, ali moja svekrva to očito ne zna..."

Tableti vikendom

"Moja djeca imaju svoje tablete i smiju ih koristiti vikendima. Naravno, moja svekrva misli kako uništavam njihov mozak i kada je kod nas (a to je obično vikendom), pokušava ih sakriti ili ih ugasi i govori djeci kako su se pokvarili. Poludjet ću!"

Možda te zanima... Svekrve i snahe: Što žene izluđuje kad postanu mame? Roditelji

Posramljivanje svega

"Posramljivala je moje navike u trudnoće, posramljivala me oko dojenja, a sada me posramljuje jer moja beba ima raspored spavanja. Da, ja sam ovdje luda."

Trebala bih zahvaliti mužu što mi pomaže oko djece

"Ona apsolutno nema nikakvih očekivanja oko svog sina, mog muža i njegovog roditeljstva. Ponaša se kao da mi on čini uslugu što se brine za našu djecu. Non stop slušam komentare poput: 'Baš si sretnica što ti muž mijenja pelene.' Da, jer on uopće nije roditelj..."

Omalovažavanje mama kućanica

"Moja svekrva je poslovna žena, što je super. Ima karijeru i drago mi je što voli svoj posao. Ali, ja sam isto tako sretna što sam trenutno kućanica i nije mi lijepo što se ponaša kao da sam lijena što ne radim. Svaki put započne rečenicu s: 'Sigurno je lijepo...' i onda govori koliko 'slobodnog vremena' imam."

Idem u pakao

"Mi nismo obitelj koja ide u crkvu. S druge strane, moja svekrva je jako religiozna. Ja to poštujem, ali htjela bih i da ona poštuje mene. Konstantno me posramljuje što nisam krstila djecu i svako malo usputno spomene kako ću završiti u paklu."

Možda te zanima... Kako se oduprijeti 'teškoj' svekrvi kad stigne beba? Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.