Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 20. srpnja 2018.

Zašto ova mama odbija tjerati djecu da grle i ljube rodbinu?

Foto: Facebook/Laura Mazza - Mum on the Run
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Moja prva i osnovna odgovornost je ona prema mojoj djeci. Ja sam njihovo sigurno mjesto, osoba kojoj vjeruju i ne želim to zloupotrijebiti inzistiranjem da naprave nešto zbog čega se osjećaju neugodno samo zato što se to smatra pristojnim', piše mama troje djece

Ne uživa svako dijete u grljenju i ljubljenju prilikom pozdravljanja neke odrasle osobe. Nije važno je li u pitanju baka koju vide svaki dan ili vaša teta koja vam dolazi u posjet nakon 'sto' godina - neka djeca ježe se od ideje pozdravljanja pusama ili zagrljajima i svaki put se pokušavaju izmigoljiti iz takvih situacija

Kako od rođenja učiti dijete da samo odluči na što će pristati

Mama Laura Mazza ima jednog takvog dječaka kod kuće i umjesto da vrši pritisak na svoje dijete da daje zagrljaj ili da podnese brzu pusu na obraz kako bi usrećio rodbinu - ova mama sluša svog sina i poštuje njegovu želju. To je njegovo tijelo, njegov izbor i ako želi nekome pokazati fizičku privrženost, to je njegova odluka koju će sam donijeti bez da ga itko na to sili ili nameće osjećaj krivnje.

'Dobila sam pogled koji mi je sugerirao da bih trebala potaknuti sina i ohrabriti ga da zagrli tu osobu'

U iskrenoj objavi na Facebooku, ova mama podijelila je svoje nedavno iskustvo i što se dogodilo kada je jedna rođakinja pitala njezino dijete da je zagrli, a on ju je odbio. "Dobila sam pogled koji mi je sugerirao da bih trebala potaknuti sina i ohrabriti ga da zagrli tu osobu. Umjesto toga, rekla sam mu: 'Sve je u redu, ne trebaš...' I iako je to nešto na što većina ljudi gleda kao nepristojno s moje strane, ja se kao roditelj osjećam ponosno zbog toga."

To je zato što ova mama osjeća da je njezin posao da se zauzme za svoje dijete kada ono ne može samo za sebe i da ga nauči kako kada jednoga dana bude sposobno to samo učiniti. "Moja prva i osnovna odgovornost je ona prema mojoj djeci. Ja sam njihovo sigurno mjesto, osoba kojoj vjeruju i ne želim to zloupotrijebiti inzistiranjem da naprave nešto zbog čega se osjećaju neugodno samo zato što se to smatra pristojnim."

Jane Kramar Možda te zanima... 'Prije sam slušala tuđe savjete o odgoju, a sada vjerujem sebi' Roditelji

Dvostruki standardi

Također govori kako je ovdje riječ o dvostrukom standardu: natjerati dijete da ignorira svoje osjećaje kada su u pitanju odrasli ljudi i istovremeno učiti dijete koliko je važno poštovati želje druge djece ili braće i sestara. "Ne mogu mu reći: 'Ne možeš ju/ga zagrliti ako ne želi da ju/ga zagrliš, ali ako stric dođe u posjet i želi da ga zagrliš, trebaš ga zagrliti'", govori ona i dodaje kako uči svoju djecu da 'ne' znači 'ne' i da je u redu reći 'ne'. 

Luca snatched Sofia’s toy from her and pushed her. She began to cry. I said to Luca, “don’t snatch and don’t push your...

Objavljuje Laura Mazza - Mum on the RunSrijeda, 27. prosinca 2017.

To je suštinska životna lekcija koja je puno veća od toga što ćete povrijediti osjećaje članova rodbine. Ona omogućuje temelje za poštovanje granica kasnije u životu, ali i dovoljan osjećaj sigurnosti i ugode da mogu reći kako se osjećaju. 

Mamin post koji podsjeća zašto djecu treba učiti da kažu 'NE'

Postoji razlika između dobrih manira u pozdravljanju i prisiljavanja na fizički kontakt pri istom. Umjesto da obvezuje svoju djecu da čine nešto s čime se ne osjećaju ugodno, ova mama želi ih naučiti da svejedno mogu biti pristojne, ljubazne i dobre osobe - čak i kada govore 'ne'. "Zasad, ja sam njihov glas i njihova odvjetnica i nadam se da će jednom zapamtiti moje riječi i znati da ne moraju ništa sa svojim tijelom činiti ako to ne žele, da mogu reći 'ne' i jednostavno otići."

beba baka Možda te zanima... Zašto nije u redu da stranci diraju vašu bebu? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.