Roditelji Baka i djed 16. rujna 2018.

10 pravila kako biti pristojni baka i djed

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da su bake i djedovi izuzetno važni u životu djece, ali ponekad odnosi među odraslim članovima obitelj mogu postati jako 'napeti' nakon dolaska bebe. Donosimo nekoliko savjeta kako održati kvalitetne obiteljske odnose

Odnosi s partnerovom, ali i svojom obitelji mogu biti glavni izvor stresa, a ako dodate bebu shvatit ćete da cijeli obiteljski sustav može biti toliko napet da se ponekad čini da će doći do eksplozije. Dakle, u interesu što boljih obiteljskih odnosa i mira u kući nudimo sljedeće savjete bakama i djedovima: 

1. Nemojte očekivati da ćete biti u prvim redovima

Mnoge žene smatraju da je rođenje djeteta intiman događaj, a ne sport u kojem sudjeluje puno gledatelja. Poštujte ovo.

Svi ljudi kojima ćete biti zahvalni nakon porođaja

Možda te zanima... Babinje u tijeku: "Novopečene mame bi najradije zabranile babinjske posjete" Roditelji

2. Zapamtite: to nije vaše dijete

Vaša dijete je mama ili tata ovoj bebi. Maleno dijete je vaše unuče. Apsolutno prekrasno, ali budući da ju vi nećete ljuljati i hraniti tijekom noći nemojte koristiti termin "moja beba". Da ne spominjemo da takvo nešto ne možete ni slučajno spomenuti dok je beba još u trbuhu. Odnosi se naglo pogoršaju nakon takvih izjava.

3. Unuci nisu 'popravni' za vaše roditeljstvo

Vaše vlastito iskustvo u roditeljstvu možda nije bilo onakvo kakvo ste htjeli da bude. Vjerojatno ste shvatili da biste stvari radili drukčije da imate novu priliku. Ne može popraviti ono što se dogodilo kroz svoje unuke. Dakle, nemojte nikoga na rođendanskoj zabavi iznenaditi putovanjem na more ili klaunom. 

Vječna briga: Baka će razmaziti dijete

4. Ne nudite savjete

Ako novi roditelji žele vaše mišljenje, oni će ga tražiti. Neželjeni savjeti mogu se smatrati pasivno agresivnim uvredama, stoga nemojte ići tamo i isprobavati granice. Nitko, a posebno nova mama ne želi čuti da kuća treba biti čistija, da beba ne dobiva na težini dovoljno brzo. Da, vi se odgojili dijete, ali ovo nije vaša beba.

Možda te zanima... Iz svekrvine perspektive: Kako biti dobra snaha? Roditelji

5. Vaše unuče nije lutkica

Nemojte "govoriti" kroz vaše unuče: "Mama, voljela bih provesti idući vikend kod bake". Ne činite to. To je neugodno, pasivno agresivno i izgledate kao čudak . Osim ako niste profesionalni trbuhozborac, to bi bilo jako smiješno. 

Bake i djedovi zastarjelim uvjerenjima štete djeci?

6. Nemojte napraviti vlastitu sobu za bebu

Osim ako vas nisu zamolili da čuvate bebu puno radno vrijeme (nemojte pretpostavljati). Beba neće trebati vlastiti namještaj u vašoj kući. Nemojte ništa raditi bez dogovora s roditeljima.

Možda te zanima... 'Helikopter' bake i djedovi često su roditeljima pravi problem Roditelji

7. Prihvatite ime

Naravno da postoji ime koje se vama jako sviđa, možda je tradicionalno, možda kreativno. Vama se može sviđati, ali nitko to ne mora čuti.

Možda te zanima... Pravila koja moraš poštovati tijekom prvog posjeta bebi Beba

8. Prvo nazovite

Koliko god beba bila neodoljiva i prekrasna, nemojte doći u goste bez najave. Nazovite, ali ne kad se već nalazite ispred njihove kuće. Nekoliko dana unaprijed je pravo vrijeme za najavu posjeta. Beba neće nigdje "pobjeći".

9. Bez natjecanja

Biti baka ili djed nije natjecateljski sport. Od koga će dobiti najveći poklon, odjeću, najviše igračaka... ništa od toga ne garantira lijep odnos s unukom i roditeljima, a kvaliteta odnosa neće biti bolja ako puno kupujete.

10. Niste sigurni, pitajte

Toliko toga se promijenilo, drugačije se razmišlja o sigurnosti, alergijama na hranu, čak i položaji u spavanju se se promijenili. Zato je uvijek dobro pitati. Doista, poštuje roditeljske odluke i granice. Ne možete pogriješiti ako poštujete svoje odraslo dijete i njegovog supružnika kao tim.

baka dijete Možda te zanima... Zašto se bake i djedovi ne slažu s današnjim odgojem djece? Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.