Roditelji Baka i djed 21. kolovoza 2021.

Iz svekrvine perspektive: Kako biti dobra snaha?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ne moraš osuditi svaku riječ koju kažem, i oprosti mi što pretjeram s ponekim neželjenim savjetom, ali imam godine i godine iskustva. Nešto mora biti dobro', piše svekrva Diane

Diane je umirovljenica, domaćica, mama petero djece, ima tri snahe i sedam unuka. Kao žena s pravim iskustvom odlučila je reagirati na ono što stalno viđa na Internetu. Članke s popisom što svekrve smiju odnosno ne smiju činiti. Kako bi taj odnos bio puno bolji odlučila je i napisati popis stvari kojih se i snahe trebaju pridržavati. 

1. Nemoj mi reći 'kako sam uvijek dobro došla'

Ako to ne misliš, nemoj to govoriti. Nisam mislila kako ću morati dogovoriti sastanak da bih vidjela svoje dijete i unuke, ali ako je to ono zbog čega će nas odnos biti uspješan, onda ću to učiniti. Potpuno shvaćam da je nepristojno doći kod nekoga bez najave, ali iz nekog razloga, vi se nikada ne javljate na telefon. Tako.

2. Javi se na prokleti telefon

Ja nisam netko tko ti pokušava prodati novi tepih ili novu telefonsku pretplatu. Ja sam majka tvog supružnika, baka tvoje djece i mogla bi mi barem pokazati poštovanje javljanjem na telefon i samo reći: "Oprosti, Diane, imam pune ruke posla i ne mogu sada razgovarati".

Možda te zanima... 6 najgorih ponašanja svekrva koje vam zagorčavaju život Roditelji

3. Iako obožavam svoje unuke, nisam vječna besplatna čuvalica

Suprotno od onoga što mislite, imam svoj život. Ako želite da čuvam vašu djecu, a vjerujem da biste bili oduševljeni. Prvo me morate obavijestiti, tako da mogu promijeniti svoj raspored. Ako očekujete da poštujem vaše vrijeme i prostor (vidi 1. točku), očekujem istu pristojnost. Obećavam da ću se javiti na telefon kad nazovete.

10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi

4. Ponašaj se kao odrasla osoba, nemoj o meni pričati iza leđa

Sigurna sam da moje dijete ne želi biti stavljeno između dvije vatre, kao što to ne bi ni ti voljela, pa ako imaš problem sa mnom, obuci hlače velike djevojčice i dođi razgovarati.

 

5. Pasivno-agresivno je agresivno (da ne spominjem nepristojno)

Nemoj mi reći koliko lijepo izgleda moja kuća, a zatim slijedi neki komentar o tebi, voljeli biste da imate više vremena za uživanje u svojoj djeci umjesto da čistite. Imate malu djecu. Ja nemam, svoje sam napravila. To je prilično jednostavan koncept. Moja čista kuća nije automatski udarac na tvoje vještine u domaćinstvu. Obrambeno malo?

svekrva, baka, djeca Možda te zanima... Svekrva 'iz pakla' ili prijateljica? Roditelji

6. Ne kupuj mi odjeću ili stvari, ako su drastično drukčije od mojih

Ne volim prigovarati darovima, ali mislim da je prilično jasno da kupujemo na radikalno drugačijim mjestima. Poklon bon ili nešto što su djeca napravila prihvatljivo je i cijeni se. Ne znam jeste li primijetili, ali u mojoj kuhinji nema ni jednog crvenog pijetla, pa nisam sigurna gdje ste točno mislili da stavim te suvenire koje mi još uvijek kupujete.

Svekrve i snahe: Što žene izluđuje kad postanu mame?

7. To je moj novac i moja stvar gdje ću ga potrošiti

Ako želim obasipati svoje unuke darovima, to je zato što ih volim i imam mogućnosti to učiniti. Nije sramotno ako niste u mogućnosti vratiti svaki dolar koji sam potrošila. 

8. Želim da moj sin ima sretan brak, ali trebaš znati da sam ja mama

Uvijek ću biti mama. Ako se zbog smrti, razvoda ili napuštanja vas dvoje razdvojite, ja ću i dalje biti ovdje da pokupim komade. Vaša djeca će jedom odrasti, a onda ćeš ovo razumjeti.

Možda te zanima... Draga svekrvo, hvala ti što si odgojila divnog muškarca Roditelji

 

9. Shvaćaš da sam ja stvorila muškarca za kojeg si se ti odlučila udati

Možda ne razumijem trendove u roditeljstvu i psihološkim istraživanjima, ali prema tome što si ti odlučila mora da sam napravila nešto dobro. Ne moraš osuditi svaku riječ koju kažem, i oprosti mi što pretjeram s ponekim neželjenim savjetom, ali imam godine i godine iskustva. Nešto mora biti dobro. Možda bi s vremena na vrijeme mogla poslušati neke od njih. 

10. Suprotno onom što misliš, ne pokušavam te kontrolirati ili osuditi

Ok, možda te ipak malo osudim. Ne mogu si pomoći. Ipak pokušavam to ne činiti. Samo želim da moj sin bude sretan i da ima dobar život, a to isto želim za svoju unučad. Moj sin je tvoj suprug, ali je još uvijek sin, brat, ujak, nećak i tata, i sve to u jednom. Moraš dijeliti, sviđalo ti se to ili ne. Mogla bi naučiti biti milostiva u tome. Ja sam morala.

Obitelj Možda te zanima... Vječni rat svekrva i snaha: 6 nevjerojatnih priča Roditelji
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.