Roditelji Sretna mama 04. prosinca 2014.

Svekrva 'iz pakla' ili prijateljica?

svekrva, baka, djeca
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu pričaju o svojim svekrvama i kako odnos s majkama njihovih muževa utječe na odnos s mužem i na cijelu obitelj, a psihologinja Martina Čarija objašnjava zašto odnos s članovima šire obitelji može dovesti do sukoba i svađa

O vječnoj temi - odnosu svekrve i snahe raspravlja se i na našem forumu. Neke mame pišu da su potpuno zadovoljne svojim svekrvama, ali neke priznaju da se u mnogim stvarima ne slažu, a zbog njih se svađaju i s muževima. I u našoj anketi u kojoj smo vam postavili pitanje: Oko čega se najčešće svađate otkad imate dijete?, najviše glasova dobio je odgovor: Obitelj (bake i djedovi), s čime se mogu poistovjetiti i mame s foruma.

Mama MarijaŠ na forumu je podijelila svoje iskustvo: "Meni je moja inače OK, ali isto kao i većina ostalih obožava nametati svoje mišljenje. Da ne pričam o savjetima o tome da prestanem dojiti jer mi je možda mlijeko slabo pa zato mali ima grčeve (sad je prošao 3 mjeseca i više ih nema), a nema dana staža u dojenju, do toga da mu je umočila dudu u med dok me nije bilo u blizini i kad sam joj ga prvi put ostavila na čuvanje. Inače u tim situacijama moj muž izvuče deblji kraj jer sve brojim njemu, ali sam se prestala libiti reći i njoj. Uvjerena sam da joj savjeti nisu zlonamjerni, ali zamjeram joj nerazumijevanje da nešto želim učiniti po svome i kako sam ja zamislila".

Martina Jurčec Bosak Možda te zanima... 'Vječno ću biti zahvalna svekrvi jer me prihvatila kao svoju kćer' Roditelji

U raspravu se uključila i mama enchy86: "Nedavno smo muž i ja odlučili da ću pregristi jezik svaki put kad mi njegova mater zasmeta jer se svaki put posvađamo do krvi zbog nje. Žena je vragu iz torbe ispala! Ako krenemo od financijskih problema, preko njenog zajedljivog komentiranja svega što sam kuhala dok smo bili kod nje, pa činjenice da si je dopustila da mene, svoju snahu, ženu od skoro 30 godina udari po guzici, pa do ponašanja otkad sam rodila - odgovaranja od dojenja, nagovaranja muža iza mojih leđa da ode kupiti adaptirano mlijeko pa do komentara da sam nesposobna biti majka. Na neko vrijeme sam prekinula svaki kontakt s njom i nisam dopuštala da vidi malenu, ali mi je bilo jako žao muža, ipak, ona mu je mama i voli je kakva god da je. Sad svaku drugu nedjelju moram sjediti za stolom s tom ženom i praviti se da je sve OK, a vrlo rado bih je… uhhh".

Čuvanje osobnih granica

Psihologinja Martina Čarija, voditeljica Savjetovališta Centra za djecu, mlade i obitelj Modus, objasnila nam je zašto odnos svekrve i snahe može biti toliko težak i dovesti do sukoba i svađa.

Više je razloga za česte sukobe životnih i bračnih partnera oko roditelja/baka i djedova: od socioekonomskih, praktičnih pa sve do psihosocijalnih faktora koji utječu na obiteljsku dinamiku. Za početak, živimo u kulturi u kojoj je život bračnog para s njegovim ili njezinim roditeljima nešto uobičajeniji, što aktualna ekonomska kriza dodatno potiče. U takvim situacijama sukobi su obično intenzivniji jer će različite generacije imati različite stavove o načinu na koji se treba trošiti novac, odgajati djecu, provoditi slobodno vrijeme. Ipak su to generacije odgajane u poprilično različitim vremenima i vrijednostima", kaže Martina Čarija, prof. psihologije i objašnjava da bračni život, pogotovo na početku, zahtijeva velik broj prilagodbi uključujući i stalnu dilemu između suradnje s partnerom i čuvanja osobnih granica, a odnosi sa širom obitelji, što su bliži, povećavaju broj takvih dilema i pritisak na novog člana da se prilagode.

Obitelj Možda te zanima... Vječni rat svekrva i snaha: 6 nevjerojatnih priča Roditelji

"U slučaju da smo prisiljeni prečesto birati suradnju, i ne brinuti o vlastitim granicama, što se nekad traži kako bismo se uklopili u bilo koju grupu, posebno tako blisku kao što je obitelj, dosta brzo ćemo postati vrlo napeti i puno lakše ulaziti u sukobe s ljudima za koje doživljavamo da ne poštuju naše osobne granice", kaže.

Razumijevanje iz tuđe perspektive

Psihologinja objašnjava da bez obzira na to žive li roditelji i djeca sa svojim obiteljima zajedno, prirodno je da se među roditeljima i novim partnerima njihove djece stvori natjecateljski duh.

"Do nedavno, iz perspektive majke, ona je bila glavna ženska figura u životu njezina sina i ta pozicija se drastično mijenja kada u život uđe i snaha. S druge strane, snahi je važno da uživa punu podršku od strane svog supruga i da ne osjeća da je njegova pažnja podijeljena na još nekoga", kaže, ali dodaje da iako su kod nekih obitelji ovakvi sukobi izraženi do razine da je članove potrebno uključiti u obiteljsko savjetovanje, kod većine se rješenje ipak nalazi u tome da se svaka svekrva prisjeti kako je njoj bilo kada je prolazila kroz sukobe sa svojom svekrvom te iz te perspektive nađe razumijevanje za svoju snahu.

svekrva roditelj roditelji Možda te zanima... 'Dabogda i ti nekome svekrva bila!' Roditelji

"Također, snahe mogu pokušati razumjeti da njihovim dolaskom, njihove svekrve jesu dobile novu članicu obitelji, ali i da mogu doživjeti da posredno gube sina, što je za svaku majku vrlo bolno. Snahe će tu perspektivu najviše moći razumjeti upravo onda kada same postanu majke", savjetuje.

Psihologinja naglašava da je roditelje izuzetno važno psihoeducirati o tome kako svoju odraslu djecu zaista pustiti da žive svoj odrasli život autonomno, a iste te odrasle sinove i kćeri je važno podsjetiti da odrastanje, između ostalog, znači prihvaćanje roditelja, baka i djedova onakvima kakvi oni jesu.

"Oni tada prestaju biti svemogući odrasli koji nas štite i zadovoljavaju sve naše potrebe, već ljudi od krvi i mesa koji imaju i svojih snaga i slabosti kao i svi drugi", kaže.

Svađe oko odgoja djece

Koliko svađe i netrpeljivost između snahe i svekrve može utjecati na cijelu obitelj, ispričala je chocolate: "Moja malena ima skoro šest mjeseci, a ne znam je l' ju je vidjela pet puta. Samo nam je jednom došla doma, a živi niti 15 minuta od nas. Djeca to sve osjete, mala kad nju vidi počne plakati i ne prestaje dok se god ne maknemo od nje".

baka djed unuci Možda te zanima... Što kada se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Roditelji

Snahe i svekrve često se ne slažu i oko odgoja djece, a psihologinja Martina Čarija objašnjava: "U Savjetovalištu Centra za djecu, mlade i obitelj Modus često nailazimo i na sukobe između baka i djedova te roditelja oko odgoja djece. Odgoj djece je prvenstveno odgovornost roditelja i oni psihološki, ali i pravno gledano, jedini imaju autonomiju u tom području dokle god djeci pružaju kvalitetnu brigu i odgoj".

No dodaje da, s druge strane, roditeljima je važno osvijestiti da članovi šire obitelji kao što su bake i djedovi igraju izuzetno važnu ulogu u životima djece.

"Ta uloga jest sekundarna, u odnosu na roditeljsku, ali izuzetno važna. Odnos unuka i baka i djedova manje je opterećen očekivanjima da se bude 'dobar roditelj', npr. ako dijete nešto pogriješi u školi, škola neće zvati baku već roditelje. Samim time, oni na drukčiji način stvaraju odnos s djetetom, čime značajno doprinose razvoju djetetove slike o sebi i njegovom/njezinom osjećaju pripadnosti obitelji", kaže.

Iako na sam spomen ove teme većina pomisli na negativne strane svojih svekrva, neke čitateljice na našem forumu imaju i pozitivna iskustva.

Sara je napisala: "Meni je moja svekrva odlična! Savjete koje mi da su stvarno odlični, nikad ne pretjeruje s pričom, mužu kaže da može zaboraviti na muške i ženske poslove i da može biti sretan s ovakvom ženom. Žena je odlična i poštujem je maksimalno!"

Kako se slažete sa svojom svekrvom? Uključite se u raspravu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.