Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. kolovoza 2018.

Zastarjeli 'bakini' savjeti koji mogu biti opasni za djecu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Narodna medicina nije uvijek rješenje, a neki stari 'bakini' savjeti mogu biti opasni za zdravlje djeteta

Premda narodna medicina nudi i dobra rješenja, neke uvriježene metode liječenja mogu biti opasne za dijete. Jedno od takvih nepoželjnih rješavanja problema je skidanje temperature hladnom vodom ili oblozima od rakije ili alkohola.

Istina koju će vam svaki liječnik reći je da nikako ne smijete djetetu stavljati obloge natopljene alkoholom jer isušuje i prolazi kroz kožu, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para.

beba, bočica Možda te zanima... Bakin savjet zbog kojeg je beba završila u bolnici Beba

Tuširanje hladnom vodom kod djeteta koje ima temperaturu može uzrokovati šok i drhtavicu. Nakon davanja lijeka za spuštanje temperature, može se tuširati mlakom, ali nikako hladnom vodom. 

Kako skidati temperaturu i kada otići liječniku?

Sljedeći mit koji može naškoditi odnosi se na krvarenje iz nosa, a kaže kako glavu treba držati zabačenu unatrag.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Dijete treba postaviti da mu je glava nagnuta lagano naprijed, a ne unatrag, kako se često pogrešno radi. Ako se glava zabaci, krv se slijeva u grlo, a to se ne vidi, pa se može desiti da dijete izgubi mnogo krvi potpuno nepotrebno. To se ne može dogoditi ako se dijete nagne lagano naprijed. Također, za dijete je prilično neugodno kad mu se krv slijeva u grlo ili dušnik što može biti i opasno", pojašnjava dr. med. Giovana Armano, specijalistica pedijatrije. 

beba, plač Možda te zanima... Bebe baš nikad ne plaču bez veze! Beba

Bapske priče: Plač ne jača pluća i ni slučajno trljati bebine desni alkoholom!

Poznato je da bebe i djeca često plaču, a stari ljudi su znali govoriti da je to dobro za razvoj pluća. No dijete plačem signalizira da nešto nije u redu ili da mu nešto treba, stoga tu potrebu treba zadovoljiti, a nikako ne ostaviti ga da dulje neutješno plače

Puštanje bebe da plače protivi se roditeljskom instinktu

Sljedeća zabluda odnosi se na saniranje opeklina maslacom ili bjelanjkom. Pogrešno! "Na opekline ne treba stavljati ništa osim sterilne gaze. Nikako ne treba stavljati maslac ili bjelanjak koji mogu izazvati infekciju. Treba procijeniti dubinu opekline te u slučaju dubljih ili većih površina svakako se obratiti liječniku. Led ne pomaže i neugodan je za dijete, iako se može manja opeklina staviti nakratko pod hladnu vodu", kaže dr. Armano. 

Rast zubića i natečene desni uzrok su boli i neugode, a još jedan mit, koji nikako ne biste smjeli primijeniti, kaže kako desni treba natrljati rakijom ili rumom. Dajte bebi da žvače gumene igračke ili mu lagano natrljajte desni gelom koji se prodaje u ljekarnama, a koji će nakratko ublažiti bol.

beba na trhuhu krevet Možda te zanima... Kako bebi možeš olakšati rast zubića? Beba

Tijekom ljetne sezone vrlo često zaboli uho. U narodu je uvriježena priča o biljci čuvarkući čiji listovi sadrže sok koji se nakapa u uho, no liječnici se ne slažu. 

"Fitoterapija svakako ima svoje mjesto, no pripravke od biljaka, osobito za djecu, nije uputno raditi kod kuće. Pravilo je da se ništa ne stavlja u uho, jer ne znamo uzrok boli niti je li tekućina iz biljke čista te kojeg je sastava", kaže pedijatrica dr.  Armano. 

uho Možda te zanima... Neutješan plač po noći može biti znak upale uha Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.