Roditelji Sretna mama 7697 prikaza 11. veljače 2018.

15 ponašanja zbog kojih svekrve doista zaslužuju šamar

Foto: Shutterstock

Autorica Kristen Mae sa svojim prijateljicama razvila je listu pravila kako se ne smiju ponašati jednog dana kada postanu svekrve. Ako se budu tako ponašale - zaslužile su udarac u lice i obećale jedna drugoj da će to učiniti

Kristen Mae je poznata spisateljica i autorica romana "Red Water" i "Beyond the Break", sa svojim prijateljicama napravila je zanimljiv dogovor. Napravile su popis pravila za ponašanje kada jednog dana budu svekrve te si obećale da bi zbog svojih groznih ponašanja jednog dana mogle dobiti šamar od svojih prijateljica. Stvorile su ovaj zavjet jer su godinama promatrale odnose u svojoj obitelj, tj. obrasce koje nikako ne žele ponavljati kada se njihove sinovi ožene. Zbog ovih 15 ponašanja svaka svekrva doista zaslužuje šamar, smatra Kristen.

1. Traži od sina da je stavi ispred svoje žene

Jednom kad se moj sin oženi, njegova žena je na prvom mjestu. Već se emocionalno pripremam za ovu neizbježnost. Zahtijevam da me udarite u lice ako svog sina stavim u položaj da mora birati između svoje žene i mene. Bolje mu je da nju voli najviše, jer će ona biti majka njegove djece. Tako stoje stvari.

svekrva, baka, djeca Možda te zanima... Svekrva 'iz pakla' ili prijateljica? Roditelji

2. Traži unuke da skrivaju tajne od mame i tate

Roditelji su vladari. Ne postoji takva stvar kao privilegiran odnos baka - unuk, osim ako to nisu odredili roditelji, a oni su glavni. Uvijek. Nema nikakvog mijenjanja tog pravila. Molim vas, nemojte dopustiti da razljutim svoju snahu i izgubim vrijeme koje mogu provesti s unucima zbog "glupe" zabranjene vrećice s bombonima.

3. Pokušava posredovati u njihovom braku

Svekvre vole dijeliti savjete mladom bračnom paru. Ako me uhvatite da se pokušavam uključiti u svađu između sina i njegove žene, snažno me opomenite.

Mame priznaju što ih izluđuje otkad su rodile

4. Počne preuređivati snahinu kuću

Jasno je da šalice za kavu trebaju biti spremljene u ormariću iznad štednjaka. Međutim, to nije moja kuća pa neću ja odlučivati gdje šalice trebaju stajati. Ako me vidite kako reorganiziram njezinu kuhinju ili bilo koju sobu u stanu, udarite me i to jako

svekrva roditelj roditelji Možda te zanima... 'Dabogda i ti nekome svekrva bila!' Roditelji

5. Slaže njihovo rublje bez dopuštenja

Postoji nešto slatko i velikodušno oko pružanja pomoći za koju vas nitko nije zamolio. No, to su nisu stvari poput donjeg rublja. Zavežite me ako bez dogovora počnem slagati tange svoje snahe.

6. Kupuje odjeću sinovoj ženi koju ona voli nositi

Odjeća koja očito nije stil moje snahe, ali ja očito imam neku jezivu želju da je pretvorim u sebe, jer ako moj sin voli ženu koja se oblači poput mene onda me i dalje voli. Ne. Utopite me, ako pokušam napraviti nešto takvo.

obitelj svekrva svađa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Misli da je njezin sin savršen 

Često poznata kao rečenica: "Moja snaha je uvijek u krivu". Za ovakvo ponašanje nema opravdanja.

8. Misli da je njezina snaha uvijek u pravu

To bi moglo biti još gore nego razmišljanje da je moj sin savršen, jer bi moglo doći do velikog razočaranja kada moja snaha pogriješi i pokaže svoju ljudsku stranu. Traka s kojom ćete me zalijepiti bit će sasvim dobra za ovakvo ponašanje. 

9. Ulazi u spavaću sobu bez kucanja

Mnoge svekrve misle da je dovoljno lagano pokucati prije nego uđu u spavaću sobu ili kupaonicu. Krivo. Mogu se samo nadati da ću ako na ovakav način uđem u njihovu privatnost naići na njihove gole stražnjice - samo da bih se dovoljno preplašila i da mi nikad ne bi palo na pamet ponovno učiniti takvo nešto. Ulazak u nečiji privatni prostor bez dopuštenja je zabranjen. Psihološka trauma je veća kazna od psihičke torture u ovom slučaju, zar ne?

Silvija Gerc Vodopija Možda te zanima... 'Svekrva i ja smo tim u poslu i brizi za bebu' Roditelji

10. Ponudi neželjen savjet

Molim, molim gurnite me niz stepenice ako počnem svojoj snahi davati neželjenu pomoć. I poslije, dok se oporavljam u bolnici, podsjetite me da nitko, baš nitko ne voli savjete kad ih ne traži, posebno žene.

11. Dolazi u nenajavljene kućne posjete

Ova situacija može biti jako neugodna kada su ljudi u žurbi. Molim vas, ako zaboravim na pristojnost i počnem se pojavljivati na njihovom kućnom pragu kao da mi je ona najbolja prijateljica - pređite biciklom nekoliko puta preko mene. 

12. Kritizira snahino kuhanje

To uključuje i objašnjavanje koliko umak treba biti ljut ili dodavanje papra i soli u juhu koja je moja snaha kuhala cijeli dan. Kuhala je kako ona voli. Ona misli da je okus dobar. I radila je puno, i čak ako nije priznala, želi me zadiviti. Ako počnem lupetati te gluposti s velikim osmijehom na licu, natjerajte me da hodam bosa preko Lego kockica svojih unuka.

baka dijete Možda te zanima... Zašto se bake i djedovi ne slažu s današnjim odgojem djece? Roditelji

13. Očekuje da njezin sin posreduje u sporu između snahe i nje

Jednostavno ne. Ne, to se ne radi. Izvucite tavu i dobro me udarite.

14. Pasivno agresivno se ponaša

Koja žena ne voli sitna "spuštanja" tijekom društvenog sukoba sa svojom snahom? Znam, to je jako sočno. Ali ovakvo ponašanje nedopustivo. Ako me ulovite da se ponašam na tako neprikladan način, dat ću vam čekić da me dobro udarite.

Kako se oduprijeti 'teškoj' svekrvi kad stigne beba?

15. Uspoređuje se sa snahinim roditeljima

Možda ja vjerujem da moj sin i ona vole vole provoditi vrijeme s njezinim roditeljima. Možda imaju veći društveni status, više novaca, bolje obrazovanje, veću kuću ili zdravije obiteljske odnose. Ako bilo što od toga spomenem pred njima, molim vas... učinite već znate što.

Na kraju zanimljive i zabavne liste, duhovita spisateljica naglašava da ova situacije i pravila vrijede za sve odnose. "Ove situacije su sto puta teže kada se stave i kontekst svekrva - snaha. Ne znam zašto ovakva ponašanja prevladavaju u starijoj, navodno mudrijoj generaciji, ali znam da ću ovaj popis držati spreman kako moji prijatelji ne bi osjećali kao da moraju prijetiti", na kraju piše Kristen Mae.

Obitelj Možda te zanima... Vječni rat svekrva i snaha: 6 nevjerojatnih priča Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.