Roditelji Sretna mama 12. lipnja 2016.

Savjeti kako preživjeti svekrvu i ostale rođake

Dvije žene
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako obiteljsko okupljanje ima svog Mr. Grincha, nekog tko će vas nesmotrenom izjavom, pogledom ili ponašanjem natjerati da se osjećate loše

Svako obiteljsko okupljanje ima svog Mr. Grincha, nekog tko će vas nesmotrenom izjavom, pogledom ili ponašanjem natjerati da se osjećate loše. Takva vrsta ljudi često nema jasnu predodžbu o svome ponašanju te tvrde kako iza njihovih primjedbi stoje samo najbolje namjere. Kako nas najviše dotiču one primjedbe koje ciljaju na naše ranjive točke, najbolji način za preživljavanje takvih situacija jest priprema na njih.

SPECIJAL: Mame bez predrasuda

Škakljiva pitanja o ljubavnom životu

Nakon što čujete ovakvu opasku, tumačite ju na način da ste prozvani jer ste još uvijek sami. Postoje razne verzije ovakvih pitanja koje postavljaju “dušobrižnici”, bilo da je to “Hoćete li se uskoro vjenčati?” ako još niste ozakonili svoju vezu, ili “Planirate li djecu?” ako ste već neko vrijeme u braku bez djece. Kakav god oblik, ova su pitanja izrazito nametljiva i osobna, a najbolji način jest unaprijed pripremiti odgovore na njih. Recite: “Imam toliko udvarača da se ne mogu odlučiti”, “Brak ubija ljubav” ili “Djeca su divna ako imaš vremena za njih”.

6 savjeta kako preživjeti obiteljska okupljanja

Pozivanje na red o posjećivanju obitelji

To se pitanje lako tumači kao napad, jer zbog sebičnosti i manjka empatije ne mislite dovoljno na članove svoje obitelji da biste odvojili svoje vrijeme i posjetili ih. Kod odgovaranja na ovakva pitanja pokušajte biti što kraći, pozitivnog stava i nasmiješeni. Što više detalja otkrijete pravdajući se, potencijalnom ćete Grinchu dati više oružja za napad. Jednostavno recite: “Nažalost, ne uspijevam dolaziti koliko bih to volio”, te prijeđite na drugu temu.

Svekrva 'iz pakla' ili prijateljica?

Neugodni komentari o težini

Ova bezazlena primjedba često ima sasvim drukčije značenje, da ste se udebljali ili nikako da smršavite. Budite oprezni kod donošenja zaključaka i promotrite cilja li Grinch na to, ili zaista želi samo istaknuti vaš dobar apetit. U svakom slučaju, uzdignite se iznad toga te jednostavno komplimentirajte hranu domaćina i recite da je tako ukusna da ne možete odoljeti. Ako tako pokažete da ste zadovoljni sobom, kritičari će biti nesretni, jer nisu uspjeli u svome naumu.

Je li dobiti 23 kilograma u trudnoći zaista tako strašno?

Primjedbe na odgoj vaše djece

Čak i nevini promatrač shvatio bi kako ova primjedba nije usmjerena u pozitivnom kontekstu, osobito ako dolazi od svekrve ili punice. Drugo značenje koje nosi jest to da niste dobro odgojili svoju djecu ili ih dovoljno naučili o bontonu. Svaki takav komentar potvrdite te zatim pružite kritičaru priliku da sam pokaže kako je najbolje s djecom. Recite nešto poput: “Moja djeca su jako vesela stalno treba paziti na njih, a kako ja moram sad nešto obaviti, molim te, izvedi ih van na 20 minuta ako ti nije problem."

'Čini se da svi znaju odgajati moju djecu, osim mene'

Primjedbe na vaše kulinarsko umijeće 

Ovakve primjedbe najčešće shvaćamo kao izravan napad na naše kulinarsko umijeće. Ako znate da komentar nije dobronamjeran, recite nešto poput: “Ovo sam prvi put radila i ti si prvi koji je to probao. Valjda ćeš preživjeti”.

Dijete voli biti kod bake i djeda, a ja se ne slažem s njima

Primjedbe na izgled vašeg doma

Ako se niste žalili kako ne stignete sami pospremati ili izričito tražite nekoga da vam pomogne, onda ova primjedba nema drugu namjeru nego vas poniziti –  kao odgovor na to je li vam možda potrebna čistačica, ili da vam Grinch sam pomogne.
Ovakvu je izjavu najbolje ne uzeti previše osobno, nego jednostavno recite: “Ako je usluga povoljna, svakako!” i promijenite temu razgovora.

'Nisam loša mama jer mi je teško čistiti i peglati'

Izvlačenje događaja iz prošlosti

“Sjećaš li se kako si se napio na sestričninom vjenčanju?” ili slične primjedbe trebale bi biti duhovite, ali su zapravo nametanje krivnje na vaše neprimjereno ponašanje. U slučaju ovakvog napada, najbolja je obrana vlastita duhovitost u stilu: “Eh, da se sjećam, to bi značilo da se nisam dovoljno napio” te uzmite čašu u ruku i namignite. Time ćete pokazati da vas nije sram zbog nečeg što je bilo prije puno vremena, a niti je to primjerena tema za započinjanje razgovora.

Fokusiranost samo na bebu ugrožava partnerski odnos

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.