Roditelji Baka i djed 06. rujna 2013.

'Nisam tipična baka, brinem o sebi i uživam u životu'

Tanja Bergamo
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tanja Bergamo iz Splita ispričala nam je kako se osjeća kao baka čak sedmero unučadi, priznala nam da nema potrebu realizirati se kroz svoju djecu i unuke te da tek sada proživljava mladost

"Tek sad se osjećam kao cura i proživljavam razdoblje života koje sam preskočila. Bila sam supruga, majka, razvedena žena, sad sam baka i udovica, a zapravo nikad nisam bila cura. Udala sam se sa sedamnaest godina i bila sam premlada. Još sam bila dijete, a upala sam u obaveze koje donosi bračni život", kaže Tanja Bergamo iz Splita, majka četvero djece i baka sedmero unučadi.

"Nisam tipična baka, ne doživljavam se kao baka, ne odgovara mi baka-servis, ne pilam ljude s fotkama mojih slatkih unučića, draže mi je kad me ne trebaju, ali uvijek uskočim kad je moja pomoć potrebna", priča baka 16-godišnje Marije, 13-godišnje Nele, 9-godišnjeg Marka, 7-godišnje Ane, 7-godišnjeg Borne, dvogodišnjeg Domagoja i šestomjesečne Tije koja je rođena na njezin rođendan i po tome joj posebno draga unučica.

Tanja Bergamo, unuk | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Vitalna Tanja kaže da tek u ovoj životnoj dobi potpuno uživa u životu jer za razliku od mladosti, danas više nije opterećena. Čak je dva puta sudjelovala na modnoj manifestaciji Fashion.hr-a i prošetala pistom u društvu drugih stvarnih žena starijih od 45 godina, prati trendove u kulinarstvu i redovito kuha, zanima je makrobiotika, ide na različite tečajeve, a dan uvijek započinje gimnastikom. "Svaki dan se našminkam, barem malo jer ne želim da me moj odraz u ogledalu plaši, a i uređena sama sebi izgledam vedrije", šali se Tanja koja smatra da je bitno voditi brigu o sebi i svom tijelu.

"Volim vidjeti ženu s lijepom frizurom, usklađenim bojama ili malo ruža na usnama. Kad se žena ne brine o svom izgledu, čini mi se kao da je odustala od života. Dok god se brine o sebi, ona je živa. Žena se ne smije zapustiti, a isprike da nema vremena samo su isprike", smatra Tanja i objašnjava da brigom o sebi i svom zdravlju čini uslugu svojoj djeci i unucima.

"Ne želim opterećivati svoju djecu i kukati im na telefon. U životu sam prošla svašta, nisam imala ružičast život, za sve sam platila visoku cijenu, ali imam prirodni optimizam koji sam njegovala i dalje njegujem", kaže i dodaje da njezine godine i ona kao osoba nemaju veze jedno s drugim: "Imate godina onoliko koliko vam se čini da imate".

'Ne želim živjeti život svoje djece'

Nakon iznenadne smrti drugog supruga prije sedam godina, život joj se iz temelja promijenio i ponovno je ostala sama. Tada su djeca htjela živjeti s njom, ali Tanja kaže da joj to nije bilo potrebno. "Naučila sam svoje padove i nevolje podnositi sama, a djeci sam rekla da žive svoj život. U to vrijeme osjetila sam poziv da odem u Međugorje i tamo sam doživjela katarzu. Vratila sam se puno snažnija i organizirala sam svoj život drugačije, upisala sam se u planinarski dom i malo po malo vratio mi se život i sad proživljavam drugu mladost", kaže Tanja i dodaje da si čovjek može sam pomoći, umjesto da se prepusti crnim mislima.

Tanja Bergamo | Author: Tino Jurić/PIXSELL Foto: Tino Jurić/PIXSELL

"Imam četvero djece, dva zeta i dvije snahe te sedmero unučadi i svi ti ljudi meni su jako bitni. Kad su oni dobro, ja sam sretna i nemam se na što požaliti. Ali ne želim živjeti život svoje djece, ja sam sve to prošla, volim biti sama, ali kad god sam im potrebna, tu sam za njih", priča Tanja čija djeca sa svojim obiteljima žive u Samoboru, Zagrebu i na Hvaru.

Ipak, kaže da je svjesna da vrijeme leti brzo i već sad razmišlja o tome gdje će živjeti kad se više ne bude mogla brinuti o sebi. "Želim se pripremiti i organizirati smještaj u nekom domu gdje ću biti okružena ljudima svoje dobi i gdje neću smetati djeci i unucima. Važno mi je da moja djeca shvate da je to moj izbor", kaže.

'Djeca osjete kako ih tretiramo i tako nam i vrate'

Iako ima svoje prijatelje i društvo s kojima redovito izlazi na kave, večere, izlete i putovanja, kada je sa svojim unucima, Tanja je potpuno posvećena njima.

"Igramo igrice, prije smo igrali 'Čovječe ne ljuti se', a sada Playstation. Tretiram ih kao odrasle osobe, a oni vole biti sa mnom i poštuju me, kao i ja njih", priča Tanja, ali dodaje da je ipak popustljivija prema unucima nego što je bila prema vlastitoj djeci.

"Djeca osjete kako ih tretiraš i tako ti i vrate. Prihvaćam ljude onakve kakvi jesu i nemam potrebu realizirati se kroz svoju djecu. Ja sam uvijek bila dosljedna u odgoju i nikad nisam slagala svome djetetu, ali postojale su određene stvari koje je trebalo poštivati", kaže.

Što se tiče odnosa s djecom i njihovim supružnicima, Tanja kaže da se ne miješa i ne prigovara jer tako može doći do poremećenih odnosa unutar obitelji iza kojih najčešće stoji neka sitnica.

"Ne činim drugome ono što ne želim da oni čine meni. Ja sam deset godina živjela sa svekrvom i nisam imala probleme. Uvažavala sam je i poštovala, a tako poštujem i svoje unuke, zetove i snahe, iako se ponekad s nečim ne slažem", objašnjava Tanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.