Roditelji Sretna mama 10. lipnja 2023.

Svekrve i snahe: Što žene izluđuje kad postanu mame?

Foto: Freepik ; Svekrve i snahe
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za mnoge mame, svekrva je osoba s kojom imaju najviše problema u komunikaciji. Svekrve mogu u vama izazvati veliku količinu frustracija, zar ne?

U trenutku kad žena postane mama, pretvara se u pokretnu metu za sve neželjene savjete i mogućnost da ju svi posrame zbog bilo kojeg roditeljskog izbora. To nije nešto što će žena izabrati, ali to dolazi kao dio ove uloge u životu. Ako dobijete neželjen savjet i kritiku od nepoznate osobe bit će neugodno i naporno, međutim puno je gore kada se radi o bliskim članovima obitelji

Za mnoge mame, svekrva je osoba s kojom imaju najviše problema u komunikaciji. Svekrve mogu u vama izazvati veliku količinu frustracija, zar ne? S jedne strane, one su obitelj i vole svoje snahe i unuke, čak  i ako nekad ne izgleda tako. S druge strane, pasivno agresivni komentari ponekad mogu izludjeti snahu.

6 najgorih ponašanja svekrva koje vam zagorčavaju život

Potražili smo na forumu iskustva naših mama i pročitali što kažu mame na stranim portalima kako bismo vidjeli što su glavni problemi u odnosu snaha - svekrva. Pročitajte što našim mamama najviše smeta. 

"Prema mojoj zločestoj vještici od svekrve, moj sin nikad neće prestati nositi pelene jer nisam dovoljno stroga s njim. Gospođo, on ima samo dvije i pol godine, daj mi malo mira", kaže mama G.R.

10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi

Naša mama Marija11 također ima težak odnos sa svekrvom, a smatra da joj se svekrva miješa u odgoj djeteta i život. "Od savjeta kojih mi je dala i danas mi padne mrak na oči. Miješa se u svaku sitnicu, evo sad mi je dijete imalo želučanu virozu i mi doktoru, naravno mora i ona. Doktor nas pozove u ordinaciju hoće i ona, ali joj doktor nije dao. Pita me koji lijek je prepisao i kažem joj, a ona odmah ide gledati na internet kakav je lijek i kad je pročitala kaže ja mu to radije ne bih davala... onoooo od kad si ti doktor??? A najgore mi je kad mu daje hranu koju još ne smije jesti kao npr. saft od kotlovine, naravno kad sam vidjela poludjela sam, beba je  imala tada osam mjeseci. Ima toga još puno,a li ne bi sve stalo", piše Marija 11 na našem forumu.

trudnica žene Možda te zanima... Duhovita mama: Obećanja koja smo si dale kad jednog dana postanemo svekrve Roditelji

Blizina stanovanja je veliki problem

Mama Joan ima problem jer njezina svekrva živi jako blizu nje i baš zbog toga imaju velike probleme te joj stalno daje savjete. "Živi u stanu ispod našega i ako joj suprug ne donese malog, ona ga uzastopce zove, a ako ni to ne upali onda odmah iduće jutro dolazi gore. Naporna je s tipično glupim savjetima (treba dati djetetu mlijeko i keks). Mali ima tek  pet mjeseci i pokušavam mu uvoditi rutinu, a ona mu ih remeti. Jednostavno ne poštuje našu privatnost iako smo ju više puta upozorili", piše mama Joan.

Mama Bebach22 s našeg foruma ima slične probleme. "Mi živimo s njima u kući i radimo si stan na katu, ali svekrva nam svako malo naglasi da ćemo bit gladni kad odemo od njih, smatra me ludom jer djetetu od pet mjeseci nisam dala med i naranče za imunitet zato mi je mala bila bolesna već dva puta, ulazi nam u sobu dok nas nema pa mi prekopava po stvarima, ja sam grozna žena svom mužu jer se ne želim ustati u tri ujutro i servirati mu jelo kad dođe sa svirke… i tako... uglavnom mi mlađe snahe smo grozne i ništa ne valjamo".

Jelena Badovinac Možda te zanima... Djeca su blagoslov, ali na kraju ostajemo muž i ja Roditelji

'Muževi nisu sposobni zaštititi svoju obitelj'

Mama Alex127 smatra da to nisu problemi s svekrvom, nego da žene zapravo imaju probleme sa svojim muževima, ovo je njezino mišljenje: "Od samog početka treba postaviti granice i pokazati roditeljima da mladi imaju svoju zajednicu i da ne dopuštaju nikome da se u nju miješa. Te granice bi se čak trebale postaviti i od samog početka veze, jer nije moguće očekivati da će se samim stupanjem u brak nešto što ne valja nekim čudom promijeniti. Kada se postave granice, roditelji će naučiti poštovati mladu zajednicu i s vremenom će to biti ok. One zajednice koje dopuštaju da im se roditelji miješaju u život, su osuđene na propast, tako da sve vi koje imate probleme sa svekrvama, zapravo imate problem sa svojim muževima, koji nisu sposobni stati na stranu i zaštititi vašu zajednicu". 

Možda te zanima... Muževi ženama stvaraju veći stres nego djeca? Roditelji

Isti problemi u različitim dijelovima svijeta

Snahe i svekrve često nisu sigurne što je uloga njihovog muža odnosno sina. "Ono što me je izluđivalo je što nije imala očekivanja od mog muža kada se radilo o brzi za djecu. Ponašala se kao da MENI čini uslugu kada se brine o djeci. Govorile je rečenice poput: "Nije li sreća što on mijenja pelene?" Ne, on je također roditelj", kaže mama E.C. na stranici Cafemom.

"Prema muževoj pomajci, razmazila sam dijete jer sam joj uzimala kada je plakala. Imala je tri mjeseca Nisam ju razmazila, brinula sam se o njoj! Nemoguće je razmaziti bebu", kaže mama T.D.

'Helikopter' bake i djedovi često su roditeljima pravi problem

Mama I.B. objasnila kako je njezina svekrva čak i ošišala unuče bez pristanka roditelja. "Ošišala je njegovu kosu! Moja svekrva je smatrala da je nedopustivo da moj sin ima dugu kosu, pa ga je jednom ošišala bez da nas je prvo pitala za dopuštenje. To je otišlo od savjeta da potpunog uplitanja. Još uvijek sam tako ljuta", kaže mama I.B.

Želiš li podijeliti iskustva s mamama možete se uključiti na naš forum

Možda te zanima... Draga svekrvo, hvala ti što si odgojila divnog muškarca Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.