Roditelji 09. kolovoza 2024.

Mama se pita zašto se djeca jedinci uvijek 'zakače' za njezinih četvero djece - mnogi ne vide u čemu je problem

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U društvu je uvijek veselije, a to najbolje znaju djeca. Oni su ti koji se najlakše priključe nekoj ekipi i ti kojima uvijek najviše treba društvo vršnjaka…

Odavno znamo da su jedinci djeca koja su sasvim na mjestu i to što su jedinci ne utječe na njih na bilo koji način koji bismo mogli pripisati upravo tom – što su jedinci. To što su jedino dijete u obitelji ne znači da će biti razmaženi, ne znači da je biti egocentrični, ne znači da neće znati sklopiti prijateljstva. No, nekad, kao na primjer kad su školski praznici, može značiti da su možda malo više željni društva svojih vršnjaka…

Možda te zanima... Pitali su ih zašto žele četvero djece – i oni su smislili genijalna 'opravdanja' Vrtić

Kad su roditelji s jedincima na godišnjem odmoru, ta su djeca u startu 'osuđena' na društvo roditelja, pa ako žele svoje vršnjake, moraju ih negdje upoznati, negdje i nekako se s njima sprijateljiti – a to djeci najčešće nije posebno teško. A u tom slučaju profitiraju i roditelji, jer djeca s obje strane imaju društvo i zanimaciju.

No, ne misle svi jednako i ne misle svi tako. jedna mama na roditeljskom je forumu Mumsnet pitala druge zašto se uvijek njenoj obitelji 'zakače' druga djeca, te se požalila da ne želi roditeljsku odgovornost za još jedno dijete – posebno zato što ih ona ima četvero. Rekla je da joj je dosta tog da im se pridruže jedinci uvijek na godišnjem odmoru i da se njihovi roditelji jednostavno odreknu privremeno svojih roditeljskih dužnosti.

„U našoj je obitelji uvriježena šala da privlačimo obitelj s 1 djetetom svaki put kad odemo na neko putovanje“, napisala je. „Imam 4 djece (tinejdžeri i mlađi) i sama sam s njima, dakle jedna odrasla osoba. Bez iznimke u posljednjih 10 godina, svako ljeto/odmor na kojem smo bili neko dijete, jedinac, nekako se vezalo za nas. Nisam hladnog srca, rodila sam četvero djece da ih ne bih morala stalno zabavljati i shvaćam da postoji niz razloga zašto netko može imati samo jedno dijete. Ali to ne znači da želim paziti na njih na svom odmoru.“

Prisjetila se jedne prilike kad im je na njihovom posljednjem putovanju sedmogodišnji ili osmogodišnji dječak prišao nakon što ga je mama 'ohrabrila'.

„Moji su se igrali ​​loptom u bazenu i uključili su ga nakon što je pokazao loptu. Dobro, ali nemojte se onda izvaliti na ležaljci i početi čitati svoju knjigu. Zatim je cijelo poslijepodne bio prilijepljen za moju djecu, sljedeći dan smo ujutro otišli na bazen na jutarnje kupanje i na plažu poslijepodne, obitelj se pojavljuje pored nas na OGROMNOJ plaži i odmah se spušta 20 metara dalje klinac dođe i umiješa se“, napisala je.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Za nju to više nisu bili njihovi praznici, nego zajednički s roditeljima koji su se, čini joj se, opustili i provodili. Neprestano su im se priključivala i druga djeca.

„Vraćala sam djecu roditeljima nekoliko puta, ali oni se ili samo vrate ili stoje i bulje u moju djecu, to je prokleto užasno,“ napisala je iskreno mama, te se pitala je li ona nerazumna ili je problem u drugim roditeljima.

Pitala je, pa je i dobila odgovore.

„Zašto ih uopće nadgledaš? Trenutno sam s 4 djece u kampu i tu je i dječak od 8 godina koji se igra zajedno s našima, stvori se gdje god su oni, baš kao što ste opisali... ali ja ga uopće ne pazim. Očekujem da njegovi roditelji to učine“, napisala je jedna korisnica. „I ne vodimo ga na plažu, samo ga pošaljemo kući kad odemo. Jako mi se sviđa što djeca sklapaju nova prijateljstva u kampovima… ako to ne želite, ne idite u hotele ili velike komplekse. I sama sam bila jedinica i bila sam jako usamljena. Volio bih da su se moji roditelji potrudili da me upoznaju s drugom djecom u kampovima.“

Možda te zanima... Obiteljski odmor čini djecu sretnom dugo nakon što završi Vrtić

Jedan roditelj jedinca rekao je ovako: „Imam samo jedno dijete i teško je kad su sami, ali ako nađu 'prijatelje', nikad se ne bih okrenuo i čitao knjigu. Ako bih vidio da ih drugi roditelj pazi, ponudio bih da se odmori i da ja neko vrijeme pazim. Bez obzira na to imate li jedno ili četvero djece, vaša je odgovornost.“

„Gledam ovo s druge strane. Vodili smo kćer na odmor kao jedino dijete i puno bismo se igrali s njom jer nije imala nikoga drugog. Onda bi nam se pridružilo još jedno dijete i nekako se brinemo i za tog prijatelja dok su roditelji fokusirani na njihovo drugo dijete“, podijelila je jedna mama malo drukčiji pogled.

Mnogi zapravo nisu bili oduševljeni nespremnošću ove mame da pomogne paziti na drugo dijete.

„Ljuta si što se dijete želi igrati s tvojom djecom? I tvoja se djeca žele igrati s njima? Ili tvoja djeca kažu, 'mama, molim te, neka X ode?' Što se točno događa? Teško da aktivno čuvaš djecu ili da se to očekuje, djeca se samo igraju“, napisala je odrješito jedna korisnica.

„U pravu ste, možda bi svi roditelji sa samo jednim potomkom trebali provesti odmor u zasebnom odmaralištu ili kompleksu, ili imati određeno vrijeme za kupanje“, napisao je jedan komentator sarkastično.

Možda mi još uvijek živimo na nekim drukčijim područjima, gdje je to sasvim normalno, ali čini nam se da su takva druženja sasvim normalna i da rijetko kome smetaju. Ili smo u krivo i nešto se promijenilo?

Možda te zanima... Zašto su mame troje djece pod stresom, a mame četvero tako opuštene Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.