Roditelji Sretna mama 27. rujna 2023.

Zašto su mame troje djece pod stresom, a mame četvero tako opuštene

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razina roditeljskog stresa više ovisi o stavovima u obitelji nego o točnom broju djece, objašnjava dr. Wilder, no u njezinim istraživanjima pokazalo se da mame osjećaju više samopouzdanja i manje stresa s kasnijim djecom

Već su izašla mnoga istraživanja koja pokazuju da mame s četvero djece imaju manju razinu stresa od mama s manje djece, naravno mame moraju prijeći puno prepreka kako bi došle do te faze u majčinstvu. Također, istraživanja su pokazala da su mame s troje djece pod većim stresom nego mame s jednim ili dvoje djece, ali nakon što dođu do broja četiri sve postaje jednostavnije.

Možda se mame s velikom obitelji nauče bolje nositi sa stresom i pustiti stvari oko sebe. Ili se možda žene koje se lakše bore sa stresom odlučuju na veći broj djece. Ali iznenađujuće je je se čini da je četvrto dijete čarobni broj koji znači manji stres za mamu.

Možda te zanima... Iz prve ruke: Razlika između prve, druge i treće bebe Roditelji

Ovo nije novost za psihoterapeutkinju i autoricu Kelley Kitley, također mamu četvero djece, koja misli da se mame s velikom obitelji često nepravedno percipira kao žene pod stresom puno više nego što zapravo jesu. "Toliko mnogo žena s velikom obitelji susreće se s predrasudama", kaže Kitley za Motherly. Prema Kiltey čija djeca imaju 11, 9, 7 i 5 godina, velike obitelji znače da se stres smanjuje timskim radom i vezom između braće i sestara. "Oni potiču jedni druge, drže se zajedno, pomažu više kako bi olakšali opterećenje kod kuće, a djeca se zabavljaju. Više od troje djece sigurno znači da nije lagano, rublja je uvijek previše, ali bez obzira na sve jako je zabavno", kaže dalje.

Možda te zanima... 16 stvari koje su drugačije kad imaš troje djece Roditelji

U velikim obiteljima i djeca su pod manjim stresom

Postoje neki znanstveni dokazi da su i djeca u velikim kućanstvima pod manjim stresom. Istraživanje iz 2016. u Norveškoj otkrilo je da odrastanje u velikoj obitelji znači manje mentalnih problema jer su manje pod stresom. Više djece koje su male dobne razlike znači veću redukciju stresa, kažu istraživači. Prema drugim istraživanjima, imati troje djece je najzahtjevnije za roditelj. "Za neke obitelji, tri je težak broj, razgovarala sam s roditeljima koji su rekli da su sve uspjeli kontrolirati s dvoje djece, ali s troje djece morali su biti u obrambenoj zoni", kaže dr. Jennifer Wilder, autorica knjige "The New Mom's Survival Guide and Got Teens".

Razina roditeljskog stresa više ovisi o stavovima u obitelji nego o točnom broju djece, objašnjava dr. Wilder, no u njezinim istraživanjima pokazalo se da mame osjećaju više samopouzdanja i manje stresa s kasnijom djecom. Postoji nesto što se naziva "Duggar efekt" što znači da jednom kad prođeš određen broj djece, razina stresa ne raste sa svakim idućim djetetom.

Možda te zanima... Zdravlje mame: Broj djece utječe na rizik od ovih šest bolesti Roditelji

mama djeca | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neka istraživanja pokazuju i različite podatke

Istraživanje iz 2000. u Švedskoj pokazuje suprotne podatke, da se razina stresa povećava s brojem djece u obitelji. Ovo je u suprotnosti s gornjim istraživanjima, ali se mnoge mame osjećaju tako. "Slažem se s ovim podacima. Jednostavno logistička organizacija za veliku obitelj može biti vrlo stresna. Djeca se ne podižu sama niti treba očekivati od djece da brinu za mlađu braću i sestre. Treba puno energije, mentalne snage i novaca za podizanje velike obitelji kako bi se osiguralo da se svako dijete osjeća voljeno, posebno i njegovano", kaže Eirene Heidelberger, mama troje djece i osnivačica GIT Mom, službe koja pomaže mamama pod stresom.

Bez obzira na sve podatke koje pokazuju istraživanja, važno je slušati sebe i znati koliko možeš. "To je broj djece koji želiš i za koje se možeš brinuti", objašnjava Kitley. Naglašava da je važno da mame ne osjećaju sram ako više ne žele rađati i da je velika obitelj izbor svake žene. Svaka mama treba osjećati radost zbog majčinstva, a to će smanjiti stres bez obzira o kojem broju djece se radi. "Što više uživamo i prihvaćamo roditeljstvo, manje osjećamo koliko je to zastrašujući zadatak i bolje ćemo ga raditi", kaže na kraju.

Možda te zanima... Mame odlučile: Magičan broj djece za život bez stresa Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.