Beba 15. studenoga 2023.

Četvero ili više djece u Hrvatskoj ima tek nešto više od 10000 obitelji

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obitelji s jednim i dvoje djece uvjerljivo je najviše, što je i sasvim logično, dok kod troje djece brojka naglo pada.

Državni zavod za statistiku objavio je podatke dobivene popisom stanovništva 2021. godine koji se odnose na broj djece u obiteljima u Republici Hrvatskoj. U Hrvatskoj je prema popisu bilo 394.134 obitelji s djecom od kojih je bar jedno mlađe od 18 godina. Podaci o broju obitelji s djecom i broju djece u obiteljima objavljeni su povodom Svjetskog dana djece, koji se obilježava 20. studenog. Na taj je datum, 1989. godine, usvojena Konvencija o pravima djeteta.

Možda te zanima... Porazna statistika: Od dva milijuna žena u Hrvatskoj, manje od milijun u reproduktivnom razdoblju Trudnoća

Od ukupne brojke ranije spomenute, otprilike polovica obitelji u Hrvatskoj ima jedno dijete mlađe od 18 godina, a točnije, bilo ih je 194.147 obitelji. Tek nešto manje obitelji, njih 148.358, imalo je dvoje djece mlađe od 18 godina. Dok su ove dvije brojke poprilično blizu, nakon kod brojnijih obitelji brojke naglo padaju.

Troje djece mlađe od 18 godina u Hrvatskoj je imalo 40.854 obitelji, što ipak zvuči kao solidna brojka. No, četvero ili više djece imalo je tek 10.758 obitelji. Iako nam se ta brojka čini mala, moramo uzeti u obzir i činjenicu da jednostavno ne funkcioniramo kao prije pola stoljeća, na primjer. Život u gradovima uvjetuje drukčiju strukturu obitelji, pa ovakva slika zapravo ne čudi, koliko god neke žalostila.

Inače, povodom Svjetskog dana djece Državni je zavod za statistiku objavio i podatak o živorođenoj djeci u 2022. godini, a njih je bilo 33.883. To bi značilo da je stopa nataliteta u državi iznosila 8,8 posto. Procjena Zavoda na temelju slike stanovništva sredinom 2022. godine bila je da je udio djece, odnosno osoba mlađih od 18 godina, u Hrvatskoj 17,3 posto.

S druge strane, povodom Dana samaca, Singles Day, na stranici Zavoda objavljena je statistika prema kojoj je broj samačkih kućanstava prema popisu iz 2021. godine iznosio 399.075 kućanstava, od čega su 58,4 posto bila kućanstva u kojima je žena.

Možda te zanima... U Hrvatskoj u 10 godina nestalo skoro 18 tisuća obitelji s troje i više djece Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.