Trudnoća Trudnica 01. kolovoza 2024.

Smiju li trudnice putovati avionom?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Do kojeg tjedna trudnoće je sigurno putovati zrakoplovom i na što paziti kako bi putovanje bilo ugodno za trudnicu

Ako imaš bilo kakvih komplikacija u trudnoći ili se smatra da postoji veći rizik od porođaja prije termina, trebala bi razgovarati sa svojim liječnikom ili primaljom prije putovanja kako bi saznala možeš li sigurno letjeti.

 "Putovanje zrakoplovom sigurno je do 36. tjedna trudnoće, osim kod komplikacija u trudnoći", izjavio je dr. Raul Artal, predsjednik odbora Američkog koledža za opstetriciju i ginekologiju (ACOG). Zapravo prvo tromjesečje ima niži rizik za putovanja tijekom trudnoće. Suprotno od uobičajenog vjerovanja, prvo tromjesečje je najmanje rizično za putovanje. Vibracije zvukova, zračenje, tlak u kabini ne donose nikakav povećani rizik za trudne putnice. "Metalni detektori nisu opasnost za bebu", rekao je Artal.

Kod putovanja zrakoplovom postoji rizik od razvoja krvnih ugrušaka u nogama ili tromboze, posebno kod dugih letova. Trudnice bi trebale poduzeti sve mjere opreza kako bi smanjile rizik, primjerice nošenje visokih čarapa, razgibavanje svakih pola sata do sat vremena. "Ne zaboravite razgibavati nožne prste, mičite nogama, prošećite s vremena na vrijeme", savjetuje Artal te dodaje da ne zaboraviti piti puno vode kako biste spriječili dehidraciju. 

Možda te zanima... 9 stvari koje zaista ne bi trebala raditi u trudnoći Trudnoća

Provjeri zdravlje

Putovanje nije preporučljivo za trudnice s visokorizičnom trudnoćom i stanjima poput hipertenzije, povijesti prijevremenog poroda, abnormalnosti placente poput placente previje i sličnih stanja. Trudnice koje imaju i zdravstvene probleme, npr. srčane bolesti, trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije leta.

Rezerviraj mjesto pored prolaza

Na taj način bit će ti lakše dizati se i ići na WC.

Spriječi mučninu zbog letenja

Jutarnje mučnine i umor obično kreću od oko 7. ili 8. tjedna trudnoće. Pitaj svog liječnika kako se boriti s mučninom i uzmi sa sobom lijekove protiv mučnine, za svaki slučaj.

Nemoj piti i jesti hranu koja napuhuje prije i tijekom leta (npr. gazirana pića, grah...). Vjetrovi zadržani u crijevima na višim visinama mogu uzrokovati bolove u trbuhu. Izbjegavaj hranu koja uzrokuje podrigivanje i plinove.

Planiraj unaprijed

Govori svom liječniku da planiraš putovanje, saznaj gdje su bolnice u mjestu u koje putuješ i raspitaj se o putnom osiguranju.

trudnica putovanje Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje tijekom trudnoće Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.