Roditelji Sretna mama 15. kolovoza 2016.

Mame otkrivaju kako je izgledalo prvo ljetovanje s djetetom

beba, mama,  plaža
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Većina djece uživa u morskim radostima, no je li ljetovanje s malom djecom baš uvijek ugodno iskustvo? Klokanica vam donosi iskustva i savjete roditelja kako da putovanje i boravak na moru prođu bez plača, nervoze i svađe

Ljetovanje na moru događaj je kojeg s veseljem očekuje cijela obitelj, a većina djece uživa u kupanju i drugim morskim radostima. No, ako živite na kontinentu i udaljeni ste od mora više sati vožnje, pripremite se na to da putovanje do odabranog odredišta i nije uvijek tako ugodno iskustvo. Većini je djece višesatno sjedenje u automobilu dosadno, osobito jer su uzbuđeni radi odlaska na more.

Stoga unaprijed razmislite i napravite plan što biste sve mogli putem raditi. Ako se radi o djeci jasličke i mlađe vrtićke dobi, bilo bi dobro da ponesete slikovnice i knjige kako biste djetetu mogli čitati priče. Mlađe će dijete razveseliti i knjige s naljepnicama koje može lijepiti tijekom vožnje. Djetetu možete ponijeti i neke omiljene igračke koje će ga zabaviti neko vrijeme. Ako se radi o djetetu starije vrtićke dobi, možete smisliti neke verbalne igre poput Kaladonta ili Leti, leti.

A kako je izgledalo njihovo prvo ljetovanje i odlazak na more s djecom, ispričale su nam četiri mame.

Kako preživjeti putovanje?

"Najviše me brinulo kako ćemo 'preživjeti' put do mora. Moj sin se baš ne voli dugo voziti, a ne želi ni spavati u automobilu tako da nije 'upalilo' niti kada bismo kretali na put u vrijeme kada bi trebao ići na spavanje. Stoga sam uvijek imala pri ruci njegove omiljene igračke i knjige. Moram priznati da nam je blizina trenutno glavni kriterij kod odabira mjesta ljetovanja", ispričala nam je Lana, mama trogodišnjaka. Dodaje kako njezin mališan uživa u kupanju te da vrlo često ima problem kako ga izvući iz mora.

Lagani ulazak u more

Mama Tatjana priznaje kako odlazak iz komfora vlastitog doma za roditelje pomalo komplicira situaciju, no ističe da se sve može razriješiti dobrim pakiranjem.

"Kći je bila prvi put na moru prije nego je navršila godinu dana. Kako je i inače ljubitelj vode, morem je bila oduševljena. Zanimljivo je da se u skladu sa svojom razvojnom dobi i pojmom 'trogodišnjih strahova', počela bojati dubine pa se kupanje strogo ograničavalo na plićak. No, to se pokazalo korisnim jer je proplivala", kaže.

Teško je po vrućini biti zatvoren u kući

Mama Jana ističe kako je za vrijeme velikih vrućina teško tijekom dana biti zatvoren u kući s malim djetetom i opisuje prvo ljetovanje s bebom.

"Ujutro dok je još bilo jako vruće, odlazila sam u dućan i na tržnicu, malo bismo se igrali, malo spavali, ja bih kuhala. No, odlazak na more od početka nam je jako pozitivno iskustvo. Naš sin se obožava kupati. Naravno, pazili smo da ne idemo prije 17 sati na plažu, nabavili smo šeširić s UV zaštitom i mazali se kremom za sunčanje s visokim faktorom prije nego što smo uopće krenuli na plažu. Dok biram plažu, bitno mi je da lako mogu u vodu i iz vode te da nema stijena i kamenja", priča.

Ljetovanje - velika gnjavaža

Neki roditelji, pak, prvo ljetovanje s djetetom baš i ne pamte po dobrome, a mama Vesna ispričala je svoje iskustvo:

"Bilo je pakleno vruće, a sunce je pržilo nenormalno tako da smo većinu vremena proveli u kući. Nije bilo ni za kupanje, niti za šetnju za nas odrasle, a osobito za tako maleno dijete. More je s druge strane bilo dosta hladno tako da se našem sinu, koji je tada imao 15 mjeseci, kupanje baš i nije svidjelo. Na kraju smo ranije otišli kući i ljetovanje nam je bilo jedna velika gnjavaža", kaže.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.