Roditelji 12. srpnja 2023.

Izdahni stres, udahni mir! Evo kako tvoj godišnji uz par vježbi može ipak biti – odmor

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Godišnji odmor s djecom. Sve smo rekli u tih nekoliko riječi. Postoji li odmor uz djecu? Možeš li uistinu uživati u godišnjem s djecom? Znamo da roditelji mogu sve, ali evo jednog prijedloga koji će ti pomoći da se uistinu opustiš…

Zamisli: vani je 30 stupnjeva, puše lagani povjetarac, ležiš na svojoj ležaljci u hladu, čitaš knjigu i planiraš kako ćeš se nakon ovog odlomka malo rashladiti u moru… Ah, godišnji odmor, idila. Život ne može biti bolji.

I u tom trenutku tvoj 5-godišnjak ti prikelji svoj sladoled na bedro, sladoled padne u pijesak, a plažom se zaori onaj dobro poznati vrisak. I tvoj mir je nešto čega se tek prisjećaš… Očaj i želja da se ponovno vratiš u onaj mir kipe iz tebe, ali jače od tog je samo vrištanje tvog djeteta i njegovi noktići koji oru po tvojoj koži.

Kako vratiti mir?

Znaš ono kako ti kažu – duboko diši i sve će biti u redu? Pa zapravo točno tako nekako možeš vratiti svoj mir. I ne, neće ti trebati sati, niti dani, niti to zahtijeva neku posebnu praksu. Mindfulness meditacija može ti stvarno pomoći da se vratiš u svoj mir. Umjesto da pustiš da te emocije ponesu u smjeru u kojem ne želiš ići, ako se usredotočiš na disanje, to ti može spasiti život – ili barem obiteljski mir.

Umjesto da dopustiš da te ponesu osjećaji i da počneš ispuštati glasove koje će čuti cijela plaža, pokušaj ovako: duboko udahni kroz nos, tako da taj udah traje barem 3 sekunde, pa taj udah zadrži najmanje 2 sekunde. Nakon tog, izdahni kroz usta, ali tako da taj izdah traje najmanje 4 sekunde. Ovakvo disanje možeš ponoviti nekoliko puta, nakon čeg se polako možeš vratiti normalnom disanju.

Samo fokus

Već sama činjenica da se koncentriraš na disanje, može ti pomoći da se stabiliziraš. Svi moramo neprestano disati, to je činjenica, ali ako se usredotočimo na disanje, to može napraviti veliku razliku. Tada možemo ne poludjeti zbog onog sladoleda u pijesku i vriska za cijelu plažu.

Ovakve meditacije ne mogu izliječiti baš sve, ali mogu ti pomoći da se umiriš u situacijama koje bi te mogle izbaciti iz tračnica. To će ti pomoći da se riješiš naleta stresa, a samim time i pomoći ti da ne upadneš u ono raspoloženje koje će sve odvesti nizbrdo.

Osim toga, ovakve mini-meditacije korisne su i prije spavanja. Pomoći će ti da se opustiš pred spavanje i da bolje spavaš. Dobro, neće škoditi niti čaša vina usput… Uz tu čašu vina, kad klinci legnu u krevet, prisjeti se događaja tog dana i – diši. Samo 10-ak takvih minuta može ti pomoći da lakše i ugodnije utoneš u san, te da se probudiš (ili da te probude, vjerojatnije) spremnija za dan. A znamo kako su dani na godišnjem odmoru – naporni…

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.