Roditelji 06. svibnja 2024.

Baka ili djed? S mamine ili tatine strane? Evo što kaže znanost, tko ima najveći utjecaj na djecu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Obožavamo bake i djedove – i to se može primijeniti na svu djecu, gotovo bez iznimke. No, čini se da znanost zna tko od njih zapravo ima najveći utjecaj na djecu i zašto…

Znaš li za neko dijete koje ne obožava svoje bake i djedove? Teško. Naravno, uvijek postoje iznimke, i to s razlogom, ali bake i djedovi su oni koji nam uljepšavaju djetinjstvo, oni koji su uvijek tu da ublaže „strogoću“ koju s pravom i razlogom u djelo provode roditelji, oni koje vidimo samo na neko vrijeme i onda ih obožavamo najviše na svijetu.

Možda te zanima... Volimo ih, ali… Ovo je 5 najvećih pogrešaka koji rade bake i djedovi Roditelji

Svako dijete koje je imalo ili ima baku, zna kakvo olakšanje donosi bakin zagrljaj i poznaje onaj osjećaj kad se približava njezinoj kući, znajući da ga čeka nešto fino na stolu. Nije potrebno nikakvo istraživanje koje će potvrditi činjenicu da bakina prisutnost - liječi. No, jedna je studija ponudila statistički dokaz da bake unucima pomažu prebroditi životne poteškoće.

Kako nas to bake štite?

Istraživači sa Sveučilišta u Turkuu u Finskoj proučavali su podatke prikupljene u anketi još iz 2007. godine koju je ispunilo više od 1500 mladih Engleza i Velšana, u dobi od 11 do 16 godina, i to samo onih koji nisu živjeli sa svojim djedovima i bakama ili koji su imali živu barem jednu baku ili djeda. Ovo je istraživanje uključivalo upitnik o ponašanju kako bi se izmjerili emocionalni problemi i problemi u ponašanju mladih ljudi.

„Naše je glavno otkriće bilo da je ulaganje baka s majčine strane moglo zaštititi djecu od negativnog utjecaja višestrukih nepovoljnih iskustava u ranom životu“, rekao je za HuffPost Samuli Helle, glavni istraživač.

„Nepovoljna iskustva iz djetinjstva“ odnose se u ovom slučaju na traumatične događaje ili teške okolnosti koje su se dogodile u dobi od 0 do 17 godina. to može uključivati zlostavljanje, zanemarivanje, svjedočenje nasilju, život s roditeljem koji ima problema sa zlouporabom supstanci ili život u siromaštvu... Iako, naravno, neće svaka osoba koja je imala loše iskustvo u djetinjstvu imati problema kasnije u životu, vjerojatnije je da će imati - a ta se vjerojatnost povećava sa svakom dodatnom traumom.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

„U djetinjstvu ta iskustva mogu promijeniti razvoj mozga i utjecati na odgovor tijela na stres, negativno utjecati na njihovu sposobnost da razviju zdrave odnose, utjecati na njihovu sposobnost zadržavanja pažnje, učenja i donošenja odluka i dovesti do lošeg mentalnog zdravlja,“ objasnila je Whitney Raglin Bignall, pridružena klinička ravnateljica Zaklade za mentalno zdravlje djece.

U odrasloj dobi takva osoba također ima veću vjerojatnost da će doživjeti probleme s mentalnim zdravljem, kao i probleme s ovisnošću i kronične probleme s fizičkim zdravljem, poput dijabetesa, astme i raka.

Baka sve ublaži

Ako se uspije u sprječavanju nepovoljnih iskustava iz djetinjstva ili na neki način ublažavanju njihovog učinka, to može imati pozitivan utjecaj na osobu kasnije u životu. I tu veliku ulogu imaju bake. Djeca koja su imala nepovoljna iskustva u djetinjstvu bila su manja sklona pokazivanju negativnih učinaka tih iskustava tijekom odrastanja ako je u njihovom životu postojala baka s majčine strane koja im je nudila podršku – ako se brinula o njima ili pružala financijsku pomoć ili slično.

Zanimljivo je svakako da su istraživači ustanovili da ovaj „zaštitni“ učinak imaju samo bake s mamine strane, a ne i druge bake i djedovi. Istraživači se slažu da je ovo otkriće očekivano i u skladu s evolucijskom teorijom poznatom kao hipoteza bake, koja kaže da pomažući u brizi za djecu, bake povećavaju plodnost svojih kćeri. No, naravno da postoje i iznimke koje dokazuju da u stvarnom životu mogu postojati brojni primjeri djedova ili baka s očeve strane koji pružaju istu skrb s istim zaštitnim učinkom.

Upozorili su također voditelji studije da ovakav zaštitni efekt nije dovoljno snažan da potpuno izbriše utjecaj traume. „Čak ni najviša razina ulaganja baka s majčine strane koje se vidi u ovim podacima nije uspjelo u potpunosti zaštititi unuke od negativnih učinaka nepovoljnih iskustava iz ranog života,“ rekla je Raglin Bignall.

Naravno da nije pravilo i da nećemo to smatrati jedinom istinom, ali zvuči nekako logično. Kako bilo, volimo bake i djedove!

Možda te zanima... Evo što bake i djedovi misle o današnjim roditeljima – nije loše čuti njihovu stranu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.