Roditelji 22. lipnja 2023.

Istraživanje objašnjava zašto bake vole unuke više od vlastite djece?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ljubav baka prema unucima jedna je od najiskrenijih, najljepših i najposebnijih!

Nedavno istraživanje otkrilo je da bake i djedovi koji više brinu o svojim unucima i provode više vremena s njima žive čak pet godina duže, a najnovije istraživanje tvrdi da unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti!

Veza između baka i unuka zaista je neprocjenjiva. Bake imaju naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego vlastitoj djeci, a Bright Side donosi razloge zbog kojih se to događa.

Možda te zanima... Bake i djedovi koji provode više vremena s unucima žive duže Roditelji

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživjele život u njegovoj punini. Životna iskustva čine ih zrelijim i otvorenijim za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka s kojima grade stabilne i emocionalno snažne veze.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti mijenjaju. Djeca su tada već odrasla, bake su u mirovini  i imaju zasigurno više vremena za igru i učenje s unucima, ali i prenošenje svih znanja i lekcija za sretan i ispunjen život.

Bake ne kritiziraju kao roditelji

Veza između djeteta i roditelja je posebna i neraskidiva. Međutim, roditelji katkad mogu biti suviše kritični prema svojoj djeci, što dovodi do sitnih svađa i frustracija s obje strane. S druge strane, bake su blage i ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju djecu. Bake se uvijek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i nježnošću, a ne kažnjavanjem i kritiziranjem.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Za svoje unuke mogu napraviti sve što nisu za svoju djecu

Bake sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom djecom. Mogu shvatiti gdje su pogriješile u odgoju sa svojom djecom i postupiti bolje s unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplicirana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za gotovo svaki aspekt djetetova života, od osnovnih životnih potreba do obrazovanja. Iako je uloga bake zaista važna, čemu svjedoče i brojna istraživanja,  bake zasigurno nemaju iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške, savjeta i beskonačne ljubavi!

 

Možda te zanima... 10 stvari koje bake i djedovi ne bi smjeli raditi Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.