Roditelji Baka i djed 28. prosinca 2017.

'Helikopter' bake i djedovi često su roditeljima pravi problem

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Pričam o previše uključenim bakama i djedovima koji osjećaju da imaju isto prava kao i roditelji ili o baka i djedovima koji zahtijevaju da sudjeluju u svakoj školskoj aktivnosti', piše mama Christine u svojoj kolumni

"Bake i djedovi, poslušajte! Volimo vas, stvarno vas volimo. Kao roditelji, većina nas ne bi mogla preživjeti bez pomoći baka i djedova koji su spremni pomoći kada mi ne možemo i koji su uz nas kada odgajamo djecu. Gledati našu djecu kako doživljavaju život sa starijom generacijom je nevjerojatno, a možemo i vidjeti kako istinski obožavaju našu djecu", napisala je na početku svoje kolumne mama Christine Burke. Često se u svojim tekstovima bavi majčinstvom, ali i ženskim temama, a u ovoj kolumni odlučila se pozabaviti temom što kada roditelji ne mogu disati od stalne prisutnosti bake i djeda.

"U današnje vrijeme puno se piše o "helikopter roditeljima" - to su oni koji jednostavno ne mogu svoju djecu pustiti na miru. Oni su uključeni u svaki aspekt života svoje djece i sada gledamo generaciju djece koja se bore s životom bez razvijenih vještina jer su mama i tata sve popravljali. Ali sada vam želi ispričati nešto i o 'helikopter baka i djedovima' koji su također problem. Potpuno su bez kontrole kada se radi o unucima i provođenju vremena s njima", dalje objašnjava.

Možda te zanima... Bake i djedovi zastarjelim uvjerenjima štete djeci? Roditelji

Bake i djedovi su zaboravili kako je biti roditelj

"Pričam o previše uključenim bakama i djedovima koji osjećaju da imaju isto prava kao i roditelji ili o baka i djedovima koji zahtijevaju da sudjeluju u svakoj školskoj aktivnosti. Onima koji ne razumiju da je u redu da preskoče zbor u utorak", piše dalje Christine. "Moji prijatelji pričaju priče o baka i djedovima koji se nenajavljeno pojavljuju usred dana kako bi se igrali sa svojim unucima, iako znaju da oni moraju pisati domaću zadaću i da je njihova škola prioritet. Jedna prijateljica je bila sva u suzama za Božić jer su baka i djed poklonili ulaznice za koncert Taylor Swift i zasjenili njezine poklone. Ozbiljno, bake i djedovi, sjećate li se kako vam je bilo kada ste bili mi, roditelji koji se bore?", pita se u svojoj kolumni ova mama.

baka djed unuci Možda te zanima... Što kada se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Roditelji

"Zar se ne sjećate tih trenutaka pobjede koji su vam bili potrebni? Roditeljsko pravo na one trenutke kada naša djeca misle da smo najbolji roditelji na svijetu jer se, većinu dana, borimo kako održati naše roditeljstvo uspješno. Zar se ne možete sjetiti kako ste se osjećali za vrijeme dobrih dana ili kako ste jedva dolazili do zraka kada su bili loši dani? Osim toga, kako ćete djeci nedostajati ako ne želite otići?", pita se dalje mama.

Na kraju je poručila bakam i djedovima: "Nemojte se opterećivati jer je sad naš red da budemo roditelji. Obećavamo da ćemo objaviti fotografiju na Facebooku kako biste se svojim prijateljima mogli pohvaliti sa svojim nevjerojatnim unucima".

baka dijete Možda te zanima... Zašto se bake i djedovi ne slažu s današnjim odgojem djece? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.