Roditelji 16. veljače 2024.

Ovo je 7 osnovnih pravila za sretnu obitelj

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sretna obitelj – to je cilj gotovo svakog roditelja. Nije to cilj koji je lako postići, niti cilj koji ćeš postići bez imalo truda. To je nešto na čem se radi iz dana u dan i, da, teško je.

Svaka osoba koja osnuje obitelj želi postići jedan cilj – sretnu obitelj. Ne govorimo o idealnoj slici obitelji, kao iz filmova. Nego, jednostavno, o obitelji koja je sretna i zadovoljna, u kojoj sve funkcionira i u kojoj su svi članovi sretni i zadovoljni. Naravno da će uvijek biti svakodnevnih problema, ovisno o dobi djece, mjestu gdje obitelj živi i normalno da će svaka obitelj morati rješavati neke probleme, ali bitno je i kako se ti problemi rješavaju i kako sve to funkcionira.

Možda te zanima... Kad si roditelj, vikendi jednostavno nisu kao prije... A evo i po čemu se razlikuju Roditelji

Za to moraju postojati određene pretpostavke, odnosno stvari koje moraju biti ispunjene i zadovoljene da bi obitelj bila, znaš već, sretna. U knjizi „The Rules of Love“, Richarda Templara, postoje upute za ovo, odnosno pravila koja bi morala biti ispunjena da bi obitelj bila sretna. Evo što kaže.

7 osnovnih pravila za sretnu obitelj

Djeca su na prvom mjestu

Sad će mnogi ostati zbunjeni ovim pravilom, jer već duže vrijeme se govori o tome kako roditelji ne smiju u potpunosti sve podrediti djeci. I tu ne govorimo o tom da se sve mora podrediti djeci, naravno. Ali postoje stvari kod kojih uistinu vrijedi da – djeca moraju biti na prvom mjestu. Da, roditelji moraju imati vremena za sebe u određenoj mjeri, ali mala djeca traže svoje i tu nema drugih opcija. Važno je sve prilagoditi tako da djeca ne budu zanemarena ni u kom pogledu, a onda pronaći u tom mjesto za svoje potrebe.

Templar daje i primjer. Djeca se vesele godišnjem odmoru i vremenu koje će provesti s roditeljima. No, nekad roditelji taj godišnji žele iskoristiti – za svoj mir i opuštanje. U ovom slučaju mora postojati ravnoteža. Sve to zajedno je iscrpljujuće, ali to je ono što smo „potpisali“ kad smo odlučili biti roditelji. Možeš izaći navečer, možeš se zabaviti, dijete mora prihvatiti da je to tako, ali mora postojati ravnoteža u kojoj će svi biti zadovoljni.

Ako roditelj sebe stavi ispred djece, ne samo da im ne može pružati ljubav koju zaslužuju, već im šalje poruku i da je tijekom cijelog života briga o sebi važnija od svega drugog, a to nije nešto što će ih usrećiti.

Ništa nije vrijedno okretanja leđa

Sigurno znaš za obitelji u kojima neki članovi proširene obitelji ne razgovaraju godinama, u kojima se izgubi povezanost. Ako su tvoja djeca izložena tom, oni uče da je to u redu. Postoje, naravno, izuzetci kod kojih jednostavno nema druge opcije, ali to je važno objasniti djeci.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Dobri obiteljski odnosi najjači su odnosi koji postoje. Kad ti se dogodi nešto loše, obitelj bi trebala biti tu da te izvuče. Važno je djeci primjerom pokazati da se sve može riješiti i da je obitelj vrijedna truda. Pa nekad čak treba i pregristi jezik i pomiriti se, ako postoji i najmanje šansa za to. U svakom slučaju, prema članovima obitelji ponašaj se onako kako vjeruješ da je ispravno, bez obzira na to kako se oni ponašaju prema tebi.

To je jedini način da prekineš začarani krug i izgradiš bolji odnos sa svojom obitelji. Da, obiteljske stvari mogu biti teške s vremena na vrijeme, ali to je jedina obitelj koju imaš.

Ne vrši pritisak na obitelj samo zato što možeš

Jedna od stvari koja pridonosi obiteljskim problemima je to što se ponekad ponašamo prema svojoj obitelji onako kako ne bismo ni sanjali ponašati se prema bilo kome drugom. To može biti prilično iritantno. Na primjer, ako te prijatelji zamole da izuješ cipele prije nego što uđeš u kuću, ti to učiniš. No, ako te član obitelji zamoli da to učiniš, može se dogoditi da odgovoriš nešto u stilu „Joj, pretjeruješ“ ili „Ma, čiste su mi cipele“. To je nepravedno.

Takve sitnice i slične veće, važnije stvari mogu predstavljati pritisak na djecu. Na primjer, kad sestri kažeš „Zašto im dopuštaš da gledaju tolko TV?“ ili „Stvarno im je već vrijeme da se udaju“. A sad zamisli da to radiš vlastitoj djeci, koja te ne žele razočarati. Ovaj pritisak može ići u bilo kojem smjeru u obitelji i nikad nije dobar.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Uvijek nađi vremena za voljene osobe

Ovo nam je svima bolna točka. Lako pomislimo „Uh, danas sam umorna, to ćemo sutra, nazvat ću ih sutra, sutra ćemo razgovarati o tom…“ ili slično. I onda se to sve oduži i može proći previše vremena. To stvarno nije dobro. Ako želiš čvrst odnos sa svojom obitelji, moraš raditi na tome – s partnerom, s djecom, pa i širom obitelji. To znači ulaganje vremena.

Oni ne moraju biti isti kao ti

Djeca ne moraju biti – ti. Ne moraju biti kopija niti jednog od svojih roditelja. Ne govorimo o vanjskom izgledu, naravno, nego o onom iznutra. Možda ti nemaš problema s izražavanjem osjećaja, ali možda tvoje dijete ima. Možda ti misliš jedno, a tvoje dijete potpuno drugo. Vodi brigu o važnim pitanjima, usmjeri djecu, ali ne traži od njih da budu kopije tebe ili partnera. To nije dobar recept za sretnu obitelj.

Prepusti se svojoj ulozi

Sasvim je u redu i poželjno da s djecom budeš – mama. I da se u potpunosti prepustiš toj ulozi. U redu je i da si starija sestra svom mlađem bratu, kao i da dopustiš njemu da bude – tvoj mlađi brat. Uloge u obitelji se nastavljaju jedna na drugu i isprepliću, ali ipak u odnosu s određenom osobom ostaješ uvijek – mama, sestra, partnerica.

Možda te zanima... Tata jednostavnim dijagramom objasnio koliko se život mijenja kad postanemo roditelji Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.