Beba 05. ožujka 2024.

Svi hvale bakinu neočekivanu i ne baš pozitivnu reakciju na to da će ponovno postati baka

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad doznamo da ćemo postati roditelji, oni kojima vjerojatno prvima javimo su – naši roditelji koji će postati bake i djedovi. I sretni smo ako ih imamo uz sebe, a oni se uvijek vesele unucima. Baš uvijek?

Mame vole postati bake! I da, znamo da im je nekad prva pomisao „uh, to znači da sam stara!“ i znamo da to „baka“ nekima zvuči baš nezgodno, ali na stranu sve to – svi se vesele kad saznaju da će dobiti unuke. I vesele se najčešće bez obzira na sve, bez obzira na okolnosti, na sve što ta obveza nosi sa sobom, vesele se nekad iskreno i istinski, a nekad ipak malo „s figom u džepu“ zbog raznih briga koje ne otkriju budućim roditeljima…

Možda te zanima... Dosta ti je da se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Evo kako se postaviti Roditelji

No, nekad baka nema problema s tim kako reći da joj nešto nije baš na mjestu, kao, na primjer, da možda budući roditelji nisu spremni za dijete. Tako je postupila jedna baka, i to dok su je snimali za svoj TikTok profil. Iako je video kasnije uklonjen, odnosno prilagođene su postavke, te je privatan, mnogi su ga uspjeli pogledati, pa je to izazvalo raspravu na društvenim mrežama, a možda bi te zapravo iznenadilo stajalište većine.

U videu par sjedi u dvorištu s mamom jednog od njih, te joj odluče priopćiti novu vijest – žena je trudna i dobit će treće dijete sa suprugom. Par budućoj baki pokaže snimku ultrazvuka, te joj kažu da će postati baka po treći put. Sve snimaju očekujući da će se baka raspametiti, razveseliti. No, slijedi sasvim drukčija reakcija…

Baka se naizgled razočarala i u čudu rekla „Još jedno? Već? Ne možete izaći na kraj niti sa ovih dvoje koje imate,“ rekla je baka na snimci. Trudna žena se ubrzo više nije smijala, nego se njen osmijeh pretvorio u mrštenje. Nije pomoglo niti kad je baka ponovno rekla „Stvarno? Još jedno dijete?“

Kad su baku uvjerili uz pomoć slike ultrazvuka da je njena kći stvarno trudna i da će ona postati po treći put baka, i dalje joj to nije dobro „sjedalo“, pa je duboko, teško uzdahnula. Kći i buduća mama ovakvu je maminu reakciju nazvala pogrešnom i neprimjerenom.

Nikako nije mogla prihvatiti

No, oni koji su dospjeli vidjeti video imali su, začudo, sasvim drukčije reakcije, pa su tako mnogi smatrali da je bakina reakcija u skladu s najboljim interesom njenih unuka.

„Bilo bi lijepo da je više ljudi ovako iskreno! Djeca nisu igračke,“ napisao je jedan komentator. „Ona su potpuna ljudska bića i potrebno su vrijeme, novac, sredstva i ljubav za svakog od njih.“ Drugi su, pak, u komentarima primijetili ovo: „Ako baka ovako reagira... ona im 1000% mora pomoći više nego što želi i može.“

Imati baku i djeda na raspolaganju za čuvanje djece nedvojbeno je blagoslov, obitelji bi trebale postaviti granice — i pridržavati ih se — kako bi zadržale svoje odnose u dobrom stanju. Naime, cjelodnevna skrb o djeci često se zapravo dogovara i provodi nauštrb vremena baka i djedova, odnosno bez da se o tom vodi računa.

Sve strane uključene u ovakav oblik skrbi o djeci moraju moći odlučiti o tome mogu li nešto raditi ili ne. I to je jedino fer, te jedini put do sloge u obitelji.

Možda te zanima... Evo što bake i djedovi misle o današnjim roditeljima – nije loše čuti njihovu stranu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.