Vrtić 13. listopada 2023.

Ova snimka starije žene i curice kako se smiju i plešu popravit će ti dan, garantiramo!

Foto: TikTok snimka zaslona
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo koliko je važno i koliko je divno kad se brinemo o starijim osobama. Ali ta briga ne podrazumijeva samo fizičko zbrinjavanje – važan je i smijeh koji liječi dušu.

Već se neko duže vrijeme govori o tome koliko je korisno druženje djece i starijih osoba, a u SAD-u već neko vrijeme postoje i programi koje provode vrtići i škole u suradnji s domovima za starije osobe. Tako djeca imaju priliku družiti se sa starijim osobama, i to na obostranu korist. Osim raznih radionica i prilika za druženje, nekad jednostavno – razgovaraju.

Možda te zanima... Odgoj djece blizu baka i djedova ima pet velikih prednosti Roditelji

I dok će neki odmah shvatiti koliko je ovo divno, neki će se sigurno zapitati koji je smisao ovakvog druženja. No, svi koji su među ovima potonjima moraju obavezno pogledati ovaj video koji je priložen, pa im više neće pasti na pamet pitati takvo nešto. Jer video koji je podijelila na Instagramu Elizabeth Schmidt u kojem se njena kći Josie i starija žena druže, plešu na stolcima i smiju od srca izvući će osmijeh na lice baš svakom!

Ovi programi doveli su do tog da u Americi postoje već nekoliko godina takozvani međugeneracijski centri za skrb, gdje se fizički kombiniraju vrtići i domovi za starije osobe. Tako su vrtići smješteni na istoj lokaciji kao i domovi za starije osobe, pa djeca određeni dio dana provode sa starijima, koje često zovu „bake i djedovi“.

„Tako je sjajno gledati je kako donosi sreću i smijeh stanovnicima doma, ali i kako je ona procvala zbog njihova društva i upoznajući se s njima. Ona ima posebnu vezu sa svojim 'bakama i djedovima' na katu. Ponosna sam na svoju slatku, šašavu, divnu kći,“ napisala je mama Elizabeth.

Brojni su se komentatori ispod videa složili s tim da je ova ideja sjajna, pa su neki govorili kako bi vrtići trebali biti isključivo u blizini domova za starije. Jedna je komentatorica napisala ovo: „Ovo čini čuda za obje generacije. Liječnici su mojoj prabaki koja je bila dementna rekli da ne bi živjela tako dugo da nije živjela u istoj kući s nećacima, koji su joj bili izvor smijeha i razlog za ići dalje. Ova djeca čine isto za ove starije ljude!“

Javila se i još jedna mama čija su djeca u istom vrtiću, pa napisala: „Moja djeca idu u ovaj vrtić i to je sjajno! Oni odlaze u prirodu pješačiti, uče kroz igru, imaju razne radionice, slušaju glazbu ili jednostavno provode vrijeme sa svojim 'praprijateljicama' (grandfriends na engleskom, op.a.) tijekom tjedna. Svi su jednostavno procvali tamo.“

Što to čini objema generacijama?

Prema organizaciji Generations United, međugeneracijski programi i centri za skrb koriste ljudima svih dobi. Međugeneracijski odnosi jedan su od najučinkovitijih i najmoćnijih načina za rješavanje problema starenja i poticanje većeg povjerenja i ranjivosti u svakoj dobi i životnim fazama.

Ova vrsta miješanja generacija pomaže u razbijanju predrasuda i stereotipa, te izgrađuju osjećaj zajedništva i razumijevanja jednih za druge.

“Bilo da se radi o vrtićarcima koji posjećuju staračke domove, starijim muškarcima i ženama koji volontiraju u knjižnici lokalne osnovne škole ili starijim i mladim odraslim osobama koje zajedno igraju videoigre, prilika za sudjelovanje različitih generacija pokazala je dokaze u smanjenju predrasuda i negativnih stereotipa,” rekao je Dr. Jean Accius, predsjednik udruge Creating Healthier Communities.

Istraživanje je dokumentiralo širok raspon dobrobiti za sve uključene. Mala djeca uče empatiju i poboljšavaju svoje sposobnosti uz pomoć kooperativne igre, da spomenemo samo neke vještine. Istraživanje je pokazalo da međugeneracijski odnosi mogu smanjiti znakove depresije i zlouporabe supstanci kod male djece. Što se tiče starijih osoba, kod njih postoji značajan pad osjećaja usamljenosti. Zapravo, 92% Amerikanaca vjeruje da međugeneracijske aktivnosti mogu pomoći u smanjenju usamljenosti u svim životnim dobima.

Studije također pokazuju da starije osobe koje provode vrijeme s mlađim generacijama imaju poboljšanu kvalitetu života i svrhu života, poboljšano samopouzdanje, snažniji su, poboljšava im se kognitivno zdravlje...

A sve se to vidi u ovom videu… Nadamo se da smo ti popravili dan!

Možda te zanima... Dokazano je: Bake i djedovi koji čuvaju svoje unuke žive dulje Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.