Roditelji Baka i djed 28. listopada 2021.

Bake i djedovi imaju nezamijenjivu ulogu u odgoju djece

Foto: Shutterstock ;Bake i djedovi imaju nezamijenjivu ulogu u odgoju djece
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihologinja objašnjava mnoge pozitivne prednosti uključivanja bake i djeda u živote njihove unučadi.

Nema ljepše životne uloge od one bake i djeda. Za djecu su bake i djedovi pravi blagoslov, a isto vrijedi i obrnuto. Brojna su istraživanja pokazala da je povezanost baka i djedova s unucima izrazito važna. Dr. sc. Jenna Glover psihologinja je i direktorica psihološke obuke u Pedijatrijskom institutu za mentalno zdravlje u dječjoj bolnici Colorado. U intervjuu za Romper kazala je da sudjelovanje bake i djeda u odgoju izrazito korisno za djecu tijekom odrastanja.

"Postoje mnoge pozitivne prednosti uključivanja bake i djeda u živote njihove unučadi. Jedna je od važnih stvari, posebno za manju djecu, da dobiju priliku da vježbaju različite vrste odnosa i interakcija s odraslima. Vrlo je važno imati drugačiju perspektivu nekoga tko te voli i tko je usredotočen na tvoju dobrobit, ali nije tvoj roditelj", pojašnjava Glover. 

Psihologinja naglašava da bake i djedovu imaju značajnu ulogu i u tinejdžerskim godinama. "Kada su u pitanju tinejdžeri, bake i djedovi mogu se snaći sa stvarima s kojima roditelji ne mogu. Ponekad mogu dati savjet svom unuku koji bi bio drugačije prihvaćen nego kad bi roditelj dao taj isti savjet. Vrlo malo djece dobije potpunu pozornost odraslih, ali zbog svoje životne faze bake i djedovi često to mogu ponuditi, što ima pozitivne prednosti za djecu", objasnila je Glover.

Možda te zanima... Istraživanje objašnjava zašto bake vole unuke više od vlastite djece? Roditelji

Također, ako  dijete ikada doživi neugodno iskustvo, kao npr. traumu zbog zlostavljanja ili zanemarivanja, odrasle osobe od povjerenja mogu mu pomoći da izbjegne neke od negativnih posljedica (poput povećanog rizika od kroničnih bolesti i stresa, prema CDC-u). "Znamo da je jedna od najvažnijih lekcija za djecu da ih naučimo da budu otporna i tako nešto možemo postići razvijanjem bliskog odnosa djece s odraslim osobama od povjerenja, a bake i djedovi su odlična opcija za ispunjavanje te uloge. To je jedna od najvažnijih uloga koje mogu igrati", kaže Glover.

Podsjetimo, nedavno istraživanje je također otkrilo da bake i djedovi koji više brinu o svojim unucima i provode više vremena s njima žive čak pet godina duže. Skupina znanstvenika iz Njemačke i Švicarske otkrila je kako bake i djedovi koji provode puno vremena s unucima žive čak pet godina duže od onih koji nisu uključeni u život svojih unuka. Istraživači su proučavali više od 500 baka i djedova između 70 i 103 godine te izostavili one koji su bili primarni skrbnici svojim unucima. Oni su se fokusirali na bake i djedove koji su pružali dodatnu podršku i pomoć roditeljima i one koji uopće nisu pružali podršku i pomoć.  Rezultati su pokazali kako je više od polovice onih baka i djedova koji su pomagali roditeljima oko djece živjeli još desetljeće nakon provedenog istraživanja dok je polovica onih koji to nisu radili, umrla unutar pet godina nakon istraživanja. 

Jedno je sigurno, povezanost i ljubav baka, djedova i unuka je prijeko potrebna i nezamjenjiva! 

Možda te zanima... Bake i djedovi koji provode više vremena s unucima žive duže Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.