Roditelji Baka i djed 09. rujna 2021.

3 načina na koja djedovi i bake sabotiraju roditelje

Foto: Thinkstock ;Ponekad roditeljima bake i djedovi mogu proizvesti i malo problema.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neopisiva ljubav ponekad dovodi do "malih" problema za roditelje! Evo kako bake i djedovi često nesvjesno sabotiraju roditelje...

Nema ljepše životne uloge od one bake i djeda. Za djecu su bake i djedovi pravi blagoslov, a isto vrijedi i obrnuto. Nedavno istraživanje otkrilo je da bake i djedovi koji više brinu o svojim unucima i provode više vremena s njima žive čak pet godina duže. 

Ipak, ponekad roditeljima bake i djedovi mogu proizvesti i malo problema. Kažu da je biti djed i baka pravi dar jer se možete opustiti s unučićima, a za pogreške u odgoju nitko vas neće kriviti.  O načinima kako bake i djedovi mogu nesvjesno "sabotirati" naporan rad roditelja te kako bi roditelji u tim trenutcima trebali postupiti pišu stručnjaci za Yahoo

Možda te zanima... Bake i djedovi koji provode više vremena s unucima žive duže Roditelji

1. Daju im previše slatkiša

Bake i djedovi jednostavno  uživaju u djetinjstvu tvog djeteta i više ne moraju obavljati tešku ulogu roditelja i biti strogi. Zbog toga su prema svojim unucima veoma popustljivi. Možda ćeš ponekad biti bijesna ili ljuta kada saznaš da je djed unuku, neposredno prije večere, dao krafnu samo zato što je on tako htio. Prije nego što potpuno "poludiš", sjeti se da je njima zabavno razmaziti nekoga koga vole, a da za to nemaju nikakvu odgovornost. Djed zasigurno ne shvaća ozbiljnost problema i ne vidi problem u tome što je djetetu dao krafnu prije večere. Zapitala si se što možeš učiniti kao roditelj? 
 
Ako znaš da djed i baka ne mogu odoljeti, a da ne ugode svom unuku, prije nego što ostaviš dijete na čuvanje ostavi im poslastice koje su djetetu dozvoljene. Druga mogućnost je da im objasniš da će djetetu sa slatkišima pokvariti apetit te da neće moći normalno večerati i da će vjerojatno tijekom noći gladovati. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Previše šećera negativno utječe na razvoj mozga


 2. Dopuštaju im (inače) nedopuštene stvari! 

Djedovi i bake jednostavno ne mogu biti strogi prema svojim unucima i to ne očekuj od njih. Nemoj se čuditi kada vidiš da se oni smiju nestašlucima unuka. Zapravo, bake i djedovi jednostavno ne žele biti strogi. No, ako tvoje dijete puno vremena provodi s bakom i djedom, sigurno si se zapitala što možeš učiniti, kako tvoje odgojne metode ne bi pale u vodu? 

Jednostavno je, ako djed i baka ne mogu disciplinirati dijete i poštovati tvoja pravila, zamoli ih da djecu upozore da će sve spačke koje naprave u dana biti prenesene roditeljima, tako da djeca ipak znaju da će do posljedica lošeg ponašanja ipak doći.

3. Pričaju neugodne stvari o tebi

Kako bi boravak djece u vlastitom domu učinili što zabavnijim, djedovi i bake ponekad pričaju djeci što su njihova djeca radila dok su bila mlađa. Priče o tvom odrastanju često mogu biti neugodne, posebno ako bake i djedovi pričaju o spačkama i lošim djelima koje si radila, a za koje ne želiš da ih dozna itko drugi, posebno ne tvoja djeca. Možda se pitaš zašto imaju potrebu to raditi? Jednostavno, djedovi i bake ovakve priče ili smatraju smiješnima ili se jednostavno žele vratiti u vrijeme kada si ti bila dijete. Neovisno koji bio, razlog vrlo vjerojatno nije zlonamjeran i ne bi te trebao zabrinjavati!

 

Možda te zanima... Istraživanje objašnjava zašto bake vole unuke više od vlastite djece? Roditelji
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.