Roditelji 11. siječnja 2024.

Volimo ih, ali… Ovo je 5 najvećih pogrešaka koji rade bake i djedovi

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bake i djedovi su nam stvarno omiljeni. Uvijek su tu kad zatreba, vole svoju unučad i na tom smo im zahvalni. No, nekad, samo nekad, nas… potpuno izbace iz takta.

Oni su nam najdraži. Stvarno ih volimo. Bake i djedovi će napraviti sve za svoju unučad, voljet će ih najljepše moguće, s njima će djeca stvoriti brojne lijepe uspomene, oni će ih mnogim stvarima naučiti, a povrh svega – bit će tu kad tebi i partneru zatreba slobodna večer, a nećeš im morati niti platiti. Nema sumnje, djeca koja imaju bake i djedove sretna su djeca. A sretni su i roditelji!

Možda te zanima... Dosta ti je da se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Evo kako se postaviti Roditelji

No, znamo svi da u svakoj ovakvoj idiličnoj priči postoji i ono „ali“ koje može malo narušiti idilu… Bake i djedovi mogu na cijeli niz načina uzrokovati stres. Izbaciti te iz takta, izludjeti, dovesti do tog da im zaprijetiš da neko vrijeme neće vidjeti svoje unuke i još puno, puno tog. Znamo, ali stvarno znamo, da je to najčešće iz ljubavi i da ne žele napraviti nešto loše namjerno… No, mogu te dovesti do tog da kažeš nešto što ćeš požaliti.

Evo grešaka koje bake i djedovi rade, a mogu nas izludjeti.

Daju darove koje roditelji nisu odobrili ili novac

Sasvim je normalno da bake i djedovi unuke obasipaju darovima, ali darivanje može postati izvor napetosti ako se vi kao djetetovi roditelji ne slažete s njima oko toga što je prikladan dar. Možda je to neki preskupi dar ili po nečem drugom neprimjeren. Možda je to neki dar koji roditelji ne odobravaju, a baka i djed kupe.

Dobar način za izbjegavanje takve situacije jest dogovoriti unaprijed sve s roditeljima – najavite im to i objasnite zašto to želite na taj način „kontrolirati“. Najčešće sukob izazivaju pretjerano skupi darovi ili novac. Takvi darovi mogu izazvati neugodnosti ako se novac koristi na način na koji niste namjeravali. Razgovarajte s njima i utvrdite pravila.

Ne poštuju rasporede roditelja

Bake i djedovi odrastali su i bili roditelji male djece u neko sasvim drugo vrijeme. Stvari su potpuno drugačije funkcionirale i ne čudi nas da oni ne mogu shvatiti naš način života. Nije neobično zato da oni jednostavno banu u posjet, iako uopće nije vrijeme za to. Djeca moraju napraviti zadaće, ići što ranije spavati, imaju aktivnosti… Ne. Pored sve današnje tehnologije, jednostavno je javiti se i dogovoriti dolazak.

Pojasni im da su obiteljski rasporedi jako zbijeni preko tjedna i da je vrlo važno da se najave i dogovore. Nekad oni jednostavno zaborave na to i ne mogu zamisliti takvo „trčanje“ kroz dan i tjedan. Reci im da ćete se podružiti radije za vikend, i to kvalitetno.

Kritiziraju stil roditeljstva

Naravno, nije lako nikad gledati kako netko radi nešto s čim se ne slažeš i šutjeti. I već smo donekle oguglali na takve primjedbe. Znamo da radimo po svom i ne dira nas drugo. No, kad nam bake ili djedovi kažu kako nešto radimo pogrešno, na onaj svoj, poseban način, e to nas može potpuno izludjeti! Posebno zato što je u sve uključena emocionalna privrženost i općenito – ne volimo njihove kritike.

Važno je na vrijeme im objasniti da je njihov pristup roditeljstvu bio možda drukčiji, ali da ste vi sigurni u svoj način odgoja i da ne namjeravate od tog odustati, te da se oni moraju na to naviknuti. Ili, ako je ikako moguće, pronađite kompromis. Reci onom tko te kritizira da imaš osjećaj da te ne poštuju i da si ti taj koji donosi odluke u ovoj obitelji.

Nepoštivanje granica

E, o tom znamo sve. Ti kažeš „ni u snu slatko!“,  a baka da čokoladicu za večeru. Ti kažeš „ne“, oni kažu „da“. Ako te išta može izludjeti… Bez obzira radi li se o slatkom, darovima ili kućnim pravilima. Kao da ne razumiju da je to sad tvoja obitelj i – tvoja pravila.

Razgovarajte i reci im da mogu biti dio života svojih unuka, ali pod uvjetima na koje moraju pristati – tvojim/vašim uvjetima. Razgovor je uvijek najbolja opcija, samo moraju čuti što im se govori. Što je vaša komunikacija otvorenija i odlučnija, manja je vjerojatnost da ćete upadati u sukobe.

Ne rješavanje problema čim se pojave

Svaki roditelj zna da je to jedini i najbolji način. Kad se pojavi problem, riješiš ga ili se barem suočiš s njim. No, stvari se za bake i djedove nekad odvijaju prebrzo, pa jednostavno ne stignu riješiti nešto ili možda pomisle kako se to njih zapravo i ne tiče – unuci se ionako na kraju priče vraćaju roditeljima. Neizbježno je da će u jednom trenutku učiniti nešto suprotno željama roditelja.

Objasni im da se moraju ispričati, da očekuješ ispriku, te da to što se nekad iskupe svojim unucima nije znak slabosti, nego im pokazuje da čak i bake i djedovi griješe jer su ljudi. Uzmi u obzir njihove osjećaje i neka to bude nježno priopćeno, ali napravite zajedno plan za ubuduće, da se greška ne ponovi. Recimo, možeš im reći da bi možda idući put bilo dobro namjestiti podsjetnik na vrijeme kad bi trebalo ugasiti tablet ili mobitel.

Možda te zanima... Roditelji određuju pravila: Kako postaviti granice s djedovima i bakama? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.