Roditelji Baka i djed 10. travnja 2023.

Dosta ti je da se bake i djedovi miješaju u odgoj djeteta? Evo kako se postaviti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Psihologinja Natalija Stanković objasnila je da do konflikta dolazi kada bake i djedovi preuzimaju roditeljsku ulogu, a roditeljima savjetuje da kroz otvoreni razgovor jasno bakama i djedovima kažu što od njih očekuju

Uloga baka i djedova vrlo je važna u životu roditelja i njihove djece, a njihova pomoć često nezamjenjiva. No, što kada bake i djedovi žele preuzeti roditeljsku ulogu i sami donose odluke koje se direktno tiču unuka ili kada se njihovi stavovi o odgoju u potpunosti razlikuju od onih roditeljskih? Ovakve konfliktne situacije osobito su teške ako roditelji s bakama i djedovima dijele kućanstvo pa je fizička odvojenost nemoguća.

Da roditelji, a ne bake i djedovi trebaju imati glavnu ulogu u djetetovom životu smatra i psihologinja Natalija Stanković s time da napominje kako su bake i djedovi važni u životu naše djece jer roditeljima često pomažu u konkretnim situacijama.

Možda te zanima... 'Helikopter' bake i djedovi često su roditeljima pravi problem Roditelji

"Uloga roditelja treba prvenstveno biti jasna samim roditeljima te su oni za nju odgovorni. Roditelj s djetetom ima najintenzivnije razvijenu emotivnu bliskost, za dijete predstavlja model iz kojeg ono uči. Uloga roditelja je da vodi svoje dijete kroz život brinući o njemu, dajući mu smjernice kroz strukturu, osnažuje ga i uvažava u njegovim potrebama i osjećajima. Roditelj donosi odluke vezane uz dijete i općenito ima glavnu ulogu u odgoju djeteta. Ako djedovi i bake preuzimaju roditeljsku ulogu, najčešće dolazi do konflikta koji nikako ne pridonosi zdravom razvoju djeteta. Najbolji je otvoreni razgovor u kojem će roditelji jasno djedu i baki reći kako vide njihove uloge", kaže psihologinja.

Kako se postaviti prema bakama i djedovima koji imaju različite stavove o odgoju i pokušavaju ih nametnuti unučadi?

"Ponekad, djedovi i bake zbog silne želje da pomognu, čine to na način koji roditeljima možda ne odgovara. S jasno izraženim očekivanjima i naravno zahvalnošću za željom da pomognu, konflikt može biti uspješno riješen. Ako ne postoji dobra volja da se konflikt riješi, nekad je jedino rješenje fizička odvojenost i kontrolirani kontakti. Roditeljstvo je jedna od najzahtjevnijih zadaća i podrška je itekako potrebna. Ako postoje pojedinci u bližoj okolini koji ne samo da ne podržavaju roditelje već ih i obezvređuju, onda je potrebno distancirati se", savjetuje psihologinja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ;Ponekad roditeljima bake i djedovi mogu proizvesti i malo problema.

Kada roditelji trebaju reagirati?

Razlike u svjetonazoru roditelja i baka i djedova mogu postojati, no one ne moraju predstavljati problem u odnosu. Ako bake i djedovi imaju drugačije mišljenje, čak i ako zauzimaju stav onog koji zna najbolje, roditelj može ili ne mora prihvatiti njihovo mišljenje. Odnosi i dalje mogu biti skladni ako svaka od strana poštuje različitost i mišljenje drugog te ako odlučuje i djeluje u području svoje odgovornosti. No ponekad se događa da bake i djedovi previše ulaze u područje odgovornosti roditelja, da preuzimaju na sebe njihovu ulogu ili da se u odnosu s djetetom ponašaju na "njegovu štetu". Na primjer, dozvoljavaju konzumiranje velikih količina slatkiša, grickalica ili gaziranih sokova, preskakanje popodnevnog odmora, kasne odlaske na spavanje, predugačko gledanje televizije i slično.

baka dijete Možda te zanima... Zašto se bake i djedovi ne slažu s današnjim odgojem djece? Roditelji

"Ako smatrate da bake i djedovi čine nešto što ugrožava zdravi razvoj djeteta, odnosno ako želite da vas podrže u nekom vašem odgojnom pristupu, važno je da razgovarate s njima. Jasno i otvoreno, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, recite im što želite; kako da se odnose prema vašem djetetu, što točno da rade. Objasnite zbog čega smatrate da je određeni način postupanja važan ili zašto je važno da se pridržavaju vaše odluke. Pitajte ih možete li im nekako pomoći da se drže onoga što vi želite i smatrate važnim. Dogovorite vrijeme kada ćete ponovo o tome razgovarati da vidite kako se razvija situacija koju ste razmatrali.   Uz međusobno uvažavanje i poštovanje, većinu problema ili potencijalno konfliktnih situacija moguće je uspješno riješiti. No, ponekad će jedino rješenje biti fizička odvojenost i kontrolirani kontakti, odnosno odmicanje od situacija koje za djecu nisu povoljne. Ako bake ili djedovi svakodnevno čuvaju vaše dijete (a što nije njihova obaveza), a vama se čini da ne rade na njegovu dobrobit (ne nužno iz loše namjere), možda trebate razmisliti o drugačijoj skrbi o djetetu dok vi radite", kaže Natalija Stanković.

Možda te zanima... Dijete voli biti kod bake i djeda, a ja se ne slažem s njima Vrtić

Čuvanje obiteljske tradicije

Zanimalo nas je i koje su to vrijednosti koje djeca dobivaju od baka i djedova, odnosno zbog čega i u kojoj mjeri bi trebalo dozvoliti kontakt s bakama i djedovima ako imaju drugačiji pristup roditeljstvu i odgoju, a psihologinja odgovara kako različitosti u pristupu roditeljstvu i odgoju ne bi trebale biti problem ako se radi o manje važnim stvarima.

"U redu je da djedovi i bake budu utjeha i podrška djeci, da im više popuštaju i udovoljavaju, te im pomažu da lakše prebrode razne razvojne frustracije. Djedovi i bake čuvaju obiteljsku tradiciju i prenose je unučadi. Njihove priče djeci su zanimljive i važne jer sadrže nešto mistično i posebno jer pripada samo njima, odnosno njihovoj obitelji. Nije rijetkost čuti kako se odrasli prisjećaju djedova i baka s velikom ljubavlju i poštovanjem ističući kako im je taj odnos bio vrlo važan. Stoga ako postoji volja i mogućnost, odnos baka, djedova i unučadi treba poticati i obostrano njegovati", smatra psihologinja.

Možda te zanima... Odgoj djece blizu baka i djedova ima pet velikih prednosti Roditelji
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.