Inace ova tragedija koja se dogodila jucer u preckom me bas jako potresla. Ja blizu zivim i necak mi ide u tu skolu tako da sam mozda i vise potresena nego drugi… Bas mi je neugodna pomisao da donosim bebu u ovakav svijet i necu je moci zastititi od takvih trauma
Nisi sama, svih nas je potreslo čak i nas koji smo dalje od Zagreba. Ne znam što reći a da bi bilo utješno...
Svijet je oduvijek bio okrutno mjesto, u drugim dijelovima svijeta se svaki dan ljudima događaju loše stvari - rat, glad i drugo. I nekako sam si rekla da nema smisla si dopustim da se pretjerano uzrujam jer si samo mogu naškoditi a drugima na taj način ne mogu pomoći.
Pozdrav cure, zalutala sam tu kod vas zabunom umjesto u proljetnice i vidim taman ovu poruku od ddm2463 za negativnu krvnu grupu pa sam malo izvrtila unazad da vidim sto si pitala jer mi je inače to jako bliska tema. Naime ja sam se senzibilizirala u prvoj trudnoci i sad mi je ova druga jako rizicna. Prvu sam rodila 2021 i tada je misljenje bilo da se zastitna injekcija nama mamama s negativnom krvnom grupom daje nakon poroda (ako je beba pozitivna) ili tijekom trudnoce ako dode do nekih krvarenja - i toga se većinom gibekokozi i danas drže jer je to neki zlatni standard, makar se to polako mijenja jer postaju svijesniji slucajeva kao sto je moj, narocito kod privatnika ili ako same za to pitate ginekologa. Jedna cura je tu napisala da ima dijagnozu abrupcije posteljice i da je dobila zastitnu injekciju i da ce ponoviti u 28 i 34 tjednu i to je ispravan postupak. Ono sto sam htjela napisati rh negativnim mamama je da nije tocno da se senzibilizirati može samo pri porodu ili samo ako dode do vidljivog krvarenja. To se dogodilo meni pa cu vam raspisati svoj slucaj u sljedecoj poruci cisto da ste s time upoznate i da na vrijeme to prevenirate.
👧🏼 35 g.👨37 g.👨👩👧2021
RhD senzibilizirana🩸titar 7tj-1:4➡️titar 11tj-1:8(1:4)➡️Nifty uredan💜curka➡️titar 14 tj Petrova(1:2)➡️titar 16 tj- 1:8(1:16)➡️titar 18 tj Petrova 1:2(1:8)➡️titar 20 tj - 1:8(1:16)➡️titar 22 tj Petrova 1:2(1:8, 1:4)➡️24 tj - 1:8(1:16)➡️26 tj Petrova - 1:4(1:16, 1:8)➡️27 tj 1:32(1:32)➡️28 tj Petrova 1:16(1:64,1:64)
Pozdrav cure
Čestitke svima❤️
Ja sam trenutno 10+6
Doma imam deckica od 2 godine i 2 mjeseca
Panoramu sam radila u ponedjeljak
Nekako se nadam rezultatu iduci tjedan bez obzira na blagdane :(Jel vam dosao mail od posrednika ili vam ginekolog mora poslati? Jer jos si je klinika u kojoj sam radila spojila 27. da ne rade 🤦🏻♀️
👦💙 18.10.2022.
panorama uredna, stiže 👦💙
Moja prva trudnoca, kompletno uredna, nikakvih problema, hematoma, krvarenja, sve super, ja rh negativna, suprug sam znala da je rh pozitivan, ali nisam previse o tome brinula jer su mi rekli, kao i vecini trudnica, da u prvoj trudnoci nema rizika i da cu ako je beba pozitivna dobiti zastitnu injekciju po porodu, sto ce sprjeciti stvaranje antitijela, a to je vazno za sljedecu trudnocu. Isto tako znala sam da cu tijekom trudnoce tri puta vaditi krv na trnasfuziji da se provjere antitijela, i tako je i bilo, pocetkom trudnoce, oko 25 tjedna i oko 35 tjedna i sve je bilo uredno. A onda na porodu u 41 tjednu, sok, vade mi krv i ja imam stvorena antitijela. S mojoj bebicom sva sreca sve ok, rodila se bez posljedica, al vec tad sam znala sto to znaci za drugu trudnocu. Stvar je u tome da jednom kad stvorite antitijela to je gotovo, vise se ne moze sprijeciti. Injekcija onda nista ne moze. A to znaci da vase tijelo na bebicu koja je rh pozitivna reagira kao na neku bolest, pokusavate je unistiti antitijelima. To se meni sada dogada u ovoj trudnoci. Za sad je beba ok i ciljamo doci do 32 tjedna. Kad ova trudnoca zavrsi, kakav god kraj bude imala, meni i suprugu se vise ne savjetuje nova trudnoca jer je malo vjerojatno da ce biti uspjesna. Kako sprjeciti to sto se dogodilo meni? Prvo da naglasim ja sam u manje od 1% rh negativnih trudnica kojima se to dogodi. U vecini slucajeva, nista se u prvoj trudnoci nece dogoditi i dobit cete injekciju nakon poroda i to je dovoljno. Ali ako ste u manje od 1% kao ja, i razvijete antitijela onda vam je svaka sljedeca trudnoca jako rizicna. U dosta europskih zemalja, a i sire su svijesni tog problema, pa se zastitina injekcija rh negativnim zenama s rh pozitivnom bebom(krvna grupa bebe moze se odrediti iz majcine krvi) daje u 28 i 35 tjednu preventivno, umjesto samo na porodu kako je tu u našem javnom zdravstvu sad standard. Ono sto mozete je raspitati se kod svog ginekologa i zatraziti da vam se takva injekcija prevetivno da u 28 i 34 tjednu, znam da to privatni rade vec i savjetuju, recimo Cito u Splitu ce dati ako zatrazite, kao i Mazalin u Zgu, a vj jos mnoge druge.
👧🏼 35 g.👨37 g.👨👩👧2021
RhD senzibilizirana🩸titar 7tj-1:4➡️titar 11tj-1:8(1:4)➡️Nifty uredan💜curka➡️titar 14 tj Petrova(1:2)➡️titar 16 tj- 1:8(1:16)➡️titar 18 tj Petrova 1:2(1:8)➡️titar 20 tj - 1:8(1:16)➡️titar 22 tj Petrova 1:2(1:8, 1:4)➡️24 tj - 1:8(1:16)➡️26 tj Petrova - 1:4(1:16, 1:8)➡️27 tj 1:32(1:32)➡️28 tj Petrova 1:16(1:64,1:64)
Nije mi sve stalo naravno😊
Tako da, zakljucak je da u principu u prvoj trudnoci nema opasnosti za vecinu zena i za vecinu je dovoljna injekcija samo nakon poroda. Ali to nije pravilo, kao kod mene. A jednom kad se antitijela stvore je gotovo, nema nazad i nikakva injekcija ne moze pomoci. Ona se mora dati preventivno prije stvaranja antitijela. Ne zelim nikoga zastrasiti samo da ste upoznate s tematikom i sto se moze dogoditi😊
Ako imate kakva pitanja ja sam na proljetnicama😊
👧🏼 35 g.👨37 g.👨👩👧2021
Jutro cure ja san evo od danas izasla iz prvog tromjesecja i usla u drugo❤️moram priznati da mi vrime leti bar za sad i napokon i uzivam u ovoj trudnoci jer smo usli u jedno mirnije razdoblje i zahvalna sam Bogu svaki dan na tome🙏od nas dvi imate pozdrave i zelim vam svima mirnu i blagoslovljenu nedilju❤️🙏
+ 10.10.
Sortiraj odgovore
Najstariji