Trudnoća 13. studenoga 2023.

Mogu li psi "nanjušiti" trudnoću?

Foto: Pexsels/Pavel Danilyuk
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanje tvrdi da psi mogu osjetiti trudnoću.

Psi navodno mogu primijetiti rastuće trbuhe svojih vlasnica, a mogu i osjetiti promjenu mirisa kod njih, tvrdi Američki kinološki klub. Iako profesori s veterinarskog fakulteta u Ohiu tvrde da psi ne znaju je li im vlasnica trudna, ističu da oni svakako osjećaju kako se dogodila neka promjena te se zato ponašaju drukčije, prenosi Shape. "Psi su iskusni promatrači. Imaju izvrsna osjetila njuha i vida i nije čudno da osjete da je nešto drugačije kada je žena trudna", objasnila je Mary R. Burch iz Američkog kinološkog saveza te dodala da je prepoznala da mnogi psi primjećuju trudnoću.

Možda te zanima... Kućni ljubimci imaju pozitivan učinak i na bebu u trbuhu Trudnoća

Kod trudnica se događa puno promjena u tijelu što može rezultirati promjenom mirisa, a psi su poznati po svom snažnom njuhu.  Burch navodi da su psi ipak bića koja treniramo za otkrivanje droge i eksploziva, a istraživanja su pokazala da psi mogu otkriti zdravstvena stanja poput raka, migrene i epileptičnih napadaja. "Osim što će detektirati hormonalne promjene putem njuha, psi će možda moći čuti i otkucaje srca fetusa", smatra Burch.

Iako nema puno formalnih istraživanja koja podupiru ovu teoriju, mnoge majke tvrde da su njihovi psi osjetili da su trudne. Neki psi žele biti bliže svojim vlasnicama pa često spavaju s njima i maze se, dok drugi postanu zabrinuti i čuvaju vlasnice od svake prijetnje, iako je to katkada suprug ili možda usisavač. Stručnjaci su rekli da psi čak mogu osjetiti kada krene porođaj, to jest kada joj krenu trudovi. Oni osjete promjenu u raspoloženju i bolove te se tada mogu ponašati zaštitnički. 

Svi znamo da su psi vrlo senzibilna bića te često imaju vrlo snažne reakcije na promjene u okruženju i ljude u svom životu, a znamo kako teško doživljavaju tugu nakon gubitka. Stoga ne čudi što mnogi vlasnici pasa govore o tome da su primijetili promjene u njihovom ponašanju kada žena zatrudni. Neki ljudi čak tvrde da su psi i prije vlasnika znali da beba stiže u obitelj. Jedno je sigurno, psi zaista sve osjećaju! Da bi se psa priviklo na novog člana obitelji, stručnjaci predlažu upoznavanje s mirisom dječjih stvari i namještajem kako bi shvatili da će doći do velike promjene. 

Možda te zanima... Odrastanje sa psom može poboljšati zdravlje, ali i sreću djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.