Beba Zdravlje i njega bebe 07. listopada 2020.

Temperatura kod bebe: Kada se zabrinuti i kako razlikovati sezonske bolesti kod male djece

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Visoka temperatura prirodan je odgovor tijela na borbu protiv infekcija poput kašlja i prehlade. Mnoge stvari mogu ju uzrokovati kada su u pitanju djeca, od uobičajenih dječjih bolesti poput vodenih kozica i tonzilitisa, do cijepljenja.

Normalna tjelesna temperatura kod novorođenčadi i dojenčadi je do 37,5 stupnjeva. Povišenom temperaturom smatramo onu koja je preko 37,5, a iznad 38 stupnjeva smatramo da je temperatura koju je potrebno snižavati.

Osim uobičajenih dječjih bolesti, temperatura može biti povišena i u slučaju ako je dijete pretopljeno ili u situacijama pregrijavanja uslijed sunčanice, kaže Iva Palčić, dr. med., spec. pedijatar iz "Poliklinike za dječje bolesti Helena.

mama, dijete, temperatura Možda te zanima... Najčešće greške koje roditelji rade kad dijete ima temperaturu Vrtić

Ona navodi i kako postoje beskontaktna mjerenja temperature infracrvenim toplomjerom. No, "on je nepouzdan jer je sam zvukovod uzak pa može lako dati drugačije vrijednosti, a najpoznatija metoda mjerenja temperature danas je rektalno mjerenje temperature."

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Jednom definirana visoka temperatura, sniziti se može na nekoliko načina. "Što se tiče fizikalnih metoda u dojenačkoj dobi najbolje je primijeniti kupanje u kadici koja sadržava vodu temperature oko 36 do 37 stupnjeva, zapravo ne jako nižu od same djetetove temperature", kaže Palčić. Također, još jedna metoda smanjivanja temperature je i putem skidanje odjeće, odnosno raskomoćivanja djeteta, a uvijek su tu i lijekovi od kojih se najviše koriste paracetamol pripravci ili ibuprofen.

Prati razvoj svoje bebe po mjesecima u prvoj godini života kroz edukativan videoserijal sa stručnjacima, članke i blogove poznatih mama. Pampers i missMAMA stručno i s ljubavlju vode mamu i bebu kroz prvu godinu.

Nadalje, u razgovoru s prim. mr. sc. Giovanom Armano, dr. med, specijalisticom pedijatrije saznali smo da kada se radi o dojenčadi do 12 mjeseci starosti, pretpostavka je da je mama na porodiljnom dopustu i da čuva bebu kod kuće te da beba nije izložena infekcijama. Ipak i tako male bebe mogu imati temperaturu, mogu se prehladiti.

"Najčešće je slučaj, da mama ima još jedno starije dijete koje je krenulo u vrtić te donosi prehlade i prenosi ih maloj bebi", kaže Armano.

Temperatura se u tom slučaju snižava lijekovima antipireticima koje je najbolje davati u obliku čepića. Snižavanje temperature se može i mora ponavljati ako se temperatura ponovo digne, a antipiretik se može davati svaka tri do četiri sata ako je to potrebno.

promo Možda te zanima... Kako djetetu sniziti povišenu tjelesnu temperaturu? Vrtić

Kada se zabrinuti?

Kada beba prvi puta dobije povišenu temperaturu, višu od 38,5 u guzi ili višu od 38 ispod pazuha ili na čelu, treba pratiti opće stanje bebe, to jest da li nakon spuštanja temperature beba hoće jesti, piti, da li je vesela. Ako je to u redu, možeš pričekati prateći bebu, razmisliti da li je u pitanju možda i rast zubića te vidjeti hoće li temperatura spontano proći, kaže Armano.

No, ako je beba i nakon davanja čepića i spuštanja temperature, klonula, malaksala, nezainteresirana treba ju odvesti pedijatru na pregled.

Kako razlikovati zarazu koronom od drugih sezonskih bolesti kod male djece?

Nikako pregledom niti rutinskim krvnim nalazima, jedino test na Covid-19 može pokazati da li se radi o bolesti uzrokovanoj koronavirusom. Testiranje se ne radi rutinski nego samo u slučaju pozitivnog kontakta i pozitivne obiteljske anamneze, zaključuje Armano.

Možda te zanima... Temperatura kod bebe: 7 stvari koje roditelji možda ne znaju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.