Beba Zdravlje i njega bebe 25. prosinca 2019.

Temperatura kod bebe: 7 stvari koje roditelji možda ne znaju

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Donosimo sedam stvari koje je dobro znati kad je u pitanju povišena temperatura kod bebe, ali i savjete stručnjaka

Temperatura kod bebe može biti jedan od stresnijih simptoma za roditelje, posebno kada se radi o visokoj temperaturi ili kada je beba stara tek nekoliko tjedana. Međutim, postoji nekoliko stvari koje je dobro znati:

1. Povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 38 stupnjeva ili više

Tvoja beba budi se s rumenim obraščićima i vrućom kožom. Mjeriš joj temperaturu i ima 37.7 stupnjeva. Što učiniti - uzeti lijek za snižavanje temperature ili otići liječniku? Tehnički, ovo se ne može kvalificirati pod visoku temperaturu: Rektalna temperatura manja od 38 stupnjeva smatra se normalnom, čak i kod najmlađe djece

temperatura Možda te zanima... Povišena temperatura - kada i kako je snižavati? Vrtić

Temperatura kod beba, kao i kod odraslih, može se povisiti zbog raznih razloga - od fizičkog napora, tople kupke do pretople odjeće. Čak i doba dana ima svoj utjecaj, s obzirom kako se tjelesna temperatura povisuje u kasno poslijepodne te spušta u rano jutro.

2. Rektalne temperature su najpreciznije

Možda nerado koristiš digitalni rektalni toplomjer kada mjeriš djetetu temperaturu, ali to je najbolji način za najtočnije izmjerenu temperaturu kod djece mlađe od tri godine

"Samo rektalni toplomjer pokazuje istinsku temperaturu. Toplomjeri za uho, čelo ili mjerenje temperature toplomjerom ispod pazuha nije toliko pouzdano u ranoj dobi", objašnjava pedijatar Tyeese Gaines. On dodaje kako ostali toplomjeri mogu pokazivati prenisku ili previsoku temperaturu stoga preporučuje upotrebu digitalnog rektalnog toplomjera kako roditelji ne bi propustili temperaturu i time si zadali dodatni stres te nepotrebne posjete Hitnoj.

beba, mama, temperatura | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Bakterijska ili virusna upala? Razlika je bitna

Pedijatrica Carrie Brown objašnjava kako se virusne infekcije javljaju kada se tijelo bori protiv bolesti uzrokovane virusom, bilo da se radi o crijevnoj infekciji, gripi ili prehladi. "Virusne upale uglavnom se smanjuju unutar tri dana, a antibiotici nisu potrebni jer nemaju nikakav efekt na viruse", dodaje pedijatrica. 

dijete sirup lijek Možda te zanima... Lijekovi za temperaturu koje ne smiješ davati djeci Vrtić

S druge strane, bakterijske upale uzrokovane su bakterijskom infekcijom, poput upale uha (koja može biti bakterijska ili virusna), infekcije mokraćnih puteva, bakterijskog meningitisa ili bakterijske upale pluća. Bakterijske infekcije manje su uobičajene od virusa i više zabrinjavajuće jer mogu voditi ozbiljnoj bolesti ako se ne liječe. Antibiotici su obično potrebni kako bi se liječile ove bolesti. 

Svakako potraži liječničku pomoć ako:

  • je tvoja beba mlađa od tri mjeseca i ima rektalnu temperaturu od 38 ili više stupnjeva
  • je tvoje dijete mlađe od dvije godine i ima temperaturu dužu od 24 sata
  • tvoje dijete ima dvije ili više godina i ima temperaturu duže od tri dana
  • temperatura tvog djeteta uzastopno raste iznad 38 stupnjeva, bez obzira na dob

4. Za bebe mlađe od tri mjeseca - temperatura je hitni slučaj

Prema Američkom udruženju pedijatara, kod beba mlađih od tri mjeseca, rektalna temperatura od 38 i više stupnjeva istog trenutka zahtijeva liječničku pomoć

Nemoj davati svojoj bebi nikakve lijekove dok ne razgovaraš s liječnikom kako ne bi 'zamaskirala' bilo kakve simptome prije nego što je beba pregledana. 

Dva su razloga za hitnost. "Zaštitni sloj između krvotoka i živčanog sustava jako tanak kod malih beba. To znači da kod bakterijskih infekcija - bakterija može 'prijeći' i brzinom munje uzrokovati štetu", objašnjava pedijatrica Brown te dodaje da male bebe ne pokazuju znakove ozbiljne infekcije kao starije bebe

5. Liječi simptome, a ne broj

Mnogi roditelji vjeruju da što je viša temperatura - to je bolesnije dijete, ali to nije uvijek slučaj. Beba s temperaturom od 39.5 stupnjeva može se činiti potpuno normalna i zadovoljno se igrati dok beba s temperaturom od niti 38 može biti jako umorna i  nervozna.

Ako je dijete živahno, ni temperaturu od 39 ne treba snižavati

Znači li to da beba s temperaturom koja se čini potpuno normalna ne treba lijek za snižavanje temperature? Točno. Tako barem tvrdi pedijatrica i članica Američkog udruženja pedijatara, Janice Sullivan koja poručuje roditeljima da liječe nelagodu, radije nego temperaturu

Jednostavno obrati pažnju na bebino ponašanje i simptome te pitaj liječnika za savjet ovisno o tim znakovima. "Puno je važnije promatrati simptome. Primjerice, umor i tromost su puno bolji pokazatelji bolesti nego temperatura", ističe pedijatrica. 

Da visoka temperatura sama po sebi ništa ne znači i zapravo je znak nekog zbivanja, odnosno bolesti, objasnio je i pedijatar dr. Milivoj Jovančević: "Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile cijeli niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi – da iznad određene temperature treba dati lijekove za snižavanje – danas više ne stoje. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature je opće stanje djeteta. To znači da ako dijete ima npr. temperaturu 37,3  i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lijek za snižavanje, dok djetetu koje ima 39 stupnjeva i jurca po kući, lijek nije potreban."

beba temperatura | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

6. Temperatura je zdrava reakcija

Bez obzira što si možda čula, temperatura neće štetiti djetetovom mozgu. "Sama po sebi, temperatura ne uzrokuje nikakvu štetu", objašnjava pedijatar Gaines. Čak i febrilne konvulzije koje neka djeca imaju gotovo su uvijek bezopasne, a lijekovi za snižavanje temperature mogu sniziti temperaturu, ali neće spriječiti febrilne konvulzije. 

Kada uspavljuješ vruću bebu u naručju i primi te tjeskoba, pokušaj se sjetiti da je temperatura zapravo znak da bebin imunološki sustav funkcionira pravilno. Naravno, važno je nazvati liječnika, ali većina beba s temperaturom oporavi se bez većih problema. 

7. Razborito koristi lijekove 

Lijekovi poput Ibuprofena (za bebe koje imaju najmanje šest mjeseci) i Paracetamola privremeno snižavaju temperaturu i mogu pomoći olakšati nelagodu. No, prije nego li upotrijebiš lijek, pokušaj sniziti bebinu temperaturu sa spužvicom i vodom. Napuni kadicu s toplom vodom do 30 stupnjeva i koristi spužvicu kako bi prebrisala bebinu kožu, posebno čelo i pazuhe. Još jedan od načina koji može pomoći bebi je da ostane hidratizirana, stoga joj ponudi dovoljno majčinog ili adaptiranog mlijeka. 

Pedijatar Jovančević objasnio je postupak skidanja temperature, a prvi korak je razodijevanje djeteta. "Malu djecu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dijete klonulo i umorno, možete mu dati lijek – Paracetamol ili Ibuprofen, ali se treba strogo pridržavati propisanih doza. Zatim djetetu treba ponuditi tekućinu i to prohladnu, sobne temperature da se dijete hladi i iznutra."

mama, dijete, temperatura Možda te zanima... Najčešće greške koje roditelji rade kad dijete ima temperaturu Vrtić

Nakon uzimanja lijeka, treba pričekati 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, dijete treba staviti u kadu. Voda mora biti za stupanju ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature. Pedijatar napominje kako je vrlo je važno pričekati sa stavljanjem u kadu jer taj period nakon uzimanja lijeka služi kako bi taj lijek zakočio centar za drhtanje.

Naravno, ono najvažnije je ne dati lijek bebi mlađoj od tri mjeseca bez odobrenja liječnika te se pridržavati sljedećih sigurnosnih smjernica: 

  • Ako je dijete mlađe od dvije godine - provjeri pravu dozu s liječnikom
  • Ako je beba stara između tri i šest mjeseci - može primiti Paracetamol, ali ne i Ibuprofen
  • Doza lijeka određena je kilažom bebe, a ne njezinom dobi
  • Ako beba spava mirno, nema potrebe buditi je zbog davanja lijeka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.