Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 06. rujna 2019.

Vrtićke bolesti: S temperaturom dijete mora ostati kod kuće

bolesno dijete
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete s temperaturom ne smije ići u vrtić, već treba biti na kućnoj njezi, a roditelj eventualno na bolovanju. Kada dijete ozdravi, treba potvrdu pedijatra da je zdravo i da može u vrtić

Gotovo svoj djeci će nakon polaska u vrtić procuriti nosići, a poneka počnu i kašljati. I to onda traje cijelu sezonu. Moguće su i temperature, koje prate respiratorne bolesti. Što je dijete mlađe, simptomi će biti češći i ozbiljniji. A zabrinuti roditelji odmah kreću u pedijatrijske ambulante, u kojima su tada velike gužve, te se već i malo prehlađena djeca lako još više  razbole. Dakle, ne treba odmah juriti u pedijatrijske ordinacije.

bolesno dijete Možda te zanima... Najčešće bolesti u vrtiću: Što očekivati i kako pomoći djetetu? Vrtić

Prvo treba pomoći djetetu, snižavati temperaturu, davati mu dovoljno tekućine - čajeve, vodu - i pratiti ga. Na jelu nemojte inzistirati. Kada je dijete bolesno, normalno je da nema apetita, ali tekućinu mora uzimati da ne bi dehidriralo. Kod virusnih bolesti dijete će imati temperaturu par dana, a zatim će ozdraviti samo, uz adekvatnu potpornu simptomatsku terapiju.

Dječje bolesti: Lijekovi za snižavanje temperature

Osip i povraćanje razlozi za odlazak pedijatru

S druge strane, dijete s temperaturom ne smije ići u vrtić. Dijete treba biti na kućnoj njezi, a roditelj eventualno na bolovanju. Kada ozdravi, treba potvrdu da je zdravo i da može u vrtić. Poželjno je da zdravo dijete ponovo ne vodite pedijatru. Moguće je da se na prvom pregledu ustanovi koliko će dana dijete bolovati te da se izda preliminarna potvrda koja se u slučaju da se nešto zakomplicira može promijeniti.

beba temperatura Možda te zanima... Kako skidati temperaturu i kada otići liječniku? Beba

Ipak, ako bolest traje duže, a dijete postaje klonulo, malaksalo, nezadovoljno, temperature su jako visoke, jave se još neki simptomi, npr. osip ili povraćanje, svakako treba otići pedijatru.

Kako se riješiti kašlja?

Antibiotici: kada su stvarno potrebni?

Za vrtićku je djecu specifično da se velik broj virusnih respiratornih infekcija komplicira bakterijskim i da moraju uzimati antibiotike. Djeca koja nisu u vrtićima uglavnom prođu bez komplikacija i bez antibiotika. Antibiotici su lijekovi kojima liječimo isključivo bakterijske infekcije. Idealno bi bilo da ih se daje samo onda kada se zna da se radi o bakteriji i po mogućnosti ciljano za bakteriju koju želimo izliječiti. To je ponekad nemoguće, jer se kod vrtićke djece često radi o miješanoj flori gornjih respiratornih putova (najčešće bakterije su Streptokok pneumonije, Hemofilus influence i Moraxella catharalis). Također se vrtićka djeca često razbolijevaju i pred vikend kada je nemoguće učiniti sve pretrage.  Antibiotike prepisuje isključivo liječnik, ne smiju se davati samoinicijativno. 

Možda te zanima... Djeca i antibiotici: Što svaki roditelj mora znati Vrtić

Antibiotici s druge strane imaju i svojih negativnih strana. Osim sistemskog djelovanja (metaboliziraju se kroz jetru), narušavanja crijevne flore, gljivičnih infekcija,  inhibicije vlastitog imuniteta, dolazi i do razvoja rezistencije, to jest otpornosti bakterija na njih. Ako već dijete mora uzimati antibiotik, dobro bi bilo da mu uz njega date i neki probiotski pripravak.

temperatura bolesno dijete djevojčica Možda te zanima... Hitno pedijatru kad dijete ima temperaturu duže od tri dana Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.