Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 24. prosinca 2018.

Savjet pedijatra: Kako sniziti temperaturu kod djeteta?

bolesno dijete, temperatura
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević objašnjava što je 'temperaturofobija' te otkriva da sama po sebi povišena temperatura ne treba biti razlog za uzimanje lijekova, a snižavati je treba tek ako je dijete umorno i klonulo

 Povišena temperatura kod djeteta uznemiruje svakog roditelja, dok neke pogađa i izniman strah, takozvana 'temperaturofobija'. "Povišena temperatura znak je nekog zbivanja, bolesti, dok sama po sebi ne mora ništa značiti. Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile cijeli niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi – da iznad određene temperature treba dati lijekove za snižavanje – danas više ne stoje. Prema suvremenim stajalištima, isključivo mjerilo za snižavanje temperature  je opće stanje djeteta. To znači da ako dijete ima npr. temperaturu 37,3  i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lijek za snižavanje, dok djetetu koje ima 39 stupnjeva i jurca po kući, lijek nije potreban", kaže pedijatar prof. Milivoj Jovančević te objašnjava postupak snižavanja temperature.

beba temperatura Možda te zanima... Kako skidati temperaturu i kada otići liječniku? Beba

Najprije je potrebno razodjenuti dijete. Malu djecu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dijete klonulo i umorno, možete mu dati lijek - Paracetamol ili Ibuprofen, ali se strogo pridržavati propisanih doza. Zatim mu ponuditi tekućinu, prohladnu, sobne temperature da se dijete hladi i iznutra. Zatim pričekajte 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, možete ga staviti u kadu. Voda mora biti za stupanj ili dva niža od izmjerene tjelesne temperature. Dijete se ne smije staviti u kadu odmah nakon davanja lijeka jer može doći do drhtanja koje će dodatno povećati njegovu  temperaturu.

Prema riječima prof. Jovančevića, sama povišena temperatura nije opasna, a febrilne konvulzije vrlo su rijetke. Naime, povišena temperatura nije jedini uzrok za njihovu pojavu i strah od njih nije razlog za pretjerivanje s lijekovima.

temperatura bolesno dijete djevojčica Možda te zanima... Hitno pedijatru kad dijete ima temperaturu duže od tri dana Beba

"Temperatura 39 i više s tresavicom može biti znak ozbiljnijih infekcija, posebno ako dijete povraća ili ima osip. Kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci potrebno je javiti se liječniku unutar 24 sata, a kod starije djece može se pričekati dva, tri dana jer je moguće da povišena temperatura spontano nestane", kaže prof. Jovančević.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.