Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 23. prosinca 2017.

Svi u kući trebaju imati sirup za kašalj i skidanje temperature

bolesno dijete bolest sirup
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najčešći simptomi prehlade su umor, začepljen nos, blaža temperatura ili peckanje u grlu. Ako temperatura traje i ništa se ne snižava ili temperatura koja ne reagira na sirupe, pojava osipa, tresavice i opće loše stanje svakako su znak da treba posjetiti pedijatra

Već boravkom u kolektivima (vrtić, škola) značajno se povećava mogućnost razbolijevanja od prehlada, viroza, ali i brojnih zaraznih bolesti. Takve bolesti su mahom respiratorne, najčešće virusne infekcije.

Zbog viroza ne morate pedijatru

"Počinju sa karakterističnim simptomima curenja nosa i kašljanja, a moguća je i temperatura. Za virusne bolesti se dijete liječi isključivo simptomatskom terapijom, sirupima za skidanje temperature, kapima za nos i sirupima za kašalj te dobrom hidracijom djeteta (tekućine, čajevi, voda), što bi svaki roditelj trebao imati kod kuće, te najčešće prođu za 3-5 dana", pojašnjava pedijatrica dr. Giovana Armano.

Povišena temperatura - kada i kako je snižavati?

Pedijatar na pregledu, dodaje dr. Armano, ne vidi ništa osobito u kliničkoj slici i ne prepisuje antibiotik pa bi bilo dobro da par dana dijete ne ide u vrtić, da miruje, liječi se kod kuće, a tek u slučaju komplikacije tj. pogoršanja općeg stanja  ode na pregled pedijatru. Lakše bolesno dijete, nastavlja, čekajući na pregled u pedijatrijskim ordinacijama može dobiti puno težu i ozbiljniju bolest! Najčešći simptomi prehlade su umor, začepljen nos, blaža temperatura ili peckanje u grlu.

Možda te zanima... Najčešće zimske bolesti: Kada dijete voditi liječniku? Vrtić

Pazite na pojavu osipa i tresavice

Dakle, govori dr. Armano, ukoliko se radi o simptomima prehlade tada ne treba ići pedijatru. Čak i par dana temperature koju roditelji mogu uredno skidati sa sirupima za temperaturu ne trebaju do pedijatra. Ako su simptomi izraziti te temperatura koja traje i ništa se ne snižava i nakon par dana ili temperatura koja ne reagira na sirupe, pojava osipa, tresavice i opće loše stanje svakako su znak da treba posjetiti pedijatra.

 

djevojčica osip bolesno dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

 

Razlika između viroza i bakterijskih infekcija kod djece

Veliki broj virusnih infekcija kod djece koja pohađaju vrtić i školu prerasta u bakterijske koje su ozbiljnije, sa puno izraženijim simptomima (viša temperatura, iscjedak iz nosa gnojni žuto- zeleni, kašalj koji  je puno intenzivniji i može doći i do težeg disanja i hroptanja).  Bakterijske bolesti traju duže i ne prolaze bez antibiotika.

Možda te zanima... Kako liječiti vodene kozice i zaštititi odrasle koji ih nisu preboljeli? Vrtić

Šarlah je jedna od čestih zaraznih bolesti

"Jedna od čestih dječjih zaraznih bolesti je šarlah i uzrokuje ga  bakterija beta hemolitički Streptokok. Manifestira se upaljenim grlom, tipičnim osipom i visokom temperaturom,a  liječi se antibiotikom. Prije svake primjene antibiotika dobro bi bilo napraviti bris ždrijela (makar i brzi) jer i neke virusne bolesti mogu imati sličan tijek, te u tom slučaju nije nužno da dijete pije antibiotik", pojašnjava dr. Armano. Ono što je važno kod svake bolesti, osim sredstava za snižavanje temperature, je dati dovoljno tekućine jer dehidriranom se djetetu teže skida temperatura.

beba temperatura Možda te zanima... Kako skidati temperaturu i kada otići liječniku? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.