Beba Zdravlje i njega bebe 06. siječnja 2023.

Oprez: Visoka temperatura nije znak nicanja zubića

Foto: Shutterstock Prvi znakovi nicanja zubića
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Normalno je da su djeca razdražljiva i spavaju lošije, no visoka temperatura i proljev znak su da biste trebali otići pedijatru

Vaša prekrasna petomjesečna beba, koja je bila mali anđeo od rođenja, odjednom se pretvorila u mrzovoljnu, ćudljivu, nervoznu bebu koja 'trpa sve oko sebe u usta i slini'. Vrlo je vjerojatno da su bebi počeli nicati zubi. Roditelji su dosad povezivali zubiće s povišenom temperaturom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics otkrila je da su bebe zbog izbijanja zubića najčešće samo razdražljivije, više sline i trljaju nadražene desne. I dok se kod neke djece primijetilo blago povišenje tjelesne temperature, zubi obično ne uzrokuju visoku temperaturu iznad 38 stupnjeva Celzijusa ili bilo koje druge znakove bolesti, zaključak je istraživača.

Možda te zanima... Mamin trik za umirivanje bebe kojoj rastu zubići postao hit Beba

Temperatura se često krivo pripisuje zubima

Roditelji su često zbunjeni je li temperatura povezana sa zubima. Temperatura nije loš znak, ona je odgovor tijela na infekcije do kojih često dolazi u dobi kad i izbijaju zubi. Mogu biti i povezane s njima je bebe guraju prljave predmete i rukice u usta i moguće je da tako dolazi do upale. Time i povećavaju mogućnost unosa bakterija, pa pazite da krivo ne pripišete temperaturu zubima i previdite neko ozbiljno stanje. Drugi simptome koje često krivo pripišemo zubima su rane ili mjehurići oko ustiju, gubitak apetita i proljev koji ne prolazi. To su znakovi zbog kojih je dobro posjetiti pedijatra.

beba zubi Možda te zanima... Kojim redom izbijaju mliječni zubi? Beba

beba zubi  | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kad niču zubići roditelji obično primijete da se s djetetom nešto događa, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je i  plačljivo. "Dijete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko tjedana, pojačano slini i ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke ili gumene predmete. Dok ne nikne zubić, na njegovom je mjestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može trajati i do nekoliko tjedana", kaže stomatologinja Ivana Cekić.

Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića?

Prvi zubić između 5. i 7. mjeseca

Babe najčešće dobiva prve zube između petog i sedmog mjeseca, ali se vrijeme nicanja prvog zuba može protegnuti i do prve godine. "Iako su varijacije vrlo česte, obično kao prvi zubi izbijaju donje dvije jedinice, odnosno prednji sjekutići. Slijede ih gornje jedinice, pa gornje dvije dvojke, zatim donje dvojke. Mjesto trojki obično još neko vrijeme ostaje prazno, a rastu četvorke – gornje pa donje", objašnjava stomatologinja Ivana Cekić nastavljajući da se nakon toga popunjavaju rupe, odnosno izbijaju najprije gornje, a zatim i donje trojke. Kao posljednji mliječni zubi, pojavljuju se donje petice i na kraju i gornje.

zubići Možda te zanima... Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića? Beba

Kako im pomoći?

Malo je toga što stvarno pomaže kod izbijanja zubića. Postoje preparati u obliku gela koji se premažu preko samog mjesta na kojem će niknuti zubić. Stomatologinja Ivana Cekić kaže kako je njihov učinak kratkotrajan jer je u ustima prisutna slina i sve što se stavi, slina će zapravo otplaviti. Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizla, uz prethodno hlađenje u hladnjaku. Masaža ubrzava proces. Probajte i bebi masirati natečene desni, ali obavezno prije dobro operite ruke.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.