Beba Zdravlje i njega bebe 21. studenoga 2018.

Je li stavljanje djetetove dude u usta korisno ili štetno?

Foto: Guliver ; duda varalica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bilo da si jedna od onih mama koje ližu dudu svog djeteta nakon što padne na pod ili je nikad tako ne čistiš, novo zanimljivo istraživanje može izazvati različite reakcije

Novo istraživanje predstavljeno na godišnjem znanstvenom skupu Američkog institutu za alergije, astmu i imunologiju (ACAAI) ukazuje na povezanost između roditeljskog lizanja dude varalice i manjeg broja alergija među djecom. Za ovo istraživanje, istraživači su pratili 128 novih mama godinu i pol nakon poroda, nakon čega su redovito provjeravane kako su čistile dudu varalicu od djeteta. Neka djeca u istraživanju već su imala visok rizik za razvoj alergija zbog obiteljske anamneze, oko 18 posto mama je imalo astmu, a 8 posto ekcem.

Možda te zanima... Koje alergije djeca prerastu, a koje su opasne za zdravlje? Vrtić

Djeca mama koje su lizale dudu imala su manju razinu IgE - antitijela koja su povezana s alergijama u tijelu. Iako postoje neke iznimke, povećana razina IgE obično ukazuje na veći rizik od alergija i astme. Od mama koje su bile uključene u istraživanje; 74 posto njih je dude pralo rukama, 41 posto žena je sterilizirano dude, a 12 posto mama ih je čistilo u svojim ustima. Iako ovo istraživanje pokazuje zanimljivo rezultate, stručnjaci upozoravaju roditelje da ipak budu oprezni.

dijete, grize nokti Možda te zanima... Koristi od grickanja noktiju i igranja u blatu u djetinjstvu Vrtić

"Ovo nije istraživanje koje proučava uzrok. Mi ne možemo reći da ovo djeca kasnije neće razviti alergije. Saznali smo samo razinu IgE do 18 mjeseca", objasnila je voditeljica istraživanja Eliane Abou-Jaoude. Istraživački tim planira pratiti obitelji kako bi vidjeli hoće li nekome u budućnosti biti dijagnosticirane alergije.

"Mi ne govorimo roditeljima da čiste dude varalice svoje djece tako da ih ližu. Roditelji mogu prenijeti svoje loše bakterije na dijete i tako ih izložiti drugim infekcijama", dalje upozorava  Eliane Abou-Jaoude za The Bump.

mama, dijete, poljubac Možda te zanima... Ljubite li dijete u usta? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.