Beba Zdravlje i njega bebe 14. svibnja 2022.

Duda varalica - razlozi za i protiv

Foto: Guliver ; duda varalica
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Je li dobro ili loše djetetu davati dudu varalicu? Donosimo nekoliko prednosti, ali i mana ovog predmeta za koji mnogi roditelji nisu sigurni je li uopće potreban njihovom djetetu, dok neki ne bi mogli živjeti bez njega

Tvoja beba plače. I izgleda jako nesretno. Njezina usta su otvorena, oče su zatvorene, šake su stisnute. Pokušala si sve kako bi je smirila - dojenje, bočica, šetnja u kolicima, nježno ljuljanje i pjevanje. A u dlanu držiš ono za što se na kraju nadaš da će pomoći - dudu varalicu. Ali prije nego što joj staviš dudu u usta, razmisli na koje sve načine može utjecati na zdravlje tvog djeteta.

Dobre strane

Umirivanje bebe - Količina vremena koje dijete provede plačući povećava se od rođenja do oko šestog tjedna, kada dijete prosječno plače oko tri sata. "To je puno plača i stresa i zato je duda jako popularna", objašnjava Cynthia R. Howard, profesorica pedijatrije na Sveučilištu Rochester u New Yorku. Prema istraživanju koje je objavila u časopisu Pediatrics, otprilike 75 posto beba dobilo je i koristi dude.

beba duda Možda te zanima... Je li svakoj bebi potrebna duda? Beba

Dobrobit za zdravlje - Jedina medicinska dokazana dobrobit je dokazana kod prijevremeno rođenih beba. Bebe koje koriste dudu brže dobivaju na težini, prema studiji koja je objavljena 1992. godine u švedskom časopisu Acta Pediatrica. Druga istraživanja su pokazala da ako prerano rođene bebe nedugo nakon rođena koriste dude razvijaju sposobnost sisanja i imaju manje zdravstvenih komplikacija. "Sisanje potiče funkciju oralnih mišića i njihov razvoj", kaže Nina L. Shapiro, docentica pedijatarske otorinolaringologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu.

Smanjivanje rizika od smrti u kolijevci (SIDS) - Dude su povezane sa smanjenjem rizika od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS), pokazuju četiri nedavna istraživanja. No, budući da nije dokazana veza između uzroka i posljedice, znanstvenici nisu sigurni kako ili sprječava li duda SIDS. U međuvremenu, SIDS organizacija na Floridi preporučuje njihovu upotrebu.

bočica bočice Možda te zanima... Na što paziti kod izbora bočica i duda? Beba

Loše strane

Veći rizik za infekcije uha - Za dude se otkrilo da su odgovorne za 25% infekcija uha kod djece mlađe od tri godine, prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu "Pediatrics" 1995. godine. Međutim, kada se djetetu ograniči upotreba dude prije spavanja, rizik se vraća u normalu, pokazuje istraživanje iz 2000. godine (također objavljeno u časopisu "Pediatrics"). Gdje je poveznica? Korištenje dude povećava nakupljanje tekućine u ušima, što može dovesti do infekcije, objašnjava docentica Shapiro za FitPregnancy.

Duda, kolica, krevetić... Kad odbaciti najčešće dječje navike?

Rano odvajanje od dojke - Kada je bebi duda ponuđena cijelo vrijeme, to je može odvući od njezine stvarne potrebe - hrane. Doista, nekoliko istraživanja je povezalo upotrebu dude s ranim prestankom dojenja. Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American Medical Association" pokazalo je dudu ne možemo kriviti za rano odvikavanje. Znanstvenici su zaključili da je želja za dudom znak da postoje neke poteškoće s dojenjem ili je smanjenja motivacija. Dok se još otkriva kakva je točno veza između korištenja dude i dojenja, najbolje je pričekati s korištenjem. "Ako želite ponuditi dudu, pričekajte do šestog tjedna, kada se dojenje ustabili", objašnjava Howard. 

Problemi s zubima - Djeca koja bilo što sišu palac, dudu, prst više od dvije godine imaju veći rizik od krivog razvoja prednjih zuba, pokazalo je istraživanje objavljeno prošle godine u u časopisu "Journal of the American Dental Association". U nekim slučajevima ti problemi nestaju kada počinju rasti trajni zubi.

djeca sisanje palac Možda te zanima... 4 savjeta kako odviknuti dijete od sisanja palca Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.