Beba Razvoj u 1. godini 01. svibnja 2018.

Znanost: Novorođene bebe uče bolje kad im tepamo

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje potvrdilo je koliko je stalna komunikacija s bebom važna, ali i kako tepanje i ton glasa igraju veliku ulogu u razvoju djeteta

Iako često čitamo kako tepanje nije toliko poželjno ili se možda ponekad i osjećamo smiješno kada tepamo, znanstvenici su sada dokazali kako je tepanje novorođenoj bebi jedna od boljih stvari koju možete učiniti za njezin razvoj. Već je od prije poznato da stalna komunikacija s bebom može ojačati njezine vještine govora kasnije, a stručnjaci se jednoglasno slažu kako komunikacija temelj djetetova psihološkog razvoja. 

mama beba Možda te zanima... Komunicirajte s bebom, to je temelj psihološkog razvoja Beba

"Kada se dijete rodi, i kad još ne razumije što mu govorite, tada se komunicira na razini emocija; dodiri, intonacija glasa, tepanje, razmjena tih signala je komunikacija koja predstavlja temelj njegovog emocionalnog, psihološkog razvoja", objašnjava prof.dr.sc. Milivoj Jovančević.

Vježbe za poticanje govora kod beba od 0 do 12 mjeseci

Sada je novo istraživanje dokazalo kako tepanje i ton glasa igraju veliku ulogu u razvoju djeteta. Naime, znanstvenici vjeruju da, kada roditelji tepaju bebi, oni promijene i svoj ton glasa, koji pomaže novorođenim bebama prepoznati ljude, mjesta i stvari. "Boja glasa je jedinstvena kvaliteta vašeg glasa koja je različita od visine i jačine glasa, a kad govorimo bebama, ta boja glasa je topla, blaga, prozračna, ali prodorna", govori neuroznanstvenica Elise Piazza, autorica istraživanja. 

tata beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Mimika i ton glasa važniji su od riječi koji govorimo djetetu

Za istraživanje, znanstvenici sa Sveučilišta Princeton, snimali su mame koje su se igrale i čitale svojim bebama, ali i komunicirale sa odraslim stručnjakom koji je bio s njima. Ono što su otkrili je da se majčina boja glasa prirodno i vjerojatno nesvjesno mijenjala kad su razgovarale sa svojom bebom, dok se boja glasa istog trenutka promijenila dok su razgovarale s odraslom osobom.  

"Nadamo se da će ovo istraživanje uvjeriti roditelje kojima je neugodno oko njihovog tepanja", objašnjava neuroznanstvenica i dodaje da, koliko god čudno ili smiješno zvučali - razmišljajte o tepanju kao o alatu pomoću kojeg vaša beba uči

Možda te zanima... 10 savjeta za bolju komunikaciju s bebom Beba

Fascinantno je kako naš glas ima toliko važan i dugotrajan učinak na razvoj beba."Možda mislite da je smiješno govoriti besmislice ili veselo brbljati i gugutati svojoj bebi, ali zapravo, učite ih toliko puno", zaključila je autorica istraživanja. I zato, mame i tate, nastavite sa smiješnim glasovima. Ne samo da nasmijavate svoju bebu, već uvelike pomažete njezinom razvoju!

Možda te zanima... Jezik beba: Prepoznaj znakove kojima komuniciraju Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.