Beba Razvoj u 1. godini 07. listopada 2017.

10 savjeta za bolju komunikaciju s bebom

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Gledajte pažljivo svoje dijete, pratite što vam govori svojim tijelom i izrazima lica. Oni tako izražavaju ono što ne mogu izraziti riječima

1. Uvijek odgovorite na govor tijela

Uvijek odgovorite na govor tijela svog djeteta, pa čak i kad niste sigurni što vam pokušava reći. Ako je neki vaš pokret rezultirao time da se dijete smirilo i opustilo, to je znak da ste postupili ispravno. Ako nije, probajte nešto drugo.

2. Pokažite joj fotografiju

Vaši pokreti, dok bebi pokazujete različite fotografije iz knjige kad čitate priču, održavaju njenu pažnju i zanimanje za ono što činite, olakšavajući joj da shvati kako i pokreti tijela u komunikaciji imaju svrhu.

3. Otpjevate pjesmicu

Pjesmice koje uključuju neku radnju, poput one "Taši, taši, tanana", za dijete znače veoma živopisno iskustvo. Ono na taj način doživljava pozitivno iskustvo koje ga ispunjava radošću, podiže njegovu svijest i "tjera" ga da i samo pokuša pljeskati ručicama.

beba - neobičan izraz lica Možda te zanima... Što znače bebini izrazi lica? Beba

4. Jasno iskažite svoj stav

Na primjer, ako vaša beba odbija jesti ili bijesno baca igračke, jasno joj dajte do znanja da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Naravno, što je dijete manje, to će i vaš stav biti blaži. Za sasvim malo dijete, dovoljno je povišenim tonom izgovoriti "No, no!" I to svaki put kada se neprimjereno ponašanje ponovi.

5. Neka vaše lice bude nasmijano

Svaki put kada se obraćate djetetu, potrudite se da vaše lice bude nasmijano. Bolje rečeno, svaki put kada se obraćate djetetu, neka izraz vašeg lica bude usklađen sa sadržajem riječi koje izgovarate. Na taj način, iako ne razumije značenje riječi, beba će ipak razumjeti što želite joj "priopćite". Izbjegavajte "neutralne" izraze lica, jer oni bebi ništa ne govore.

Beba mama Možda te zanima... 27 sitnica koje će ti pomoći da se još više povežeš s bebom Beba

6. Mazite bebu što češće

Psihološka bliskost jedan je od osnovnih načina da svojoj bebi pokažete koliko je volite. Bez ijedne izgovorene riječi, vaša će beba točno znati što znače milovanje, poljupci, zagrljaji i ostali "trikovi" kojima se mame služe da iskažu nemjerljivu ljubav svojim malim, nježnim, najdražim bićima.

beba mama Možda te zanima... Što dijete najviše treba od roditelja? Beba

7. Igrajte se skrivača

Dlanovima sakrijte lice pred djetetom, a onda ih iznenada otvoriti, pokazujući djetetu svoj nasmijani lik. Znate već, to je ona stara dobra "ku-kuc" igra kada se bebe obično "umiru" od smijeha.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

8. Svojim riječima opišite bebine osjećaje

Ako se trudi dohvatiti nešto što se nalazi izvan njegova dohvata, pa ne uspijeva i razočarano plače, pokažite joj da razumijete što osjeća i zbog čega plače. Obratite se bebi riječima: "Ljubav mamina, ne možeš dohvatiti medu? Ništa zato, mama je tu da riješi problem! ". Beba će prestati plakati, sretna i zadovoljna što ste razumjeli i riješili njezin "problem".

beba Možda te zanima... Sedam načina zbližavanja s bebom Beba

9. Razvijajte bebinu strpljivost

Neverbalna (pa i verbalna) komunikacija zahtijeva od vašeg djeteta strpljivost dok, kao "slušatelj", pokušava "prevesti" što mu želite poručiti. Ali, strpljenje je kvaliteta koju bebe obično "izbjegavaju", pa je potrebno pribjeći nekim trikovima kako smiriti dijete i naučiti ga strpljivosti kako bi sačekala da odgovorite na neki njezin zahtjev.

10. Dovedite joj raznovrsnu "publiku"

Vaše dijete treba osjeti kako djeluje i na druge ljude, a ne samo na vas. Koristit će mu neverbalna komunikacija s ostalim članovima obitelji, s ujakom, tetkom, bakom ili djedom. Zatražite od djeteta da ujaku pokaže svoju novu igračku, da se nasmiješi djedu ili da "pošalje poljubac" baki.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.