Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 17. kolovoza 2016.

Mamin glas smiruje isto kao i zagrljaj

dijete, mobitel, telefon
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U stresnim situacijama glas majke preko telefona ima isti pozitivan učinak kao fizička nježnost, pokazalo je istraživanje

Kad prigusti, tu je mama - dobro je poznato djeci svih uzrasta. A što ako najdraže biće nije tu? Novo istraživanje je pokazalo da mamin glas preko telefona može smiriti ustreptalu dječju dušu isto kao zagrljaj. Kod kćeri se, kada čuju dobro poznati glas, stvara isti hormon kao i kada ih majka dodirne ili nježno zagrli, prenosi "Guardian".

Američki znanstvenici su namjerno podigli razinu stresa kod 61 djevojčice u dobi od sedam do dvanaest godina tako što su im zadali da pred nepoznatim ljudima održe govor bez pripreme ili riješe neki matematički problem. To je djevojčicama ubrzalo rad srca i podiglo razinu kortizola, hormon stresa. Potom su podijeljene u tri grupe. Prva je našla utjehu u fizičkom kontaktu s majkom, djevojčice iz druge skupine razgovarale su s mamama telefonom, a one iz treće su gledale film s neutralnim sadržajem.

Jednostavan način kako majke mogu pomoći djeci da budu pametnija

Analize urina i sline  pokazale su da je razina oksitocina, porastao kod prve dvije skupine, dok kod treće nije. Kako se povećavao razinu oksitocina, tako se razina kortizola (stres) smanjivao. "Djeca koja su imala kontakt s majkama doživjela su istu hormonalnu reakciju bez obzira na to je li on bio fizički ili telefonski", rekla je Leslie Seltzer sa Sveučilišta Wisconsin-Madison koja je predvodila istraživanje. Ranije se vjerovalo da oslobađanje oksitocina u kontekstu socijalnog vezivanja zahtjeva fizički kontakt, ali se ovim pokazalo da i glas ima isti učinak i da on nije trenutan. Kod djevojčica se održao nisku razinu kortizola i kada su se poslije stresnog zadatka vratile kući.

Znate li koji je najveći problem većine roditelja?

Istraživanje je rađeno na djevojčicama zbog toga što "nježniji spol" više reagira oksitocinom. Kod žena ovaj hormon ima važnu ulogu tijekom pripreme za porod, samog poroda i dojenja. Stručnjaci vjeruju da postoji evolucijski razlog za to. Ugroženi muškarac može birati da li će se suprotstaviti ili pobjeći, dok žena nema takav izbor ako je trudna ili angažirana oko potomstva. Zato ona ublažava stres tako što "smiruje situaciju".

Leslie Seltzer iz Laboratorija za dječje emocije nastavlja ispitivati da li i drugi oblici komunikacije, primjerice SMS, utječu na oksitocin. Mamama je sada lakše kada znaju da i telefonom mogu umire potomke, ali bi možda voljele da netko njima izmjeri hormon stresa u trenutku kad s druge strane žice čuju zabrinuto dijete. Zadovoljne su iz svojih razloga i telefonske tvrtke, a što se tiče samog istraživanja, ono je potvrdilo da nove tehnologije i te kako mogu biti korisne u socijalnim kontaktima i da nisu krivci za otuđenje kako su neke ranije studije sugerirale.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.