Beba Razvoj u 1. godini 06. ožujka 2018.

Koji zvukovi umiruju novorođenče?

beba, novorođenče, tata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bebin mozak počinje registrirati ljude i događaje već prvih dana po rođenju. Kako dijete raste, tako se razvija i njegov mozak, pa ono sve više registrira i pamti. Evo kako se razvija bebino pamćenje u prva dva tjedna

Već od prvog dana svog života beba može prepoznati mamin glas, miris, a dan-dva kasnije i mamino lice. Međutim, ako je majka, na primjer, prinuđena ostaviti bebu staru nekoliko tjedana, dijete će je zaboraviti poslije svega nekoliko dana. Kako razvoj bebinog pamćenja napreduje, tako raste njena sposobnost da pamti sve više osoba i događaja, a u dobi od oko dvije godine djetetovo pamćenje postaje trajno. Evo kako teče razvoj u prva dva tjedna:

Odrasli u mislima neprestano kombiniraju prošlost, sadašnjost i budućnost. Kada je riječ o tek rođenoj bebi, stvari su mnogo jednostavnije: za nju postoji samo sadašnjost, odnosno ona misli ono što čuje, osjeća, miriše, vidi - upravo sada, ovog trenutka. Mnogi stručnjaci tvrde da se novorođenče može uspješno umiriti zvukovima sličnim onima koje je slušalo dok je bilo u maternici, ali postoje i oni koji tvrde da se beba uopće ne sjeća vremena dok je boravila u maminom trbuhu.

U prilog tome, oni navode da se bebe umire i kada čuju ugodnu glazbu, zvuk automobilskog motora ili usisavača, kao i uz otkucaje maminog srca, jer vole ritmične zvukove. Novorođenčad se ne može sjetiti što se zbivalo prije samo nekoliko sati, osim ako se ponovno ne nađu na potpunom istom mjestu. Prema tome, bebe bi se prisjetile svog boravka u maternici samo ako bi se tamo ponovno našle. Ipak, zvuk otkucaja srca može im biti poznat.

Možda te zanima... stvaru Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.