Beba Razvoj u 1. godini 25. kolovoza 2022.

Zašto prva noć kod kuće s bebom može biti najteža?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li upoznata sa 'sindromom druge noći'? Saznaj kako se nositi s razdobljem prilagodbe jednom kad dođete kući s novorođenčetom iz bolnice

Jednom kad se beba rodi, vjerojatno će ti se prva 24 sata kod kuće činiti poprilično jasna. Nakon što upozna svoju mamu i napravi prve pokušaje dojenja, tvoja beba će najvjerojatnije sljedeće sate provesti u spavanju, poznatijem kao 'san za oporavak' - potreban i mami i bebi. Oboje ste prošli kroz veliku avanturu i zato - iskoristite te sate odmora koliko god možete. 

Međutim, druga noć s novorođenom bebom je već malo drugačija. Tvoja beba je bila u udobnoj i toploj maternici zadnjih mjeseci i najvjerojatnije će sada shvatiti kako stvari baš nisu iste te će protestirati - glasno.

'Sindrom druge noći'

Kolokvijalno nazvan 'sindrom druge noći' - vrijeme je kada beba prepoznaje koliko se njezin život promijenio. Idilični život u maternici zamijenjen je sa životom uz svjetlost, buku i sveukupno drugačije uvjete koje bebi dolaze kao šok. Jedina stvar koja tu promjenu može olakšati je roditeljska blizina. Beba će tražiti utjehu, olakšanje i ugodu, obično u obliku dojenja ili maženja. Ako te dočeka takav razvoj situacije, primijetit ćeš da će beba svaki put kad je stavite u krevetić početi plakati - što može biti iscrpljujuće i stresno. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Normalno je i proći će

Prva noć kod kuće s bebom možda može biti teška, ali bit će ti jednostavnije nositi se time ako uzmeš u obzir što beba sve proživljava. Odjednom su se sve stvari na koje je beba bila naviknuta promijenile, od ograničenja maternice, redovitog kucanja tvojeg srca, stalnog žuborenja vaše maternice - i dijete se osjeća nesigurno i uznemireno. Upravo zbog toga beba prestaje plakati kada je držiš u naručju ili kada dojiš jer joj time omogućuješ ono s čime je upoznata. Zapravo je čvrsto grljenje bebe u naručju najbliže onom osjećaju koji je beba imala u maternici. 

10 zastrašujućih prvih trenutaka s novorođenčetom

Bez panike

Pokušaj ne paničariti ako druge noći ni ne sklopiš oka i nemoj misliti da je konstantno dojenje na bilo koji način povezano sa slabom zalihom mlijeka. Što veći kontakt beba i ti imate na prsima - to će bolje signale tvoje tijelo primiti kako bi 'primilo' obilnu zalihu mlijeka. Zapamti, ovo je samo bebin način privikavanja na novi život izvan maternice i treba joj neko vrijeme dok se ne privikne. 

Kako se nositi sa svime

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako se beba smjesti u tvojem naručju ili na tvojim prsima, pusti je da se prigrli i da doji. Ako zaspi na prsima, nježno je makni s dojke (na način da joj staviš mali prst u kut usana) i pusti je da spava u tvojem naručju barem 20 minuta jer time omogućuješ bebi da čvrsto zaspi prije nego je premjestiš u krevetić. Jednom kada je beba u krevetiću - i ti uhvatiš malo odmora! Svakako se izmjenjuj s partnerom dok držiš bebu, njoj nije važno tko je drži dok god je u toplom naručju punom ljubavi. Fizički kontakt je itekako moćan, a klokan njega pomoći će bebi da se smiri i dati ti priliku da se povežete. 

Možda te zanima... Ovih 9 stvari bih stvarno voljela da sam znala kad sam došla iz rodilišta Beba

Možda ćeš imati sličnu situaciju, možda nećeš - ne smijemo zaboraviti kako je svaka beba drugačija, ali ako ćeš prolaziti kroz 'sindrom druge noći', sjeti se kako će i to proći, baš kao i svaki drugi roditeljski izazov, a tvoja beba bit će ti itekako zahvalna što si hrabro izdržala i olakšala joj te velike promjene i prilagodbe. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci