Beba Zdravlje i njega bebe 02. svibnja 2019.

Prvih 48 sati kod kuće s bebom: Znakovi da nešto nije u redu

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vi i vaša beba ste se tek upoznali i odjednom je u potpunosti vaša. Tih prvih nekoliko dana kod kuće mogu biti pomalo zastrašujuća. Kako ćete znati ako nešto nije u redu? Pročitajte savjete pedijatrice kada se zabrinuti, a kada slobodno odahnuti

Većina novorođenih beba je savršeno zdrava, a vaši majčinski instinkti brzo će se 'probuditi' stoga su velike šanse da ćete znati ako postoji ozbiljan problem. Naravno, uvijek možete nazvati liječnika ako ste imalo zabrinuti, ali definitivno morate nazvati ili posjetiti liječnika ako primijetite neke od ovih problema:

Temperatura

"Ne, ne trebate provjeravati bebinu temperaturu ako se sve čini u redu", govori pedijatrica Janelle Aby, ali dodaje kako biste trebali ako postoje drugi simptomi oko kojih ste zabrinuti ili ako se bebina koža čini jako topla ili jako hladna na dodir. Za novorođenče, temperaturom se smatra sve od 38 stupnjeva i više, a temperatura je preniska ako je ispod 36 stupnjeva, što je isto znak za brigu.

beba temperatura Možda te zanima... Bebina prva temperatura uvijek je stresna Beba

Beba ne želi jesti ili ne mokri

Novorođene bebe ne bi smjele odbijati hranu, posebno ako je prošlo dva do tri sata od posljednjeg hranjenja. "Također, provjerite bebine pelene. Ako se broj mokrih pelena smanji, moglo bi se raditi o dehidraciji", govori pedijatrica. 

Vodič kroz prehranu bebe: Koliko novorođenče treba jesti?

Žućkasta boja kože ili očiju

žutica novorođenče beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ako bebina koža ili oči postanu jako žute, radi se o žuticiŽutica se javlja kada se u bebinu krvotoku nalazi povišena razina bilirubina, žutog pigmenta. "Iz organizma se izlučuje kroz jetru, odnosno putem žući, a kod novorođenih beba, jetra ponekad ne funkcionira od početka pa je posljedica nakupljanje bilirubina u krvi, odnosno žutica", govori pedijatrica. U blagim slučajevima, žutica može proći sama od sebe uz puno hranjenja, ali kod ozbiljnijih slučajeva, bebe trebaju proći kroz terapiju

Krv ili čudno bljuckanje

Dva simptoma na koje pedijatrica upozorava su zeleno bljuckanje (što može biti znak crijevnih problema) i krv gotovo svugdje, uključujući stolicu, bljuckanje i područje oko pupka. "U tim slučajevima, bebu odmah treba pregledati u slučaju liječenja", objašnjava. 

beba Možda te zanima... Bljuckanje kod beba: kada se zabrinuti i kako pomoći? Beba

Poteškoće s disanjem

"Poteškoće s disanjem ne treba posebno komentirati, ako mislite da beba ne diše pravilno, radi se o hitnoj situaciji", govori pedijatrica i dodaje da u tom slučaju odmah treba posjetiti liječnika

Što mama i pedijatrica želi da novi roditelji znaju?

Kada ne treba brinuti?

Ovo su neke od stvari koje se čine strašnima, ali ne predstavljaju nužno problem:

Beba nije imala stolicu

Normalno je ako beba nije imala stolicu dan ili dva ukoliko se sve drugo čini normalno i sve je u redu s mokrenjem. "Ako se stolica napokon pojavi i izgleda normalno (nije tvrda ili u obliku kuglica) - beba nema zatvor", objašnjava pedijatrica.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

beba pelene Možda te zanima... Koliko često dijete treba imati stolicu? Beba

U pelenama je ružičasto narančasta mrlja

Ovo možda izgleda kao krv, ali nije. "Gubljenje boje može se pojaviti u području natopljenom mokraćom, a uzrokovano je kristalima u mokraći koji su normalno prisutni u urinu", govori i dodaje kako boja nestaje nakon prvog tjedna ili kada se protok urina poveća.

Simptomi kod novorođenčeta zbog kojih ne trebate brinuti

Ili jako malo krvi

"Ovo je jedina iznimka pravila: 'briga ako postoji krv'", govori pedijatrica i dodaje kako neke djevojčice imaju vaginalno krvarenje koje započinje tri do pet dana nakon rođenja i nastavlja se sljedećih nekoliko dana. Krv ne bi smjela biti veća od veličine novčića i iako ovo nije razlog za brigu, možete svejedno nazvati liječnika kako biste potvrdili da se radi o normalnom krvarenju.

Beba izgleda kao da gleda 'u križ'

Posebno kada beba spava, možda ćete primijetiti kako joj oči izgledaju malo čudno. "Novorođene bebe imaju relativno slabe očne mišiće, a bebe koje su mlađe od dva mjeseca često imaju trenutke kada izgledaju kao da gledaju 'u križ' ili im oči 'lutaju' po prostoriji", govori pedijatrica i dodaje kako to postaje problem ako se nastavlja događati i nakon šest mjeseci.

Beba Možda te zanima... Kako se bebin vid razvija po mjesecima? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.