Beba Razvoj u 1. godini 05. rujna 2023.

Potvrđeno: Ne možeš previše držati bebu u svom naručju!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Teško se suzdržati od maženja svoje bebe koliko god ti neki govorili da ćeš ju tako razmaziti. Važno je znati kako to nije nimalo štetno za nikoga, štoviše poželjno je

Bebe se vole puno maziti i najdivnije su na svijetu. Međutim, ako ste roditelj, šanse su velike da imate barem jednog tradicionalnog rođaka koji vas stalno upozorava da se ne podižete svoju bebu prečesto u naručje jer ćete ih na taj način razmaziti. Većina modernih roditelja ne prihvaća takve savjete, a sada postoje i znanstveni temelji koji ne podupiru vaše tradicionalne rođake.

Nova istraživanja pokazuju da ne postoji tako nešto kao prečesto ili pretjerano držanje bebe - zapravo, to je dobro za njih.

Možda te zanima... Okončana stara debata: Razmaziš li ako maziš? Beba

Istraživanje, koje je provedeno u Nationwide dječjoj bolnici u Ohiju, pokazalo je da je dodir ključni dio razvoja bebe i zapravo ima ozbiljne prednosti. Istraživači su proveli istraživanje na 125 dojenčadi, od kojih su neki bili nedonošćad. Dašak zraka bi usmjerili u bebu i promatrali moždanu aktivnost koja je pratila reakciju na nježan dodir.

Ono što su otkrili je da nedonoščad slabije reagira na dodir od drugih. No, zanimljivo, nedonoščad koju su češće nježno dodirivali roditelji i skrbnici u bolnici, imala je snažnije reakcije od nedonoščadi koju nisu dodirivali ili držali u naručju toliko često. Istraživanje je također pokazalo da djeca koja su imala bolne medicinske postupke u svojim najranijim danima imaju tendenciju slabije reagirati na dodir.

mama beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dakle, što sve to znači?

Prema dr. Nathalie Maitre, vodećoj znanstvenici istraživanja, znači da dodiri zapravo imaju trajni utjecaj na mozak beba, što također može utjecati na njihov kognitivni razvoj, komunikaciju i ponašanje kasnije u životu.

Naši rezultati govore kako izloženost dodirima punim podrške zapravo može utjecati na način na koji mozak obrađuje dodir, osjećaju koji je potreban za daljnje učenje i društveno-emocionalnu povezanost”, rekla je dr. Maitre.

Ideja da se može „pokvariti” dijete prečestim držanjem je desetljećima stara. Srećom, većina roditelja se ne pridržava tog savjeta. Instinkt za dodirivanje, držanje i maženje beba je toliko jak, a kako ovo istraživanje dokazuje, postoji važan razlog za to. Nježni dodiri i zagrljaji doslovno oblikuju način na koji će bebe iskusiti i reagirati na svijet oko njih. Dakle, sljedeći put kad vam drugi govore da bebu prečesto držite u naručju, budite uvjereni da zapravo radite upravo ono što vašoj bebi treba.

beba novorođenče Možda te zanima... Je li moguće razmaziti novorođenče? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.